Pleasen: Waarom het niet gezond is en hoe hypnose helpt
Pleasen: Waarom het niet gezond is en hoe hypnose helpt
31 juli 2018 
in Angst
6 min. leestijd

Pleasen: Waarom het niet gezond is en hoe hypnose helpt

Mensen helpen is een goed iets, maar dit moet niet ten koste gaan van jezelf. Vind jij het pleasen van mensen heel belangrijk omdat je denkt dat je ze helpt, dan is het tijd om daar eens kritisch naar te gaan kijken. Sommige mensen pleasen andere mensen tot ze er (soms) letterlijk bij neervallen. Dit is erg zonde want hierdoor leef je eigenlijk niet je eigen leven en voordat je het weet heb je gezondheidsproblemen.

Pleaser betekenis

Een pleaser is iemand die het graag andere mensen naar de zin wil maken. Je wilt het gezellig hebben en dat mensen je aardig vinden. Je wilt vooral andere mensen blij maken. Daarom doe je graag wat er van je gevraagd wordt en vind je het lastig om “nee” te zeggen. Voor sommige mensen is “ja” op alles zeggen een gewoonte.

Andere mensen denken dat je “ja” moet zeggen op een vraag, dat het eigenlijk een retorische vraag is om beleefd een bevel te ontvangen.

Het pleasen van mensen kan ook een verslaving zijn die het gevoel voedt dat je nodig bent. Je krijgt een soort kick van het gevoel dat je iets voor andere mensen doet.

Sommige mensen die graag pleasen worden zelfs misselijk als ze nee moeten zeggen en dat is een moment waarop je moet letten.

Gezondheidsklachten en pleasen

Want het zijn van een people pleaser (zoals dit in de wetenschap wordt genoemd) wordt gezien als iemand die niet goed voor zichzelf zorgt. Dit is ook te zien aan de gevolgen of correlaties die er zijn met het pleasen van mensen.

Mensen die pleasen hebben bijvoorbeeld vaker last van:

Heeft pleasen iets met angst te maken?

Als je kijkt naar de oorzaak van pleasen heeft pleasen in sommige gevallen inderdaad iets met angst te maken. De angst om niet aardig gevonden te worden.

Door op bijna alles ja te zeggen en ervoor te zorgen dat jij als ontspannen en relaxed wordt gezien hoopt een people pleaser dat hij/zij aardig gevonden wordt. Helaas verzamel je dan juist vaak mensen om je heen die misbruik van je please gedrag maken en er zal altijd iemand zijn die je niet aardig vindt.

Pleasen heeft niet alleen met aardig gevonden worden te maken. Als je bijvoorbeeld het nodig hebt om nodig gevonden te worden heeft het pleasen ook te maken met je zelfvertrouwen. Doordat je hulp geeft krijg je meer zelfvertrouwen. Als dit échter de enige bron is waarvan je zelfvertrouwen krijgt heb je een probleem.

Angst en/of een laag zelfvertrouwen liggen daarom vaak ten grondslag aan het worden van een pleaser.

In sommige gevallen kan het ook aan de opvoeding liggen. Als je bijvoorbeeld van je ouders de vraag kreeg om je kamer op te ruimen en je vervolgens “nee” zei en daarna de opdracht kreeg om je kamer op te ruimen leer je eigenlijk niet dat “nee” zeggen een optie is.

Hypnose helpt tegen het zijn van een pleaser

Omdat het zijn van een pleaser te maken heeft met angst en zelfvertrouwen kan hypnose veel doen om het pleasen te stoppen.

In eerste instantie is het belangrijk om te achterhalen of het niet komt door een opvoeding waarin “nee” zeggen geen optie was. Dit kan iets zijn dat je je gewoon herinnert, maar als je het niet zeker weet is dit iets wat met regressie te achterhalen is.

Met regressie ga je terug naar het moment waarop de overtuiging is ontstaan dat het goed is om te pleasen. Dit geldt ook voor het geval dat de overtuiging is ontstaan dat pleasen iets is waar je meer zelfvertrouwen van krijgt.

Door terug te gaan naar dat moment kun je er met de kennis van nu naar kijken en alleen al hierdoor kan de overtuiging compleet veranderen waardoor je makkelijker kunt stoppen met “ja” zeggen.

Andere angsten, zoals de angst om niet aardig gevonden te worden of de angst voor afwijzing, kunnen tijdens regressie ook naar voren komen als oorzaak voor het please-gedrag.

Daarnaast kan hypnose ook heel goed helpen tegen angst en om meer zelfverzekerdheid, eigenwaardering en zelfvertrouwen te krijgen.

Stoppen met pleasen visualiseren

Vind je het lastig om “nee” te zeggen? Dan is dat iets wat je kunt oefenen met hypnose. Tijdens een visualisatie over het nee zeggen merk je bijvoorbeeld dat je een bepaalde spanning in je lichaam krijgt hoe dichter je bij het moment komt waarop jij “nee” zegt. Met hypnose kun je dan direct technieken leren om kalm te blijven zodat je niet alsnog op het laatste moment “ja” zegt terwijl je het je nog zo had voorgenomen.

Praktische tips om te stoppen met pleasen

Naast hypnose zijn er ook nog een aantal praktische tips die je kunt toepassen om te stoppen met pleasen. Ook het toepassen van deze tips is iets wat je van tevoren kunt visualiseren. Vind je dit lastig om zelf te doen? Dan kan een hypnotiseur je hiermee helpen, onder andere door visualisaties of door te onderzoeken wat je blokkeert om de tips uit te voeren en om vervolgens die blokkades met hypnose technieken te verwijderen.

Tip 1: Ga na wat je zelf wilt

Jij hebt je eigen leven en hoeft je dus niet te laten leven door de verzoeken van anderen. Helpt het verzoek jouw doelen of juist niet. Als het antwoord op de vraag “nee” is kun je ook makkelijker nee zeggen.

Ga ook voor jezelf na wat voor persoon je wilt zijn. Wil jij over je heen laten lopen? Wat zegt het over jou als je altijd maar overwerkt terwijl je familie zit te smachten naar je aandacht? Helpt “ja” zeggen je zelfbeeld of juist niet?

Tip 2: Neem de tijd om na te denken

Als iemand je vraagt om nog even mee te doen aan een project en je “ja” hebt gezegd zonder goed na te denken over de consequenties van het gesprek. Als iemand een verzoek heeft kun je het beste zeggen dat je er even over moet nadenken.

Als je geluk hebt vergeten ze het, en anders heb je goed kunnen nadenken waardoor je makkelijker nee zegt.

Tip 3: Stel jouw prioriteiten

Heb jij nog taken om uit te voeren en vindt iemand dat er best een andere taak eerst uitgevoerd kan worden? Stel dan je prioriteiten. Jouw werk of sociale leven mag niet leiden onder dat van een ander. Door jezelf op de eerste plaats te zetten is het eenvoudiger om “nee” te zeggen als iets gewoon niet goed uitkomt.

Tip 4: Bepaal je dienstbare tijden

Mensen helpen is eigenlijk niets op tegen, maar je kunt dat moeilijk 24 uur per dag doen. Daarom is het belangrijk om grenzen voor jezelf te stellen. Zoals dat je na 8 uur ’s avonds de telefoon niet meer opneemt en stopt met het checken van je mail. Als je de verzoeken niet ziet, kun je er ook niet mee instemmen. Dit heeft als voordeel dat het veel rust brengt en je meer tijd aan je eigen leven kunt besteden.

Tip 5: Ga geen redenen opnoemen waarom iets niet kan

Het is heel verleidelijk om te zeggen “Nee, ik kan dat niet want ik moet straks nog naar de tandarts.” Of iets dergelijks. Sommige mensen springen hier dan op in door met je mee te gaan plannen “Dan kun je dit nog mooi even na de tandarts doen.”.

Probeer mensen in plaats daarvan naar iemand anders door te verwijzen die het verzoek net zo goed kan uitvoeren. Dan gaan ze in ieder geval in die richting meedenken in plaats van jouw agenda voor je vullen.

Tip 6: Ga na of je wordt gemanipuleerd

Mensen hebben maar 24/7 aan tijd. Dit betekent dat sommige mensen andere mensen gebruiken voor hun eigen doeleinden, zelfs als dit niet in het belang is van die andere mensen. Dus als iets niet in jouw belang is, ga dan na of je wordt gemanipuleerd. Sommige mensen gebruiken bijvoorbeeld het excuus dat je geadviseerd wordt om iets te doen om voor elkaar te krijgen dat je wat doet.

“Als ik jou was…”. Dit soort zinnen rieken naar manipulatie als je hier zelf het voordeel niet van inziet.

Pleasen stoppen met hypnose

Er zijn dus allerlei manieren om te stoppen met pleasen en om op die manier gezondheidsnadelen te voorkomen. Het is belangrijk om te achterhalen waarom je een pleaser bent, want als je de oorzaak wegneemt hoef je de laatste 6 tips niet eens uit te voeren.

Vind je het toch lastig? Dan kan een hypnotherapeut je helpen met het wegnemen van blokkades en het visualiseren van het uitvoeren van de tips.

Wil je weten of jij ook een hypnotiseur kan worden en hoe jij mensen (of jezelf) kunt helpen? Kom dan eens naar een playshop waar je de basis voor hypnose leert en bekijk onze andere evenementen in de agenda.

Bronnen:

https://search.proquest.com/openview/05a3531f1f91d59e583ed3bf350570a4/1?pq-origsite=gscholar&cbl=1446336

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1038/oby.2009.376

https://www.huffingtonpost.com/jill-dahl/the-health-risks-of-being_b_9045812.html?guccounter=1

https://psychcentral.com/lib/21-tips-to-stop-being-a-people-pleaser/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/your-emotional-meter/201803/how-i-learned-stop-being-people-pleaser

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen