Vergeven: Vergeving krijgen en iemand vergeven
Vergeven: Vergeving krijgen en iemand vergeven
20 juni 2019 
6 min. leestijd

Vergeven: Vergeving krijgen en iemand vergeven

Soms is je iets aangedaan en dat is een moment wat je pijn blijft doen. Je zou willen dat je het kon vergeten, maar dat kan niet. Hoe kun je dan verder zonder die pijn? Dat kan met het vergeven van die persoon. Iemand vergeven doe je dus vooral voor jezelf. Ook als jij iemand wat hebt aangedaan en je vindt dit heel erg is het belangrijk dat de andere persoon jou vergeeft. Anders blijf je het slachtoffer van de consequenties[1].

Wat is vergeven?

Vergeven lijkt heel erg op vergeten, maar dit is zeker niet hetzelfde. Vergeven is eigenlijk het tegenovergestelde van wraak. Als je iets wordt aangedaan zijn er twee hele natuurlijke reacties mogelijk. Je wilt de persoon die je wat heeft aangedaan niet meer zien en zoveel mogelijk vermijden of je wilt de persoon die je wat heeft aangedaan iets terug aandoen. Dit moet dan minstens net zo pijnlijk zijn als wat jou is aangedaan.

Het nadeel van wraak is dat de meeste mensen wat ze een ander aandoen als minder ernstig inschatten dan de persoon die het is aangedaan. Hierdoor wordt de wraakactie gezien als iets wat je hem aandoet en zo kan de dader zich een slachtoffer voelen, met precies dezelfde natuurlijke reactie van vermijden of het nemen van wraak.

In het geval van nemen van wraak kom je zo in een vicieuze cirkel terecht.

Bij vergeving doorbreek je juist die vicieuze cirkel. Dit is vooral handig dus om te doen bij mensen waarmee je wel in aanraking blijft komen, zoals op je werk, in je relatie of met familie.

Let wel op! Als je iemand vergeeft is het handig dat die persoon ook zijn excuses heeft aangeboden en belooft om zijn/haar gedrag te veranderen en dat hij dit dan ook doet. Zo niet, dan kun je op langere termijn last krijgen van het deurmat-effect wat slecht is voor je zelfrespect.

Bij vergeving zeg je dus eigenlijk:

“Ik ga de pijn van wat je mij hebt aangedaan loslaten en verder met mijn leven, mits jij je leven ook betert.”

Dit is een vergeving voor iemand met wie je contact houdt.

Je kunt ook mensen vergeven met wie je geen contact houdt, omdat ze bijvoorbeeld hun gedrag totaal niet willen of kunnen veranderen. In dat geval is de vergeving:

“Ik ga de pijn van wat die persoon heeft gedaan achter me laten, want hij/zij speelt geen rol meer in mijn leven.”

Vergeving is dus het loslaten van wat iemand je heeft aangedaan en hierbij ook de optie van wraak laten liggen. Je kiest duidelijk voor jezelf in plaats van een blijvende negatieve invloed van die relatie.

Iemand vergeven

Het vergeven van jezelf en iemand anders geeft je vaak een gevoel van opluchting en van een nieuw begin in je leven. Het vergeven van iemand anders kan je een dieper level van leven geven. Je dat gevoel geven in ieder geval en zelfs de connectie met de persoon die je vergeeft kan erdoor verdiepen[2].

Wanneer je iemand anders vergeeft doe je dit vaak vooral voor jezelf. Je haat die persoon dan vaak en je bent bitter over hoe zaken zijn gegaan. Deze negatieve emoties kunnen je hele mindset verpesten waardoor ze je hele leven verpesten.

Om van deze gevoelens af te komen is het belangrijk om de andere persoon te vergeven.

Hypnose kan je helpen met het vergeven van iemand. Het is namelijk heel makkelijk om vast te blijven zitten in het probleem. Hypnose helpt je met vergeving doordat de hypnose-expert je hierin begeleidt.

Wat vaak helpt om iemand te vergeven is om de situatie vanuit de kant van de ander te bekijken. Dit kan heel lastig zijn en daar helpt hypnose je dan mee. Terwijl je onder hypnose bent visualiseer je het moment waar je de ander voor wilt vergeven. Eerst visualiseer je het vanuit je eigen standpunt. Dan verplaats je je letterlijk in die persoon en speel je het moment weer af, maar dan dus vanuit het standpunt van die persoon. De hypnose-expert helpt je bij dit proces en om je goed in de ander in te leven. Dit is vooral handig als je je nu gewoon niet kan voorstellen waarom die persoon deed wat hij/zij heeft gedaan.

Hierdoor kun je de andere persoon eenvoudiger vergeven. Dit vergevingsmoment kun je ook goed visualiseren terwijl je onder hypnose bent.

Je ex vergeven

Als een relatie om de een of andere reden verbroken is kun je toch langere tijd hatelijk en verbitterd blijven door wat er is gebeurd. Hierdoor kan zelfs je vertrouwen in het geslacht waarop je valt helemaal tot een dieptepunt komen.

Je zit dan in een totaal negatieve mindset.

Als je kinderen hebt met je ex-partner en je hebt last van hatelijke gevoelens en bitterheid dan kan dit het ouderschap van je kinderen lastig maken. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van ouderverstoting (of dit veroorzaken) en dat is op de lange termijn niet iets waar jij je kinderen gelukkiger mee maakt.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer gescheiden mensen met kleine kinderen elkaar vergeven dit ervoor zorgt dat het co-ouderschap eenvoudiger gaat[3].

Daarnaast is er een correlatie tussen depressiviteit en het niet kunnen vergeven van je ex[4]. Je krijgt allerlei negatieve gedachten en die negatieve stemming die je dan krijgt maakt je depressief. Je ex kunnen vergeven is dus ook belangrijk als je geen kinderen hebt samen, voor je eigen welzijn.

Wat je uiteindelijk doet bij het vergeven van je ex is kiezen voor je eigen gezondheid. Anders geef je jouw ex alsnog te veel macht over jouw leven. Een hypnose-expert kan je helpen met het vergeven op dezelfde manier als hierboven.

Daarnaast kunnen hypnotische suggesties je helpen om beter voor jezelf te kiezen. Deze suggesties kun je bijvoorbeeld hardop herhalen terwijl je onder hypnose bent.

Deze kunnen bijvoorbeeld zijn:

“Ik leef in het hier en nu.”

“Mijn vorige relaties hebben geen invloed op mijn huidige relaties.”

“Om verder te gaan moet ik het verleden loslaten.”

“Ik bepaal mijn leven, niet iemand anders.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw problemen met je ex-partner kan een hypnose-expert je andere suggesties meegeven om het vergeven van je ex eenvoudiger te maken.

Vreemdgaan vergeven

Er zijn verschillende gradaties van vreemdgaan. Je partner kan een one-night-stand hebben gehad, emotioneel vreemd zijn gegaan of een langdurige affaire hebben gehad.

Uit onderzoek blijkt dat mannen vaker vergevingsgezind zijn dan vrouwen over al deze soorten vreemdgaan en dat vrouwen vaker de relatie verbreken en hun (ex-)partner vermijden.

Wraak is vooral voor vrouwen een optie als de man een langdurige affaire heeft gehad[5].

Als man is er een correlatie als je zelfwaarde wordt bepaald door competitiedrang dat je het vreemdgaan ziet als signaal dat je onaantrekkelijk bent voor je partner[6].

Wanneer je na vreemdgaan toch verder wilt met je partner, maar je last hebt van gevoelens van onaantrekkelijkheid kan een hypnotherapeut je ermee helpen. Of je iemand kunt vergeven en wilt vergeven hangt af van je overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij hierin functioneert. Met hypnose kun je blokkerende overtuigingen achterhalen en controleren of de overtuiging logisch of niet logisch is.

Dit wordt onder andere gedaan met regressie. Met regressie ga je terug naar het moment waardoor je bijvoorbeeld je partner niet kunt vergeven. Je gaat terug naar het moment waarop je onderbewuste heeft besloten dat vreemdgaan onvergeeflijk is.

Vervolgens bekijk je dat moment vanuit een andere hoek en met de kennis van nu om te controleren hoe logisch het is dat je het onvergeeflijk vindt. Als hieruit blijkt dat het helemaal niet logisch is, dan komt vergeving eenvoudiger.

Is het juist wel logisch? Dan is het ook eenvoudiger om de relatie zelf los te laten.

Jezelf vergeven

Anderen vergeven is een ding, maar soms is het ook heel belangrijk om jezelf te vergeven. Als jij bijvoorbeeld bent vreemdgegaan en dit heeft je je relatie gekost kun je last krijgen van gevoelens van schuld en schaamte.

Dit zijn gevoelens die je uiteindelijk helpen om verkeerd gedrag niet meer te herhalen, maar als je erin blijft hangen is het ook niet iets om vrolijker van te worden.

Bij het vergeven van jezelf is het een belangrijk moment om tegen jezelf te zeggen:

“Ik heb dat gedaan, het was niet goed, ik ga het niet weer doen, en ik laat het nu los. Ik vergeef mezelf dat ik dat heb gedaan.”

Dit is het moment waarop je de negatieve emoties loslaat.

Bij het vergeven van jezelf is hypnose ook een goed hulpmiddel. Je kunt namelijk onbewuste overtuigingen hebben die je het gevoel geven dat je jouw eigen vergeving niet waard bent. Een hypnose-expert helpt je dan om die overtuigingen te achterhalen en te stoppen.

Tegelijkertijd helpt de hypnose-expert je met oefeningen van zelfcompassie om jezelf te vergeven.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je jezelf of andere mensen ermee kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop. Daarna kun je iemand al onder hypnose brengen. Je ziet ook hoe hypnose mensen kan helpen met een probleem, zoals iemand willen vergeven maar het niet kunnen. Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen om de technieken te leren waarmee je mensen kunt helpen met hypnose.

Beluister ook deze podcast over vergeven:

https://www.buzzsprout.com/195236/2597011-vergeven-moet-je-gewoon-nooit-doen?play=true

Bronnen:

[1] The psychology of forgiveness, ME McCullough, CV Witvliet – Handbook of positive psychology, 2002 pag. 446

[2] https://link.springer.com/article/10.1007/BF02354530

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1300/J087v38n01_02

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10502556.2011.546233

[5] https://search.proquest.com/openview/dc0160c3bd0e86b782711e741ace9402/1?pq-origsite=gscholar&cbl=18750&diss=y

[6] https://www.utpjournals.press/doi/abs/10.3138/cjhs.2017-0023

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen