Persoonlijk leiderschap: wat is het en hoe kom je eraan?

Dan sta je daar opeens, als baas van een team. Als leider van een bedrijf met je eerste personeel. Je bent ooit onderaan de ladder begonnen, maar hebt het nu zo ver geschopt dat je een team van mensen om je heen hebt die jou helpen om je doelen te bereiken? Waarom het vraagteken? Omdat je niet zeker weet of die mensen jou wel helpen. Dit hangt namelijk af van allerlei factoren in jouw leiderschap.

Wil je weten hoe je persoonlijk leiderschap kunt ontwikkelen? Lees dan dit blog verder.

Toen ik begon als fobiedokter, een bescheiden eenmanszaakje, had ik nooit verwacht dat ik nu leiding zou geven aan een team met mensen. Gelukkig zijn ze allemaal erg gemotiveerd om mijn klanten het een en ander bij te brengen over hypnose en NLP en om cliënten te helpen van hun angsten af te komen als mijn agenda gewoon te vol zit.

Persoonlijk Leiderschap

Om zo’n team te krijgen is persoonlijk leiderschap erg belangrijk. Om van een team of een organisatie een succes te maken is een aantal factoren van belang, namelijk:

  • Een duidelijke doelstelling hebben.
  • Methodes hebben om de doelstelling te bereiken.
  • Aanpassen van procedures en processen om alles vloeiender te laten verlopen.

Dit zijn hele praktische kanten van het hebben van een bedrijf met personeel waarin van alles goed geregeld moet worden. Dan heb je nog te maken met de menselijke kant van het bedrijf. Je wilt namelijk dat mensen die voor je werken zich hier prettig bij voelen. Dan komt persoonlijk leiderschap om de hoek kijken. Hiervoor is het volgende gedrag van belang:

  • Vertrouwen hebben in elkaar.
  • Zorgen voor mensen.
  • Moreel gedrag.

Dit persoonlijk leiderschap is volgens het onderzoek The importance of personal and professional leadership uit 2004 van belang om personeel te laten meewerken met de meer praktische kant van een bedrijf.

Persoonlijk leiderschap en vertrouwen

Toch merk je dat persoonlijk leiderschap niet altijd iets is dat je automatisch hebt. Het lijkt namelijk net of jij betrouwbaar moet zijn voor je personeel, wat natuurlijk logisch is, maar om vertrouwen te wekken moet jij zelf ook vertrouwen hebben in je personeel.

Wanneer je juist een gebrek aan vertrouwen in mensen hebt, in het algemeen of specifiek in je organisatie, is het van belang om uit te zoeken waarom dat gebrek er is. Een hypnotherapeut kan je helpen om te onderzoeken of je een irreëel gebrek aan vertrouwen hebt en als dat zo is zijn er technieken om het vertrouwen in je medemens te vergroten.

Een manier om te achterhalen waarom je omgaat met mensen zoals je dat doet is door regressie. Dit is een hypnosetechniek waarmee je teruggaat naar een moment waarin een overtuiging is ontstaan die invloed heeft op hoe jij met personeel omgaat. Dit kan bijvoorbeeld gaan om vertrouwen in je medemens en over opvatting over hoe een manager zich hoort te gedragen.

De resultaten kunnen heel verassend zijn. Dit komt namelijk doordat veel overtuigingen ontstaan op jonge leeftijd (zeg maar de basisschool-leeftijd).

Om je een voorbeeld te geven van een regressiesessie voor een vrouw die niet kon afvallen nadat ze moeder was geworden. Dit kwam omdat haar moeder een keer niet naar haar toe kon komen toen ze naar het ziekenhuis moest. In plaats daarvan kwam een moeder van een vriendinnetje en die had overgewicht. Toen ontstond de overtuiging dat een goede moeder iets meer weegt en daardoor kon ze niet afvallen. Door de regressie zag ze in hoe onlogisch dit was en waar dit niet kunnen afvallen onbewust vandaan kwam. Vervolgens vlogen de kilo’s ervan af.

Je kunt ook iets hebben meegemaakt met leidinggevenden van je ouders of als een van je ouders zelf een ondernemer is geweest over hoe je dit dan moet aanpakken. Laat je daarom verassen met hypnose om een betere leider te worden.

Persoonlijk leiderschap en focus

Daarnaast moet je jezelf ook open te durven stellen aan je personeel. Volgens het onderzoek “Can you see the real me?” A self-based model of authentic leader and follower development uit 2005 is het hebben van een persoonlijke band met personeel of teamleden van belang voor succes. Dit bevordert namelijk de inclusiviteit van je bedrijf waardoor mensen zich ook betrokken voelen bij de doelen van het bedrijf.

Dit bereik je bijvoorbeeld door je op de positieve kanten van het werk van je teamleden te focussen in plaats van op het negatieve.

Dit is ook een techniek die gebruikt kan worden in hypnose en NLP. Als je namelijk zegt wat je niet wilt komt de focus vaak automatisch te liggen op wat je niet wilt, het woordje niet is dan zo nietig in effect dat het gewoon onhandig is om te zeggen wat je niet wilt, dit maakt ook de mogelijkheden van wat je wel wilt oneindig groot.

Vertel je juist wat je wél wilt, dan ligt daar de focus op.

Persoonlijk leiderschap en praten met teamleden

Vind je het lastig om een gesprek aan te knopen met je teamleden? Dan kan een hypnotherapeut je daar ook mee helpen. Wellicht heb je nog onbewuste overtuigingen van de oude stempel waarin je vrij hiërarchisch denkt over hoe een organisatie moet werken. Een hypnotherapeut kan je bijvoorbeeld helpen met een Socratisch Gesprek om te achterhalen waarom je bepaalde dingen doet zoals jij ze doet op het werk.

Vervolgens kun je vervolgstappen zetten om je huidige aanpak in persoonlijk leiderschap te veranderen.

Een manier om eigen gedrag naar personeel of teamleden toe te veranderen is door het gewenste gedrag, zoals even vragen hoe het is, te visualiseren. Een hypnotherapeut kan je hiermee helpen door een geleide visualisatie.

Voor een geleide visualisatie word je eerst in de hypnotische staat gebracht. Dit doe je door te ontspannen en te focussen op je ademhaling. De hypnotherapeut zal je hierbij helpen en controleren of je in hypnose bent voordat de visualisatie begint, bijvoorbeeld door arm-levitatie.

Een geleide visualisatie kan als volgt klinken.

“Je komt fris binnen op je werk en begroet al je teamleden. Je vraagt wie er koffie wil en pakt dat voor hen, want je weet dat het pluspunten van waardering zijn. Vandaag is het de beurt van X om een gezellig gesprekje mee te voeren tijdens de pauze. Je loopt naar hem/haar toe met je lunch en vraagt hoe het is?

Je vertelt iets over je eigen situatie en recente ontwikkelingen in je hobby. Je merkt dat dit de sfeer verbetert, dat X zich ontspant en hij/zij begint te vertellen over eigen hobby’s. Je voelt je hier goed bij en luistert geïnteresseerd.

Je merkt dat er toch wat aan de hand is, zoals weinig tijd voor hobby’s, en vraagt of je X ergens mee kan helpen. Dan blijkt dat X eigenlijk een vrije dag nodig heeft voor de zorg van zijn/haar familielid.

Je vindt het fijn om dit te weten want dat verklaart veel en nu kun je stappen zetten om ervoor te zorgen dat X een dag vrij krijgt voordat X zich moet ziekmelden en je dan op het allerlaatste moment je team moet organiseren. Je bent blij dat je dit gesprek hebt gevoerd en je hebt weer inspiratie voor je eigen hobby gekregen. Een echte win-win situatie.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Als jij met andere gedragsveranderingen zit of andere angsten of onzekerheden kan een hypnotherapeut je daarmee helpen.

Wat je ziet in zo’n geleide visualisatie is dat alles in het positieve wordt geleid over jouw kunnen en over hoe je omgaat met problemen. Deze visualisatie stimuleert je voorstellingsvermogen waardoor de situatie als je die in het echt wilt uitvoeren bijna als bekend aanvoelt. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen in je kunnen en wordt persoonlijk leiderschap iets wat je beter kunt uitvoeren.

Persoonlijk leiderschap en zelfvertrouwen

Leidinggeven aan andere mensen is iets waarvoor je stevig in je schoenen moet staan. Vooral nu de wereld (gelukkig) minder hiërarchisch is geworden is het fijn dat je met zelfvertrouwen het gesprek kunt aangaan met je teamleden.

Dit is vooral belangrijk als je processen en procedures binnen het bedrijf gaat veranderen. Je wilt iets nieuws en anders en dat kan eng zijn voor teamleden, want dat is onbekend en uit hun comfortzone.

Dan moet je kunnen uitleggen waarom het wel een goed idee is en hun angsten kunnen wegnemen. Hiervoor heb je vertrouwen in je eigen plan nodig en in jezelf als leider die een team mee kan krijgen.

Hypnose wordt al heel lang gebruikt voor het verbeteren van zelfvertrouwen. Ook voor leidinggevenden kan dit van belang zijn. Technieken zoals visualisaties helpen bijvoorbeeld om het zelfvertrouwen te verbeteren.

Daarnaast kun je gebruikmaken van hypnotische suggesties. Deze kan een hypnotherapeut je geven en vervolgens kun je ze thuis gebruiken tijdens zelfhypnose. Dit kunnen suggesties zijn, zoals:

“Als ik uitleg wat de effecten van de veranderingen zijn is iedereen het met me eens.”

“Mijn team gelooft in mij.”

“Ik ben een sociale leider.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen kun je andere suggesties krijgen van de hypnotherapeut.

Voor persoonlijk leiderschap kan hypnose helpen om het gedrag dat goed is voor leiderschap te stimuleren en om je het vertrouwen te geven dat je een goede leider bent, waardoor je al een betere leider wordt.

Wil je meer weten over hoe hypnose je kan helpen of hoe jij anderen kunt helpen? Kom dan eens naar een playshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1048984305000275

http://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/01437730410544755