Probleem oplossen: Wat is nu het écht probleem?
Probleem oplossen: Wat is nu het écht probleem?
05 juni 2020 
in Hypnose
6 min. leestijd

Probleem oplossen: Wat is nu het écht probleem?

Wat is nu het echte probleem? Dat is een hele interessante vraag wanneer je mensen helpt met hypnose. Wanneer je een hypnosetechniek uitvoert werkt die namelijk het beste wanneer jij je richt op het échte probleem oplossen en niet om een symptoom van het probleem op te lossen.

Wanneer mensen naar je toe komen met een probleem dat het symptoom van het echte probleem is gaan ze de techniek namelijk vaak saboteren. Omdat het nooit het échte probleem was.

Het probleem was ooit een oplossing

Dit zie je vaak bij mensen die willen afvallen. Iets in hen saboteert dan dat ze niet kunnen afvallen. Dit iets was vroeger waarschijnlijk een hele goede oplossing voor iets, maar nu dus niet meer.

Bijvoorbeeld je was 3 jaar en wilde eten, drinken en liefde. Je wilde aandacht en aangeraakt worden en daar had je allerlei manieren voor bedacht. Bijvoorbeeld pleasen, pleasegedrag vertonen richting je vader bijvoorbeeld. Zo krijg je liefde van hem, zo krijg je eten en drinken van hem, zo krijg je een knuffel van hem en dat werkt prima.

Goed bedacht.

Alleen nu ben je 55 en ben je nog steeds aan het pleasen, misschien naar je partner, andere mannen of mensen in het algemeen en het werkt niet meer zo goed. Je krijgt er misschien wel aandacht van, maar je denkt “Ik wil dit helemaal niet, ik wil niet pleasen. Ik wil zeggen wat ik vind, ik wil mijn grenzen aangeven.” Dan ga je op assertiviteitscursussen en dergelijke. Dit is symptoombestrijding van vroeger, want vroeger werkte het gewoon en je brein vindt dit goed. Die denkt dat het een patroon is dat werkt en het levert iets op.

Wat levert het probleem je op?

Dus vraag jezelf af wat het je nu oplevert. Als je nu eerst denkt “ja helemaal niets, alleen maar ellende” denk dan nog even iets dieper door. Het levert je vaak toch een vorm van aandacht op. Blijf diep doordenken wat voor positiefs het oplevert.

Dit vinden heel veel mensen heel moeilijk. Toen ik de Breek-je-vrij-seminars gaf waren we vaak uren bezig met de positieve intentie. Om dat erin te krijgen bij mensen.

Steeds weer voorbeelden, herhalen en dit maar blijven doen totdat het kwartje viel dat het bij veel mensen zo is. Dat mensen het bij zichzelf herkenden.

Zelfs als je het in gedachten begrijpt is het lastig om het bij jezelf echt te voelen.

Dit is een kant van de medaille, de positieve intentie.

Ergere pijn voorkomen

De andere kant van de medaille is dat wat je doet een grotere pijn voorkomt. De pijn dat je vader je bijvoorbeeld niet ziet, niet hoort, niet aanraakt en niet van je houdt. Dat soort gevoelens en dan voel je je …

Dat wil je ten koste van alles vermijden, dus dan ga je pleasen want het levert je wat op.

Dit soort elementen zitten er vaak in meer of mindere mate in. Dit komt altijd voort uit het maskeren van de grotere pijn en het levert je altijd meer op dan wat je nu voelt.

Als je maar iets van die pijn begint te voelen en ga je het “ongewenste” gedrag vertonen omdat het je iets oplevert. Misschien een beetje aandacht of troost, maar in ieder geval iets.

Hierover kan ik ontzettend veel zeggen. In de 3.0 opleiding (de 3e) doen we hier een jaar over. Over hoe je mensen helpt om van het symptoom naar het echte probleem te komen.

Want het is heel simpel, maar om dit naar boven te krijgen bij een cliënt is ontzettend lastig en ook bij jezelf is dit lastig omdat je dan jezelf erbij hebt.

Misschien vraag je je nu af hoe dit bij jezelf zit. Weet dan dat je bijna altijd iets doet of een probleem hebt dat een symptoom is van een ergere pijn en dat dit symptoom je iets oplevert.

Als je dit symptoom tussendoor weghaalt dan levert dit de oude pijn op.

Luister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1249028-wat-is-nu-het-echte-probleem

Focus van het probleem naar de oplossing

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat er een samenhang is tussen stress, het kunnen oplossen van sociale problemen en het welzijn dat iemand ervaart op middelbare leeftijd. Veel van die onhandige programma’s waarbij je een symptoom wilt bestrijden spelen een rol in de sociale problemen die je hebt en die je wilt oplossen.

Het focussen op de negatieve kant van je probleem, zoals “ik krijg er alleen maar ellende van”, zorgt voor meer stress en een ongelukkiger leven[1].

Het verschuiven van de focus naar wat je er eigenlijk voor positiefs terug voor krijgt kan je helpen om het probleem op te lossen, doordat er meerdere wegen naar Rome zijn.

Als bijvoorbeeld het pleasegedrag een symptoom is van angst voor gebrek aan liefde kun je jezelf afvragen of je wel de liefde wilt hebben van mensen die blijkbaar geen “nee” van je accepteren. Hoe liefdevol is dat eigenlijk?

Hoe kan iemand van jou houden, als je niet jezelf bent?

De andere weg naar liefde bedenken, zoals maar eens jezelf zijn en zien wie dat aantrekkelijk of leuk vindt, kan ook een hele goede manier zijn. Daarbij weet je dan ook zeker dat die liefde echt is en dat mensen niet van je houden omdat je altijd maar doet wat ze willen.

Natuurlijk is dit heel spannend om te doen, want afwijzing is niet leuk en dit kan zelfs voor depressieve klachten zorgen[2]. Maar op de lange termijn ga je je toch afgewezen voelen, omdat je niet de aandacht krijgt wanneer je jezelf bent, maar vooral wanneer je een rol speelt. Dit gaat op gegeven moment toch wringen. Uit onderzoek blijkt dat er verschillende vormen van depressie zijn. Als je heel afhankelijk bent van iemand zorgt een afwijzing vaak voor meer pleasegedrag, maar dit gaat je niet helpen om je beter te voelen. Ja eventjes misschien, maar daarna niet meer.

Vind een andere weg naar hetzelfde voordeel

Je kunt dus beginnen met eerst van jezelf te houden. Dat is in ieder geval al 1 persoon. 😊

Zelfliefde en zelfcompassie zijn erg belangrijk. Je krijgt al genoeg kritiek over je heen in je leven, daar hoef je zelf niet ook nog eens bij te komen.

Als je graag liefde ontvangt, kun je ook een leuk hondje als huisdier nemen. Die gaat dan de hele dag achter je aanlopen en met die lieve oogjes naar je kijken. Je kunt vrij weinig verkeerd doen bij sommige hondenrassen, die liefde blijft.

Maar dat is natuurlijk niet dezelfde liefde of aandacht of wat je doel ook is als je iets van mensen wilt ontvangen.

Om naar een oplossing voor je probleem toe te werken kan hypnose ook helpen. Een leuke techniek is bijvoorbeeld om een jaar verder in de toekomst te kijken en dan het leven te zien dat je eigenlijk wilt hebben.

Een leven waarbij je jezelf bent en waarin je omringt bent door mensen die dat waarderen, bijvoorbeeld op je werk of in je vriendenkring.

Vervolgens ga je in hypnose bepalen hoe je daar komt. Dit is een gevorderde techniek die in de 2.0 opleiding aan bod komt. Je maakt dat in hypnose een soort stappenplan om je perfecte leven te creëeren. Ervaringen van deelnemers laten zien dat dit goed werkt.

Dit is de andere weg die je ook naar Rome kunt nemen en waardoor je kunt stoppen met het gedrag waarmee je eigenlijk al heel lang wilt stoppen.

Affirmaties om bij de oplossing te komen

De focus goed houden bij de positieve kanten en dergelijke kan lastig zijn op de weg naar je ideale leven. Daarom kun je zelfhypnose gebruiken na de hypnosesessies met een hypnotiseur om je focus goed te houden. Tijdens die zelfhypnosesessies kun je luisteren naar een mp3 die de hypnotiseur voor je heeft opgenomen of je herhaalt zelf hardop affirmaties.

Afhankelijk van je overtuigingen over het probleem en de oplossing worden die op maat gemaakt door de hypnotiseur.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik hou van mezelf.”

“Ik kan alles.”

“Ik trek mensen aan die mij leuk vinden.”

“Ik ben goed zoals ik ben.”

Dit zijn slechts voorbeelden, zoals gezegd kunnen ze per individu verschillen. Maar door dit soort affirmaties te herhalen, bijvoorbeeld elke ochtend, kun je ervoor zorgen dat je gedurende de dag je beter kunt focussen op het leiden van het leven dat jij wilt hebben en zonder je échte probleem.

Wil jij weten hoe hypnose precies werkt en waarmee je begint? Kom dan eens naar een hypnose playshop. Dan leer je in 1 dag mensen te hypnotiseren en hoe het voelt om onder hypnose te zijn. De playshops worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je zien hoe ik het échte probleem vind bij iemand? Kom dan eens naar een hypnose seminar.

Wil je juist direct aan de slag met technieken om jezelf of andere mensen te helpen met hypnose? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online.

[1] https://link.springer.com/article/10.1007/s10608-007-9155-9

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019188691830103X

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen