Ontdek Jouw Onbewuste Drijfveer
Ontdek Jouw Onbewuste Drijfveer
16 januari 2012 
3 min. leestijd

Ontdek Jouw Onbewuste Drijfveer

Wat zijn jouw waardenWat zeer interessant is, is het menselijk gedrag. Mensen kunnen mij ongelooflijk fascineren en niet in de laatste plaats mezelf. Wat drijft iemand om datgene te doen wat hij doet en waarom doen mensen wat ze doen. Vooral het waarom is natuurlijk belangrijk, maar waarom doe je iets..

Waarom doe jij dat?

Ken je die vraag? Waarom doe jij dat? Je hebt hem vast wel eens gehoord van iemand en zeker dat je nog klein was. En wist je ook waarom je het deed? 99 van de 100 keer weet je dat niet eens te verwoorden. De logica laat je vaak in de steek en zeker als je klein bent.

Schouderophalend zie ik mijn zoontje staan als ik wel eens boos tegen hem zeg: ‘Waarom sla je je broertje nou..’ Hij heeft geen idee. Het gebeurt en echt een logische verklaring heeft hij nog niet. Later krijg je dat wel. Dan heb je allerlei logische verklaringen voor je gedrag, maar is dat werkelijk de verklaring?

Het is interessant als je erover nadenkt en als je het weet, dan is ook weer heel simpel. Maar ja, alles wat je weet is simpel of in ieder geval te begrijpen.

Waarom doe je iets? Je doet het omdat het op een bepaalde manier jou iets oplevert. Het kan ervoor zorgen dat je meer plezier krijgt of juist minder pijn ervaart.Waarom je iets doet, stuurt het wat je doet aan. De handelingen die je doet, zegt, voelt of ziet, komen voort uit een ‘waarom’ of zoals je het ook zou kunnen noemen ‘een waarde’.

De waarden van het waarom

Waarom je iets doet vervult een waarde voor jou. Het kan zijn dat je veiligheid belangrijk vindt in je leven en daardoor in je gedrag altijd ‘op safe’ speelt. Je neemt weinig tot geen risico’s en je blijft op de achtergrond in groepen. Dat zou een uiting kunnen zijn die wordt gestuurd vanuit de waarde ‘veiligheid’.

Wanneer je weet welke waarden er bij jou actief zijn dan kan je ze ook veranderen. Je kan ze in een andere volgorde zetten. Met (zelf)hypnose kan je dat doen zodat je haast als vanzelf iets anders gaat doen, maar hoe doe je dat dan en hoe kom je daar dan achter?

Stel je voor dat we even de context pakken ‘relatie’, want in iedere context kan er een andere volgorde van waarden zijn en zelfs hele andere waarden. Dus, voor het nu even de context ‘relatie’.

Je stel je dan de vraag: ‘Wat vind ik belangrijk in een relatie?’
Daarna stel je de vraag: ‘En wat nog meer..?’
En herhaal je dat tot je ongeveer 6 tot 10 kernwoorden hebt. Dat zijn je waarden.

Bijvoorbeeld: respect, liefde, aandacht, verbinding, veiligheid, vertrouwen, zekerheid, etc..

Nu je dat hebt, kan je ze in volgorde zetten van belangrijkheid. Je speelt ze dan tegen elkaar uit als het ware, dus dan krijg je.

Wat vind ik belangrijker.. respect of liefde?
En zo ga je daar tot je een hiërarchie hebt van jouw waarden. Als je er niet uitkomt kan je ook de vraag stellen:
‘Wat als er nooit meer respect was, maar wel liefde, wat dan?’

Als je dan jouw waarden hebt dan zijn er ook nog criteria waaraan moet worden voldaan. Want hoe weet je wanneer er liefde is of respect of vertrouwen? En wat moet er gebeuren, zodat jij weet dat er vertrouwen, respect of liefde is? (of welke waarde dan ook..)

Die voorwaarden noemen we dan criteria. Die zijn zeer belangrijk om te weten omdat ze soms niet heel handig zijn. Je wilt ze zo organiseren dat jij meer verantwoordelijkheid in je leven gaat krijgen en niet afhankelijk hoeft te zijn van anderen, toch?

Wanneer je een volgorde hebt, besef dan dat deze waarden ten alle tijden vervuld willen worden, dus als je een leegte voelt dan is dat een waarde die niet vervuld is. Als je weet welke waarde dat is, dan kan je gericht stappen ondernemen en veel bewuster een volmaakt leven creëren.

In de hypnose masterpractitioner besteden we hier veel aandacht aan, maar jij kan dat nu ook gaan doen. Wanneer je weet waarom je de dingen doet en meer naar jouw waarden gaat leven krijg je een waardevoller leven. Je zal versteld staan van de impact die het heeft in je leven.

Deel dit artikel met jouw netwerk met de buttons hieronder, als je denkt dat ook zij een waardevoller leven verdienen en laat een reactie achter. Ik ben benieuwd naar jouw waarden!

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
best tax accountants
Door

best tax accountants

op 07 Jun 2014

Great blog! Do you have any tips for aspiring writers? I'm planning to start my own blog soon but I'm a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option? There are so many choices out there that I'm completely overwhelmed .. Any suggestions? Appreciate it!

Reactie plaatsen