Verslaafd aan chocolade: Wat te doen?
Verslaafd aan chocolade: Wat te doen?
11 september 2017 
6 min. leestijd

Verslaafd aan chocolade: Wat te doen?

Verslaafd aan chocolade zijn is iets waar veel vrouwen van beschuldigd worden, vooral tijdens die ene week van de maand. Gelukkig is dit niet een probleem waar veel vrouwen mee zitten. Toch zijn er mensen die echt verslaafd zijn aan chocolade. Het liefst eet je de hele dag door chocolade. Je hebt zelfs chocolade op je brood en fruit is ook heel goed te combineren met chocolade.

Helaas is chocolade ondanks dat het gezonde eigenschappen heeft niet altijd even gezond. Daarom is een chocoladeverslaving echt iets waar je van af wilt komen. 

Ken je dat? Je hebt eindelijk een dag dat je thuis mag werken en kijkt er helemaal naar uit om dat eens lekker in fijne kleding te doen in plaats van strak in het pak. Voordat je begint met werken toch maar even een stukje chocolade. Dat voelt zo goed!

Je hebt de eerste klussen gedaan en kunt verder naar je volgende taak op de to do lijst. Toch maar weer even een stuk chocolade. Of gewoon een halve reep. Lekker!

Je hebt je to do lijst helemaal af, maar moet nog even wachten totdat je jouw kinderen van school kunt ophalen of kunt afspreken met een vriendin. Even lekker douchen en toch maar eens nette kleding aan. Nog steeds 10 minuten over. De klok tikt. Vogeltjes tjilpen en voordat je het weet smelt de chocolade in je mond.

Oeps, dat was alweer een hele reep en het is nog maar 4 uur ’s middags. Je weet dat je vanavond ook weer wat lekkere chocoladestukjes gaat eten tijdens de film…zucht, schuldgevoel.

Waarom is chocolade verslavend?

Elke keer als we voeding eten die rijk is aan vet of suiker maken we het stofje serotonine aan(1). Dit hormoon zorgt ervoor dat we gelukkig worden. Chocolade, vooral de repen die niet heel veel cacao hebben, zoals melkchocolade, is rijk aan vet én suikers.

Er zijn momenten waarop je wel een beetje extra serotonine kunt gebruiken. Bij mensen die last hebben van een winterdip of PMS wordt chocolade bijvoorbeeld gegeten tijdens de dip en momenten waarop je last hebt van minder vrolijke emoties(2).

Dit verklaart ook waarom vrouwen met name verslaafd aan chocolade kunnen zijn.

Eten bij emoties

Daarbij is een chocoladeverslaving een verslaving van een bepaalde gewoonte. Sommige emoties zorgen ervoor dat je gewoon zin krijgt om te snacken en chocolade is gewoon een lekkere snack.

We eten vaak meer om emoties weg te werken in Nederland dan omdat we honger hebben.

Emoties die we vaak weg eten zijn:

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die last hebben van dipjes of depressies vaker chocolade eten(3).

Is chocolade echt verslavend?

Dit antwoord ga je niet verwachten, maar ja je kunt écht verslaafd raken aan chocolade. Je kunt net zo verslaafd raken aan chocolade als aan bepaalde drugs. Hoewel dit niet helemaal hetzelfde is.

Het is bijvoorbeeld niet zo verslavend als alcohol en sommige vormen van harddrugs waar je lichamelijk aan verslaafd raakt. In principe kun je net zo verslaafd raken aan broccoli als aan chocolade.

Uit onderzoek bij ratten blijkt dat je van voeding met suiker erg verslaafd gedrag kunt vertonen. De ratten werden bijvoorbeeld erg angstig op het moment dat de voeding werd verwijderd.

Uit Fins onderzoek blijkt dat mensen die zichzelf identificeren als chocoladeverslaafde meer speeksel aanmaken als ze in de buurt zijn van chocolade. Daarbij hebben ze ook meer last van hun emoties als de chocolade weg is. Angst, irritatie en een slechter humeur horen hierbij.

Een chocoladeverslaving heeft overeenkomsten met een normale verslaving doordat je heel veel zin krijgt in chocolade. Je krijgt dan ook onlogisch eetgedrag en onlogische emotionele buien.

Test of jij verslaafd bent aan chocolade

Om te controleren of jij last hebt van een chocoladeverslaving heb ik een aantal stellingen voor je. Ga voor jezelf na of jij je in deze stellingen herkent of niet.

  • Als ik iemand chocolade zie eten moet ik in ieder geval wat water drinken of pak ik ook direct chocolade.
  • Ik voel me schuldig als ik veel chocolade op 1 dag eet.
  • Ik heb de hele dag weinig energie.
  • Ik kom elke dag meer gewicht aan.
  • Als ik begin met werken heb ik het gevoel dat ik eerst chocolade moet eten/eet ik eerst chocolade.
  • Ik haal meer plezier uit chocolade dan uit andere zaken/activiteiten.

Herken jij jezelf in de meeste stellingen van deze test? Dan is de kans groot dat je last hebt van een chocoladeverslaving. Vooral als je aankomt en meer plezier haalt uit chocolade dan uit andere zaken is het tijd om iets tegen de verslaving te doen.

In het geval van die twee stellingen komt het je mentale en fysieke gezondheid niet ten goede. Door een andere manier te vinden om met plezier en gezondheid om te gaan haal je juist meer levensgeluk.

Wat te doen tegen een chocolade verslaving

Als jij en je omgeving echt last hebben van de chocolade verslaving, al is het maar doordat het overgewicht kan veroorzaken en de daarbij behorende gezondheidsklachten zoals diabetes type II, is het belangrijk om iets aan de verslaving te doen.

Er is een aantal manieren om minder last te hebben van een chocoladeverslaving.

Achterhaal met mindfulness of je eet vanwege emoties

Eet jij vanwege emoties of verveling? Dat is de vraag als je last hebt van een chocoladeverslaving. Houd daarom een dagboek bij over de gedachten en bezigheden die je hebt als je zin krijgt in chocolade en houd je gedachten en bezigheden bij als je ook écht chocolade gaat eten.

Dit kan onder andere door mindfulness.

Als je weet waarom je begint te eten, bijvoorbeeld door weinig zelfvertrouwen of door depressieve gedachten, kun je kijken of je die problemen op een andere manier kunt oplossen dan met voeding.

Eet een beetje chocolade in plaats van compleet stoppen

Sommige verslavingen hoef je niet te stoppen. Stoppen met seks of masturberen is bijvoorbeeld een beetje raar en chocolade is ook geen heroïne waar je nooit meer aan mag komen. Eet daarom minder chocolade in plaats van veel meer.

Kies een gezondere versie van chocolade, zoals die met 72% cacao, en eet daar gedurende de dag een paar kleine stukjes van. Dan heb je toch je chocolade momentje, eet je minder chocolade en eet je ook nog eens de gezondere versie die vol met antioxidanten zit.

Antioxidanten zijn weer belangrijk voor de bescherming van je DNA. Het verouderingsproces wordt hierdoor vertraagt.

Ga wat anders doen dan chocolade eten

Vooral als je gaat eten uit verveling is het verstandig om juist wat anders te gaan doen. Ga een stukje wandelen, bel een vriend of vriendin op om bij te praten of lees een boek. Ga filmpjes op YouTube kijken. In ieder geval iets anders dan chocolade eten.

Vervang de chocolade voor wat gezonds

Een appel is bijvoorbeeld ook heerlijk om van te snacken. Zorg ervoor dat je vervangende gezonde voeding in huis hebt die je kunt gaan snacken in plaats van chocolade, zoals:

  • Appel
  • Banaan
  • Peer
  • Noten
  • Wortels
  • Komkommer

Verban chocolade uit je huis

Uit het oog uit het hart. Als je geen chocolade in huis hebt moet je veel te veel moeite doen voor deze niet echt lichaamsafhankelijke verslaving en is het veel makkelijker om er niet aan toe te geven.

Ga sporten of bewegen

Van beweging maak je ook gelukshormonen aan. Ga daarom juist meer sporten. Dit is gezonder dan chocolade en heeft hetzelfde effect op je gevoel van welzijn als chocolade. Win win!

Virtuele maagband

Werken al deze praktische tips niet? Dan kan in sommige gevallen een virtuele maagband de oplossing zijn op te stoppen met het eten van chocolade en andere ongezonde voeding.

Een virtuele maagband is een hypnotherapie die invloed heeft op jouw voedingspatroon en je hongergevoel.

Wereldwijd heeft de hypnotische maagband een succespercentage van 72%. Dat zijn meer dan 7 van de 10 mensen die écht worden geholpen met een hypnotische maagband om van een eetverslaving, zoals verslaafd aan chocolade zijn, af te komen.

Helaas wordt een hypnotische maagband niet altijd in 1 sessie goed neergezet. Daarom zijn er soms 4 sessies nodig om een hypnotische maagband te plaatsen.

Tijdens deze sessies komt de oorzaak van bijvoorbeeld een chocolade verslaving ter sprake en visualiseer je onder begeleiding van een hypnotherapeut dat je een echte maagband krijgt.

Overtuigingen over chocolade veranderen

De oorzaak van de chocoladeverslaving wordt dus aangepakt tijdens het plaatsen van een virtuele maagband. Overtuigingen over jezelf en over chocolade kunnen ook de oorzaak zijn van de chocolade verslaving.

Het is dan belangrijk om die overtuigingen te veranderen. Dit kan onder andere door hypnotische suggesties. Die kun je zelfs aan jezelf hardop herhalen tijdens zelfhypnose.

Voor zelfhypnose zoek je eerst een rustige ontspannen plaats in je huis. Je gaat lekker zitten of liggen en focust je eerst op je ademhaling. Zorg ervoor dat het inademen en uitademen dezelfde lengte heeft en dat je door je buik ademhaalt.

Als je dit goed doet en merkt dat je rustiger wordt sluit je je ogen. Vervolgens kun je beginnen met het herhalen van de hypnotische suggesties die de hypnotherapeut je heeft meegegeven, zoals:

Melkchocolade is niet gezond, maar hele pure chocolade wel.

Chocolade is niet mijn weg naar geluk.

Ik kies voor geluk.

Ik ben het waard om gezond te leven.

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Ga naar een hypnotherapeut om suggesties te krijgen die bij jouw overtuigingen over jezelf en chocolade passen.

Wil je meer weten over hypnotherapie en andere mentale technieken om jezelf en anderen van problemen te helpen? Kom dan eens naar een playshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

chocolade verslaving

Bronnen:

  1. https://psychcentral.com/lib/does-chocolate-addiction-exist/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002822399003077
  3. https://europepmc.org/article/med/11407271
Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Ellie.
Door

Ellie.

op 28 Oct 2017

Hallo, ik ben verslaafd aan chocolade. Is er geen medicatie of iets dergelijks met het stofje erin om minder chocola e eten.

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 31 Oct 2017

Wij gebruiken hypnose en dat werkt vaak een stuk krachtiger en gezonder. Of er medicatie tegen is weet ik niet maar ik vraag mij echt af of dat handig is. Ga je dan niet van de ene verslaving naar de ander?

Reactie plaatsen