Wantrouwen in een relatie verminderen
Wantrouwen in een relatie verminderen
07 januari 2017 
6 min. leestijd

Wantrouwen in een relatie verminderen

Berichtjes op de telefoon die je niet mag lezen. Horen dat hij/zij ergens is geweest terwijl je hier niets van wist. Geld dat op spontane wijze lijkt te verdwijnen. Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom het vertrouwen in een relatie een flinke knauw krijgt. Als je toch met je partner verder wil zonder de sfeer te verzieken door extreem controlerend te worden is het belangrijk om het wantrouwen in je relatie te verminderen en het vertrouwen weer op te bouwen.

Daarom ga ik in dit artikel in op wantrouwen in je relatie en hoe je het vertrouwen weer kunt opbouwen.

Wat is vertrouwen?

In eerste instantie is het natuurlijk belangrijk om te weten welke situatie je weer wilt hebben. Wellicht ben je ook wantrouwend in je relatie door eerdere ervaringen. Vertrouwen is essentieel voor het functioneren van een relatie.

Vertrouwen is namelijk ook het nemen van een risico. Je vertrouwt anderen iets toe met het idee dat ze dat voor jou kunnen waarmaken. Als je een oppas inhuurt voor je kinderen vertrouw je erop dat hij/zij de kinderen niet mishandelt. Als dit wel gebeurt is je wantrouwen snel gevormd en ook naar andere oppassers omdat ook het vertrouwen in je eigen inzicht in mensen kleiner wordt.

In een relatie vertrouw je iemand je hart toe met het idee dat hij/zij dat niet breekt, door bijvoorbeeld vreemd te gaan, beloften niet na te komen of opeens te veranderen nadat je getrouwd bent.

Er zijn verschillende facetten die bepalen of je vertrouwen hebt in iemand, zoals:

  • Optimisme over het kunnen van de ander om in dezelfde omstandigheden dezelfde dingen te doen.
  • Je hebt signalen dat de andere persoon betrouwbaar is in andere gebieden.
  • Je hebt zelfs feitelijke bewijzen dat de andere persoon betrouwbaar is.

Dit laatste punt is niet voor iedereen nodig om vertrouwen in de persoon te hebben. Toch zijn er vaak signalen waar mensen naar kijken om te bepalen of iemand betrouwbaar is, zoals of hij/zij een baan heeft. Wat vrienden over de persoon zeggen.

Volgens onderzoekers is vertrouwen afhankelijk van 3 factoren:

  1. Voorspelbaarheid
  2. Betrouwbaarheid
  3. Geloof (in de ander)

Gedrag van je partner is bijvoorbeeld voorspelbaar. Afspraken worden nagekomen en daardoor is je partner betrouwbaar en je gelooft dat je partner bepaalde taken kan uitvoeren(1).

Achterdocht in een relatie

Achterdocht in een relatie kan een karaktertrek van iemand die ontstaan zijn door overtuigingen die zich in de loop van iemands leven hebben gevormd. Dit blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek naar connectiestijlen en het type relatie dat men krijgt, dat is uitgevoerd in de jaren 90. Het onderzoek is niet groot genoeg om te generaliseren, maar biedt wel handige inzichten in de rol die achterdocht, vertrouwen en het ontstaan van wantrouwen kan laten zien(2).

Aangeboren achterdocht

In het onderzoek worden drie stijlen besproken die van invloed kunnen zijn op de kijk die je meeneemt in een relatie.

  1. Veilig
  2. Vermijdend
  3. Angstig

Bij de eerste stijl vind je het normaal om banden met mensen aan te gaan en om je open te stellen voor het verdiepen  van relaties. Wantrouwen komt bij deze stijl niet vaak voor en mensen die deze eigenschappen hebben zijn vaak ook goede partners die met geduld omgaan met mensen die minder vertrouwen hebben in een relatie.

Bij de tweede stijl is er niet direct sprake van wantrouwen, maar wel van een soort idee dat een relatie geen stand gaat houden en daarom heeft dit type mensen er minder zin in om een relatie te verdiepen en om zich open te stellen voor een relatie. Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen met deze eigenschap vaak kortere relaties hebben en er snel overheen kunnen groeien.

De angstige stijl is eigenlijk het type mens dat van nature wantrouwend is over de relatie en over de gevoelens van de partner voor hem/haar.

Vooral bij het laatste type is het belangrijk om naar de overtuigingen te kijken om die te veranderen zodat wantrouwen eenvoudiger omgezet kan worden in vertrouwen. Daarnaast blijkt ook onzekerheid bij het laatste type mens een grote rol te spelen in het vertrouwen in de liefde van de ander. Door onzekerheid kan je bijvoorbeeld ook denken dat de ander je “net zo stom/lelijk/onbetrouwbaar vindt” als jij jezelf vindt.

Uit het onderzoek dat in 1990 is uitgevoerd blijkt dat dit soort overtuigingen helemaal niet altijd kloppen. Vrouwen die angstig waren gaven bijvoorbeeld aan dat ze in een relatie zaten waarin er weinig betrokkenheid en vertrouwen was, terwijl hun partners daar heel anders over konden dachten (afhankelijk van de kijk die zij van nature meenamen in de relatie).

Daarbij kan de kijk die je hebt op relaties de relatie ook nog eens negatief beïnvloeden. Partners van vrouwen die angstig waren gaven bijvoorbeeld minder vaak aan dat er ze intens positieve ervaringen hadden dan partners van vrouwen met een veilige kijk op relaties.

Een ander nadeel is dat de kans aanwezig is dat je controlerend wordt en dat je partner daardoor ook het gevoel krijgt dat hij/zij minder open kan zijn dan hij/zij eigenlijk wil. Vreemd genoeg wordt controlerend gedrag door mannen vaker geaccepteerd dan controlerend gedrag door vrouwen.

Door je mindset over relaties te veranderen kan je eigen relatie dus zelfs verbeterd worden.

Het onderzoek laat namelijk zien dat als je in de veilige kijk op relaties zit dit betekent dat je je beter kunt aanpassen als dat nodig is, meer zelfvertrouwen hebt in hoe mensen naar jou kijken en hoe jij naar jezelf kijkt en daardoor heb je ook minder last van angst.

Achterdocht met een oorzaak

Voor mensen met de eerste en tweede stijl is achterdocht vaak iets dat begint met een aanleiding, terwijl bij de derde stijl de achterdocht er gewoon is vanwege de overtuigingen die die persoon meeneemt in de relatie.

Achterdocht in een relatie kan door verschillende factoren ontstaan. Als de factoren die van belang zijn voor het opbouwen van vertrouwen niet aanwezig zijn in een relatie, bijvoorbeeld omdat je partner geen baan heeft of kan vasthouden, kan dit ervoor zorgen dat je achterdocht begint te krijgen in je relatie.

Vrienden van je partner geven bijvoorbeeld aan dat hij de hele dag bij hen is geweest terwijl jij dacht dat hij op zijn werk was.

Daarnaast kun je achterdocht krijgen in je relatie door het gedrag van de ander. Vertrouwen is namelijk ook een kwestie van consistent gedrag. Als het gedrag van je partner opeens verandert en hij/zij daar geen verklaring voor kan geven kan dit ervoor zorgen dat je achterdochtig wordt omdat je denkt dat hij/zij iets verbergt.

Wel jammer dan als het een surprise party was waarvan de voorbereiding erg lang duurt. Ik heb eens gelezen op social media dat iemand vlak voor de surprise party de relatie verbrak en dat dus allemaal voor niets.

Vertrouwen krijgen in een relatie

Zoals je ziet zijn er twee mogelijkheden waardoor er wantrouwen kan ontstaan. In dit blog ga ik vooral in op het wegnemen van wantrouwen door een onlogische oorzaak. Als je partner vreemd is gegaan is het erg lastig om dat vertrouwen uit jezelf weer op te brengen, omdat een externe factor dit heeft geschonden.

Vertrouwen in een relatie zonder logische oorzaak van wantrouwen

Als je van jezelf angstig bent voor relaties en het daadwerkelijk kunnen opbouwen van een band met een ander komt wantrouwen snel om de hoek kijken.

Uit het onderzoek valt af te leiden dat vooral de overtuigingen die je hebt over relaties en jezelf dan veranderd kunnen worden om een betere relatie te krijgen en om minder last te hebben van wantrouwen.

Hypnotherapie is een manier om jouw kijk op de wereld te veranderen. Als je geen logische oorzaak hebt voor wantrouwen kan dit erg vervelend zijn. Ook omdat je partner de hele tijd het gevoel krijgt zichzelf te moeten verdedigen terwijl er niets aan de hand is.

Tijdens hypnotherapie kan je zoeken naar de onlogische oorzaak. De stijlen waarop mensen naar relaties kijken worden namelijk al gevormd in de kindertijd. Daarom kan regressietherapie een goede manier zijn om te achterhalen waarom je wantrouwend bent in je relatie.

Wellicht zijn je ouders op jonge leeftijd uit elkaar gegaan en heeft dat veel invloed gehad op je overtuigingen over relaties.

Een ander probleem waardoor je wantrouwend bent kan zelfvertrouwen zijn. Laag zelfvertrouwen kan ervoor zorgen dat je niet begrijpt waarom je zo’n geweldige partner hebt gevonden als die je nu hebt. Hierdoor kan je bang zijn dat hij/zij dit op gegeven moment gaat inzien en dat hij/zij je dan gaat verlaten.

Toch heb je je partner gestrikt dus dat lage zelfvertrouwen is helemaal nergens voor nodig.

Hypnotherapie kan ook helpen om inzicht te krijgen in jezelf en in waarom je partner jou wel de meest geweldige persoon op aarde vindt.

Daarbij kan zelfhypnose helpen om de behandeling van hypnotherapie te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door hypnotische suggesties te herhalen, zoals:

“Ik ben knap.”

“Ik ben slim.”

“Het is leuk om met mij om te gaan.”

Daarnaast is mindfulness een goede manier om angstige en controlerende gedachten op te sporen en te stoppen. Door mindfulness kun je gedachten die je zelfvertrouwen onderuithalen sneller identificeren en hier afstand van nemen. Daardoor kan ook het wantrouwen verminderen.

Wil je meer weten over mentale technieken om je leven fijner te maken? Kijk dan eens naar de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of kom naar de gratis online masterclass. 

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

wantrouwen in relatie

Bronnen:

  1. https://plato.stanford.edu/entries/trust/
  2. http://psycnet.apa.org/journals/psp/59/5/971/
Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen