Risico: Risico-aversie verminderen = meer kansen in je leven

Risico nemen hoort bij het leven. Elke keer als je een keuze maakt neem je een bepaald risico dat het gevolg van die keuze niet is wat je ervan had verwacht. Soms kun je zo vaak teleurgesteld zijn in het gevolg van je keuze dat je risico-aversie hebt gekregen. Je wilt geen risico meer nemen. Hierdoor kan wel je leven stil komen te staan en kan je wereld juist steeds kleiner worden. Daarom ga ik in dit blog in op het verminderen van angst voor het nemen van risico.

Definitie risico

Wat is risico nu eigenlijk? Risico is eigenlijk de kans op gevaar. De kans dat iets negatiefs gebeurt wat schade tot gevolg heeft.

Je hebt allerlei soorten risico. Als je bijvoorbeeld gaat wielrennen loop je het risico op een val. Dit is een soort gezondheidsrisico. Als je gaat beleggen of gokken loop je het risico dat je jouw geld kwijtraakt, dat is een financieel risico.

Eigen risico

Wanneer je het hebt over je eigen risico gaat het vaak over het eigen risico dat je neemt met je zorgverzekering. Je hebt een minimaal bedrag van je eigen risico dat elk jaar door de overheid wordt bepaald.

Dan kun je vaak ook nog er zelf voor kiezen om je eigen risico te verhogen. Hiervoor maak je de afweging: “Ga ik dit jaar mijn been breken of iets dergelijks of niet”. Als je hem verhoogt verlaagt dit vaak je maandelijkse premie. Als je dus een heel saai leven hebt, zonder motorrijden, wielrennen of wintersport, kan het financieel interessant zijn om je eigen risico te verhogen.

Het nemen van een beetje extra risico kan je dus maandelijks geld opleveren, maar het kan er wel voor zorgen dat als je wat overkomt je winst verdwijnt omdat je opeens wel een rekening van 500 euro moet betalen in plaats van ongeveer 300 euro. Het hangt van je eigen inschatting van je gezondheid af.

Risicomanagement

Dan heb je ook nog het risicomanagement. Dit wordt vaak bekeken vanuit ondernemingen of werk.

Je hebt bijvoorbeeld bepaalde verzekeringen om financiële risico’s op het werk te verminderen. Dit kost natuurlijk geld, maar als er iets misgaat (personeel wordt ziek o.i.d.) voorkomt dit ook dat je in een keer ontzettend veel geld moet uitgeven.

Toch moet je in bedrijven ook niet helemaal géén risico willen nemen. Het nemen van risico’s zorgt namelijk voor een grotere kans op innovatie[1]. Vernieuwende ideeën en ontwikkelingen binnen het bedrijf zijn het gevolg van iemand die het risico neemt om het eens anders te doen.

Risico nemen voor je ontwikkeling

Er zijn een aantal redenen naast de financiële reden om risico te nemen, namelijk:

  • Persoonlijke groei
  • Emotionele verbondenheid
  • Controle[2].

Risico nemen wordt vaak gezien als iets wat je moet vermijden. Hierdoor kun je gaan leven in angst. Als angst je leven overheerst wordt je wereld echter steeds kleiner.

Een manier om je angst voor risico en de wereld te verminderen is door je gevoel van macht te vergroten. Uit onderzoek (1) blijkt dat als je een hogere positie van macht hebt je de wereld als veiliger inschat dan wanneer je een lager niveau van macht hebt.

Door vaker risico te nemen en erachter te komen dat het risico wel meevalt kan je gevoel van controle en dus van macht verbeterd worden, waardoor je angst weer vermindert. Daarbij kan dit ervoor zorgen dat je meer controle krijgt over de gang van je leven en dat je door het nemen van een risico ervoor kunt zorgen dat je minder op de automatische piloot leeft en een bewuster leven leidt.

Het nemen van risico zorgt dus ook voor de opbouw van moed en als je vaker dan 1 keer risico neemt kan dit ervoor zorgen dat je je unieker voelt, bijvoorbeeld wanneer je van skydiven je wekelijkse hobby maakt.

Hoe neem je meer risico?

Het nemen van risico kan dus positieve (en negatieve) gevolgen hebben voor je financiën, zakelijke ontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Het kan daarom best handig zijn om af en toe meer risico te nemen, vooral als je nu helemaal op de automatische piloot leeft.

Maar hoe begin je nu met het nemen van meer risico? Waarom neem je nu eigenlijk niet ál meer risico?

Om te achterhalen waarom je niet meer risico neemt is het belangrijk om na te gaan hoe jij denkt dat de wereld werkt en hoe jij hierin kunt functioneren. Het achterhalen van je overtuigingen kan op meerdere manieren. Hypnose kan je bijvoorbeeld helpen met een Socratisch gesprek of regressie.

Vooral als je risicomijdend bent is het belangrijk om na te gaan wanneer dit is begonnen. Wanneer is de overtuiging ontstaan dat het nemen van risico’s een slecht idee is. Dit is iets wat wordt achterhaald met regressie.

Met regressie ga je via het laatste moment dat je het gevoel had om vooral geen risico te nemen en loop je de tijd door naar het allereerste moment. Dan helpt je hypnotherapeut je om op een andere manier tegen dat moment aan te kijken waardoor de overtuiging komt te vervallen en je dus niet meer geremd wordt om risico te nemen.

Maar soms is het niet genoeg om alleen je remmingen weg te nemen, maar is aanmoediging ook van belang. In dat geval kan hypnose ook helpen, door na het wegnemen van je blokkerende overtuigingen je nieuwe overtuigingen te geven.

Dit kun je doen door terwijl je onder hypnose bent bepaalde zinnen krachtig te herhalen, zoals:

“Een avontuur helpt mijn ontwikkeling.”

“Ik kan alles.”

“Risico zorgt voor nieuwe ontdekkingen.”

“Risico zorgt voor meer controle.”

Dit zijn slechts voorbeelden van dit soort suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen en risico’s die je meer wilt nemen kan een hypnose-expert je andere suggesties meegeven.

Plan B voor het nemen van risico

Het nemen van risico is leuk, maar je kunt het veiliger maken door meerdere plannen te bedenken die passen bij de mogelijke aflopen van het nemen van het risico. Hierdoor is het al een stuk minder spannend om zaken eens anders aan te pakken.

Je mag dus de tijd nemen om de risico’s af te wegen en te bepalen hoe je reageert op mogelijke gevolgen.

Om je helemaal te kalmeren kan een hypnose-expert je hiermee helpen en je helpen met een geleide visualisatie op hoe het nemen van het risico zal gaan en hoe je reageert bij meerdere gevolgen. Je kunt dus meerdere geleide visualisaties krijgen om zo minder angst te hebben voor het nemen van risico.

Je wilt bijvoorbeeld een nieuw idee voorstellen op je werk tijdens een vergadering. Je doet dit niet vaak omdat je bang bent dat je idee wordt afgewezen, maar hoe erg is dit nu eigenlijk? Met je hypnose-expert bepaal je wat je kunt doen om te reageren wanneer je idee wordt afgewezen, zoals “Ik zal kijken naar verbeteringen voor mijn idee.” Vervolgens visualiseer je de vergadering. Hoe deze voelt, hoe jij je voelt en hoe je ontspant terwijl je jouw idee aan je mede-vergaderleden voorlegt. Door dit allemaal te visualiseren en hoe je kalm blijft op het moment dat je een dergelijk risico neemt en hoe je kunt reageren als het minder goed afloopt dan gehoopt wordt het een stuk eenvoudiger om wél risico te nemen.

Meer kansen in je leven

Door meer risico te nemen krijg je meer kansen in je leven. Wanneer je bijvoorbeeld van jezelf weet dat je haast nooit ziek bent en goed kunt sparen kun je jouw eigen risico voor de zorgverzekering verhogen zodat je maandelijks meer te besteden hebt. Dit kan weer ruimte bieden voor andere kansen in je leven.

Door risico te nemen kun je jezelf ontwikkelen. Je komt erachter dat je meer kunt en meer aankunt dan je misschien van jezelf verwacht had. Hierdoor word je sterker.

Op het werk kan het nemen van risico voor veel bewondering zorgen. Zoveel bewondering dat het voor meer loon kan zorgen. Het maakt hiervoor niet eens altijd uit of je een eigen bedrijf hebt of in loondienst bent. Risico met een goede afloop wordt beloond.

Hypnose kan je helpen bij het nemen van meer risico. Door je blokkerende overtuigingen te achterhalen kan er al een wereld voor je opengaan. Daarnaast zijn er hypnosetechnieken die je kunnen aanmoedigen om meer risico te nemen.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt of voelt? Kom dan eens naar een hypnose playshop waar je in een dag leert hoe je mensen onder hypnose brengt. Of schrijf je direct in voor de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland, waar je de technieken leert waarmee je jezelf en andere mensen kunt helpen. Vraag naar de online mogelijkheden als dit beter bij je past.

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0148296314003427

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13698570220137015