Overgewicht wat kan je eraan doen en wanneer heb je het
Overgewicht wat kan je eraan doen en wanneer heb je het
29 juli 2013 
2 min. leestijd

Overgewicht wat kan je eraan doen en wanneer heb je het

Het is een algemeen fenomeen. Overgewicht. Veel mensen, niet alleen in Nederland, maar een heel groot gedeelte van de wereld kampt hiermee. Voornamelijk de westerse wereld kent dit probleem maar al te goed. Maar wat is overgewicht eigenlijk?

Wat is nu precies overgewicht

Overgewicht betekent dat je lichaam in verhouding te veel vetweefsel heeft. Je kan je natuurlijk afvragen wanneer je nu eigenlijk echt ongezond bent.

Roy NelsonEr zijn sporten waarin op het allerhoogste niveau competities gehouden worden, zoals MMA vechten of sumo-worstelen. Sommige van die mensen zijn niet eens bepaalt afgetraind. Toch is het bijna verbazingwekkend hoe snel, lenig en goed hun conditie is.

Kijk maar eens naar Roy Nelson hiernaast. De nummer 13 van de wereld in het MMA vechten. Die ziet er toch niet echt afgetraind uit en is verbazingwekkend goed.

Wanneer je merkt dat je overgewicht hebt

Wanneer jij als normaal persoon merkt dat je steeds zwaarder en steeds dikker wordt, mag je je afvragen of je niet langzaam richting de grens gaat wat we ook overgewicht noemen.

Er is niks mee een klein buikje te hebben. Sommige mensen voelen zich daar prettig bij. Maar wanneer je merkt dat je steeds meer vet krijgt, steeds minder gaat bewegen tot op het punt dat je gedachteloos die pizza voor de zoveelste keer naar binnen schuift is het weliswaar de tijd om er wat aan te gaan doen.

Het kan zo zijn dat je dikker bent en dat je daar prima bij voelt. Zolang het geen probleem is om lekker alles te kunnen eten, niet op hoeft te letten wat je eet en hoeveel. Dat je weinig tot geen enkele moeite doet om althans 2 keer in de week te bewegen en/ of te sporten en je daar totaal lekker bij te voelen is er natuurlijk ook geen reden om daar wat aan te doen.

Wat als het een probleem wordt

Maar wat nou als er manieren zijn die hetzelfde opleveren en je daar ook prettig bij voelt en nog eens gaat afvallen en afslanken. Dus wanneer je overgewicht hebt of richting de grens overgewicht gaat.

Dat je alsnog kan blijven eten wat je wilt. Dat je niet hoeft te sporten. Dat je gewoon lekker kan leven zoals jij wilt en dat je merkt dat je toch afvalt. Klinkt bijna “magisch” toch?

Er zijn namelijk zat manieren en methodes om overgewicht te lijf te gaan. Maar wat je wilt bereiken is dat je op de lange termijn er ook nog steeds baat bij hebt. Je wilt het mentale patroon doorbreken en een nieuw positief patroon in de plaats zetten.

Daarom werkt een dieet ook niet. Je houdt je vast aan een bepaald protocol. Het kan zeker zijn dat je gaat afvallen, maar je komt zodra je ermee stopt net zo hard weer aan. De meeste zijn dan teleurgesteld dat het niet werkt.

Wat wel helpt is beginnen met wat kleine dingen aanpassen en gewoon doen. Daarmee train jezelf om het negatieve patroon te onderbreken en een nieuw patroon waar je je prettig bij voelt te installeren. Wat op lange termijn de vruchten gaat afwerpen.

Dat is de beste tip die ik je kan geven. Wil je meer tips? Download dan hieronder mijn 7 gratis tips om makkelijk en eenvoudig gewicht te verliezen.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen