Reiki wat is dat precies en wat kan je ermee?
Reiki wat is dat precies en wat kan je ermee?
08 november 2012 
2 min. leestijd

Reiki wat is dat precies en wat kan je ermee?

Reiki hoor je af en toe eens voorbij komen. Laatst ook hoorde ik iemand die sprak over hoe lekker het was om even een reikibehandeling te ondergaan. Maar wat is dat dan precies, reiki? Zelf ben ik reikimaster dus weet ik er wel een beetje wat vanaf. Ook heb ik een tijdje cursussen gegeven en gemerkt dat juist de combinatie met hypnose zeer effectief is.

Reiki

Reiki komt van de twee woorden Rei en Ki. Het bestaat dan ook uit twee Japanse tekens. Rei betekent zoveel als ‘geest’ of ‘ziel’ en Ki betekent ‘energie’ of ‘levenskracht’. Hoe ik het 10 jaar geleden leerde was dat Reiki de universele levensenergie is.

Reiki is ontstaan doordat Mikao Usui, een Japanner die na 21 dagen vasten en mediteren op de berg Kurama symbolen doorkreeg van wat later de reikiReiki symbolen zouden worden. Hij merkte dat als hij deze symbolen inzette tijdens een behandeling dat er wonderbaarlijke dingen gebeurde.

Je hebt verschillende gradaties in de Reiki. Zo begin je met Reiki I en word je als het ware ingewijd in de Reiki energie zodat je ermee kan werken. Je kan dan jezelf helpen met de universele levensenergie.

Nadat ik mijn eerste Reiki inwijding had, was dat zo krachtig dat ik allerlei dingen begon te zien en te ervaren. Ik weet nog heel goed dat mijn zusje en ik met de auto terugreden en dat ik tegen haar zei ‘Ik denk niet dat jij ziet wat ik zie’. Wat ik zag op straat waren namelijk enorm veel mensen terwijl er niemand ‘in het echt’ liep zo laat. Dat was een hele bizarre ervaring en zo heb ik er nog wel een paar.

Op dat moment werkte ik nog in de bouw en je kan je voorstellen dat ze daar nou niet echt warm liepen voor Reiki, en dat is zacht uitgedrukt. Ze vonden het belachelijk, zweverig, paranormaal gezever en meer van dat soort dingen.

Nou vind ik dat prima, want iedereen mag lekker geloven wat hij wilt geloven. Dus nam ik mijn wierook mee en stak dat af en toe eens in de keet aan en ging dan met gekruiste benen op tafel zitten daar en zei dan een of andere mantra. Wanneer je er namelijk zelf niet zo serieus over doet dan maak je het toegankelijker, dat is mijn ervaring.

Dus op een gegeven moment mocht ik dan wat collega’s behandelen met energie en dat werkte. Een van zijn knieklachten, de ander van een tennisarm en nog een ander van pijn in zijn pols. Ze geloofden er nog steeds niet in, maar ze geloofden wel dat ik ‘iets’ kon. Leuk hoe dat werkt bij mensen.

Gradaties in Reiki

Na Reiki I krijg je Reiki II en dat behaalde ik in Thailand op Ko Samui. Wanneer je Reiki II hebt dan kan je ook op afstand ‘helen’. Dat was wel een bijzondere ervaring en ook dat heb ik flink getest in de bouw, met succes! Na Reiki II is er nog één graad en dat is de mastergraad en ook die heb ik gehaald.

Dat ik reikimaster werd heb ik aardig wat cursussen gegeven en zelfs collega’s in de bouw ingewijd. Ik denk dat wij het meest spirituele bouwbedrijf hadden op een gegeven moment en wat helemaal mooi is, ze hebben er ook aardig wat mensen mee geholpen.

En dat heeft mij vanaf toen geïnspireerd om op zoek te gaan naar de meest effectieve en efficiënte methodes om snelle veranderingen te maken. NLP en Hypnose zijn voor mij de tools die het beste werken en wanneer je het combineert met energie dan is het helemaal super. Energie is de basis en alles bestaat uit energie en dat kunnen wij beïnvloeden.

Wanneer je daar dus goed in bent, dan word je ook beter in coachen, therapie doen en eigenlijk word je effectiever in alles wat je doet. Mesmer gebruikte niet voor niets de energie om mensen te helpen en was daar erg goed in. Hij behandelde op een gegeven moment zelfs 3000 patiënten per dag! En hij gebruikte daarbij zijn eigen kracht die ook jij bezit. Wanneer ga jij die kracht opwekken?

In onderstaande video ga ik nog wat meer in op de symbolen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
janneke
Door

janneke

op 12 Nov 2012

Edwin, ik vraag me af... waarom moet je eerst ingewijd worden? Wij, alles is energie. Symbolen of inwijdingen zijn toch niet nodig om met energie te werken? aan focus heb je meer...

John
Door

John

op 02 Dec 2012

Hallo Edwin,ook ik ben reikimaster en gebruik reiki en hypnose vaak samen en heb daar ontzettend veel goede resultaten mee. De cliënt wordt onder hypnose heel goed gewaar wat er met de energie gedaan kan worden. De cliënt wordt nu heel goed bewust wat hij of zij met het onderbewustzijn kan doen! Kan er wel een dik boek over schrijven.

Reactie plaatsen