Presence, de skill die je moet hebben als hypnotherapeut of hypnotiseur
Presence, de skill die je moet hebben als hypnotherapeut of hypnotiseur
25 juni 2013 
2 min. leestijd

Presence, de skill die je moet hebben als hypnotherapeut of hypnotiseur

In mei heb ik 2 weken lang een mesmerisme training gevolgd in Frankrijk en België. In die trainingen ontdekte ik een hele speciale techniek. Nog wel meer technieken en methodes uiteraard, maar 1 vaardigheid wil ik graag met je delen omdat deze nu ook standaard in de hypnose opleidingen zit.

Presence is de sleutel

Presence is een vaardigheid die je terugvindt in eeuwenoude religies. De Boeddha had presence, Jezus had het en ‘verlichte’ meesters hebben het. Ook jij hebt het waarschijnlijk wel eens meegemaakt wanneer je mediteert. Opeens ervaar je een stilte, een rust terwijl je compleet aanwezig bent.

Nu hoef je dat natuurlijk niet alleen in meditatie te ervaren. Ook wanneer je een sport doet dan kan je het ervaren. Zelf doe ik aikido en ervaar ik dat af en toe.

Wanneer je presence hebt, dan ben je helemaal aanwezig. Je voelt je lichaam, je bent je daar bewust van en je aanwezigheid is ook buiten je. Jouw zicht is wijd en perifeer. Dus je ziet als het ware alles en je voelt ook je lichaam.

Presence en Hypnose

Wanneer je compleet aanwezig bent met hypnose zijn de resultaten ook opeens heel anders. Vele malen beter ook. Hypnose is niet alleen maar taal en opvolgen van instructies, al is dat essentieel. Presence is iets wat alles beter maakt, maar hoe krijg je meer presence.

Wanneer je aan meditatie doet of bezig bent met mindfulness dan ken je het principe. Het leeg worden in je hoofd en in je lichaam met daarbij een volledige aanwezigheid. Meditatie maakt je meer aanwezig, maar presence gaat verder,

Presence is het aanwezig zijn ook zonder meditatie. Overal aanwezig zijn. Je kan daarmee beginnen met de volgende oefening.

Meer aanwezig zijnRechterhand

Wanneer je dit leest voel dan je rechterhand. Blijf die voelen terwijl je de rest van dit artikel leest. Dit maakt je meer aanwezig in je lichaam terwijl je je aandacht op deze woorden houd en wat je erbij denkt.

Dat is een uitdaging want voel je hem nog steeds?

Hoe meer je dit doet hoe sterker jouw aanwezigheid gaat worden. Van daaruit kan je gaan werken met twee handen en dat uitbouwen tot je hele lichaam.

Een Indiaans gezegde luidt: ‘De man die zich 24 uur bewust is van zijn ademhaling is verlicht’ en ik denk dat dat zo is. Doe het maar eens namelijk.

Wat mij opvalt nu sinds ik dit aan het trainen ben, is dat er maar heel weinig mensen echt aanwezig zijn. Niet dat ik nou zo heel aanwezig ben vind ik, maar vergeleken met de meeste om mij heen is het echt verbazingwekkend hoe weinig mensen dit zijn.

Het continu najagen van geld, liefde, relaties, vrouwen, mannen, dingen of andere illusies om iets te verkrijgen. Maar wat te verkrijgen dan? Geluk? Wijsheid?

Uiteraard zijn al die bovenstaande dingen niet per definitie een illusie maar wel wanneer je er bepaalde belangen aan hecht. Als je denkt dat het je iets gaat brengen. Het brengt je uiteraard iets maar niet datgene wat jij werkelijk wilt.

De sleutel ligt in het aanwezig zijn, daar vind je de wijsheid, de liefde, de relatie die je echt wilt, de dingen die je echt gelukzaligheid brengen. Dat klinkt misschien zweverig maar het is juist heel down to earth. Mensen die allerlei dingen najagen zweven, dat zijn de zwevers. Wanneer je aanwezig bent, zweef je absoluut niet meer.

Wanneer je je op het pad gaat begeven van het aanwezig zijn dan zal je merken dat alles beter gaat. Hypnose en hypnotherapie werd bij mij beter, mijn relaties zijn verbeterd en ook mijn bedrijf gaat beter. Dus alles wat je kan najagen gaat opeens vanzelf wanneer je ‘er bent’.

Laat een reactie achter wat je er van vindt en of jij ook dit herkent in jezelf. Ik ben benieuwd..

O ja voel je je rechterhand nog? 😉

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Helen
Door

Helen

op 25 Jun 2013

ik vind het interessant en geloof er ook in. Herken mezelf er niet in (helaas) wou dat ik het kon, ik heb altijd een erg druk hoofd. groetjes, Helen

hypnosis audio download free
Door

hypnosis audio download free

op 22 Jan 2014

Hello! I just want to give you a huge thumbs up for your great information you've got right here on this post. I'll be returning to your blog forr more soon.

Chang
Door

Chang

op 28 Jan 2014

I am genuinely glad to read this webpage posts which includes lots of helpful data, thanks forr providing these information.

Reactie plaatsen