Ontwapenen van Tegenstanders
Ontwapenen van Tegenstanders
18 maart 2019 
1 min. leestijd

Ontwapenen van Tegenstanders

Gisteren keek ik de film 8 Mile met in de hoofdrol Eminem. Eminem is een rapper die in deze film speelde in 2002.

De hoofdpersoon moet strijden tegen andere rappers door ze met zijn raps zo te bestoken dat ze afdruipen van het podium. In het begin lukt dat niet, maar op het einde had hij een geweldige rap gemaakt waardoor de ander afdroop van het podium.

Beetje kort samengevat, maar ik vond de film erg goed. Nu ben ik ook een fan van rapmuziek dus dat scheelt, maar op het einde gebeurde er iets interessants.

Omdat die rappers elkaar keihard bestoken en heel persoonlijk worden, is het belangrijk dat je niet emotioneel wordt en munitie hebt om terug te slaan. Eminem zorgt er in de finale voor dat die rapper geen munitie heeft om terug te slaan. Hij ontwapent hem.

Hoe hij dat doet?

Door alles in zijn eigen rap te verwerken. Hij zegt dat hij bij zijn moeder woont, dat anderen zijn vriendin hebben geneukt, dat hij op een woonwagenkamp woont, geen geld heeft, in elkaar geslagen is door die rapper zijn vrienden…

Alles wat hij maar kan bedenken waarmee hij onderuit kan worden gehaald vertelt hij zelf al en zegt daarbij in zijn rap ‘Als je nog wat nieuws weet over mij wat de rest nog niet weet, vertel het ze maar…’

Dat kan hij dus niet meer.

Veel mensen durven zichzelf niet te laten zien. Bang voor reacties van anderen. Ze durven geen video’s te maken of te bloggen. Ze durven niet te spreken in het openbaar of presentaties te houden voor een groep.

Die angst zorgt ervoor dat je dus nooit echt een bepaalde mate van succes en vooral ook niet van vrijheid kan hebben.

Jammer.

Want als je meer van jezelf laat zien dan zal je merken dat je al heel veel munitie weghaalt bij anderen. Wanneer mensen weten dat ik een junkie ben geweest, wat gaan ze dan zeggen erover? Natuurlijk zijn er genoeg dingen die je erover kan zeggen, maar stel je voor ik hou dat angstvallig verborgen? En ze komen erachter en gebruiken dat tegen mij in reacties?

Opeens is dan mijn reputatie geschaad…

Als Mick Jagger met een ander gaat is prima. Wanneer Humberto Tan dat doet dan wordt hij aan de schandpaal genageld. Dat dus. Het lijkt eng om sommige dingen te delen van jezelf maar het is veel enger om het verborgen te houden. Ontwapen je tegenstanders door jezelf te zijn.

Mooie week!

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen