Zelfhypnose om te stoppen met gokken
Zelfhypnose om te stoppen met gokken
23 september 2016 
6 min. leestijd

Zelfhypnose om te stoppen met gokken

Gokken is voor sommige mensen een leuk tijdverdrijf, voor andere mensen is gokken meer iets dat lijkt op obsessief gedrag. Je moet gokken, als je niet gokt word je ongelukkig. In dat geval heb je een gokverslaving. Als je moet gokken en het lastig vindt om hiermee te stoppen zijn er allerlei tijdelijke oplossingen mogelijk om ook daadwerkelijk te stoppen, zoals het verstoppen van je portemonnee, maar uiteindelijk heb je iets nodig dat de drang naar gokken laat verdwijnen.

Daarom ga ik in dit artikel in op de behandeling van een gokverslaving en hoe zelfhypnose je kan helpen om te stoppen met gokken.

Wat is een gokverslaving?

De kans op een gokverslaving is gelukkig klein. Wereldwijd is maar 0,4 tot 1,6 procent van de mensen verslaafd aan gokken. Dat is ongeveer 1 op de 100 mensen die last kan hebben van chronisch moeten gokken. Door de komst van online gokken is het wel steeds eenvoudiger om verslaafd te raken, dus we moeten het blijven controleren.

Je hebt echt een gokverslaving als je hier meer geld aan uitgeeft dan er binnenkomt of doordat je dan moet beknotten op andere zaken in je leven, zoals eten, het betalen van de huur/hypotheek of andere rekeningen.

In een onderzoek naar de behandeling van gokverslaving met zelfhypnose besteedden de deelnemers ongeveer 350 euro per week, dat is wel 1400 euro per maand, aan hun verslaving (1). Dit is voor veel mensen eigenlijk onbetaalbaar waardoor er echte problemen kunnen ontstaan met de huur, hypotheek, telefoonabonnement, ziektekostenverzekering, autoverzekering et cetera et cetera.

Daarnaast heb je ook een gokverslaving als dit veel van je tijd opslokt. Als je bijvoorbeeld niet meer naar je werk gaat om te gokken of je relaties verwaarloost om maar te gokken heb je echt een probleem.

De volgende kenmerken horen ook bij een gokverslaving:

  • Illegaal aan geld proberen te komen.
  • Meer gaan gokken om verloren geld “terug te verdienen”.
  • Liegen om aan geld te komen.
  • Verstoorde relaties met familie en vrienden.
  • Rusteloosheid en snel geïrriteerd als je niet aan het gokken bent.
  • Herbeleven en plannen van gokervaringen.
  • Het telkens meer geld nodig hebben voor hetzelfde geluksgevoel bij gokken.
  • Niet naar je werk gaan en andere relaties verwaarlozen, op het spel zetten, om te kunnen gokken.

Juist omdat de gevolgen van een gokverslaving zo verstrekkend zijn en kunnen leiden tot een isolement is het belangrijk om hulp te zoeken. Tot maar een kwart van de mensen kan uit zichzelf stoppen met gokken als hij/zij gokverslaafd is. Het is dus erg belangrijk om voor de zekerheid ook externe hulp in te schakelen voordat je failliet gaat of in de schuldsanering belandt.

Er zijn meerdere manieren om een gokverslaving te stoppen of in ieder geval zodanig te verminderen dat dit geen problemen meer oplevert. Het vinden van een behandeling die bij je past is de eerste stap die je kunt zetten.

Hypnose en zelfhypnose kan deze behandeling ondersteunen en versterken.

Welke behandelingen zijn er tegen een gokverslaving?

Er zijn vooral psychologische behandelingen tegen een gokverslaving, zoals groepstherapie of cognitieve gedragstherapie. In 50% van de gevallen die behandeld worden met cognitieve gedragstherapie leidt dat tot het stoppen van het gokken en dat dit op de langere termijn ook niet meer terugkomt.

De duur van die succesvolle behandelingen kan wel variëren. Bij sommige mensen werken een paar therapiesessies terwijl andere mensen maanden therapie moeten ondergaan om de verbindingen in hun hersenen zodanig te veranderen dat gokken niet meer het goede verslavende gevoel geeft.

Technieken die gebruikt kunnen worden bestaan onder andere uit het controleren van stimulansen en het langzaam ongevoeliger maken voor de verslaving.

Stimulans controle

Ook kunnen de stimulansen gecontroleerd worden waardoor je minder snel de prikkel krijgt om te gaan gokken.

Een manier om jezelf te confronteren met de gokverslaving is door verschillende manieren van gokken op een rij te zetten en dan een rijtje te maken van welke vorm het meeste drang om te gokken oproept en welke het minste. Je kunt bijvoorbeeld het spelen van blackjack totaal niet verslavend vinden, maar het spelen met krasloten juist wel (of juist andersom).

Ongevoeliger maken voor de verslaving

Daarnaast kun je ook aan de situatie waarin je zou gaan gokken visualiseren om technieken te leren waardoor je gedrag zodanig beïnvloed wordt dat je niet toegeeft aan de verslaving en wellicht zelfs totaal andere gedachten krijgt dan helemaal geen drang voelt om te gaan gokken, al is de gelegenheid daar.

Het is dan vooral belangrijk om ontspanningstechnieken aan te leren die ervoor zorgen dat je de drang om te gaan gokken kunt onderdrukken. Deze techniek wordt ook gebruikt bij angsten.

Bij het ongevoeliger maken van de drang naar gokken is ontspanning dus belangrijk, maar ook het (meer) kunnen sturen van je gedachten, of in ieder geval het herkennen van gedachten die je niet helpen om te stoppen met gokken. Dit is erg lastig om te leren en daar kan zelfhypnose een ondersteunende factor zijn voor het stoppen met gokken.

Hoe helpt zelfhypnose tegen een gokverslaving?

Hypnose heeft allerlei voordelen bij een behandeling. Hypnose zorgt er bijvoorbeeld voor dat het gevoel dat je iets kunt, zoals niet gokken, versterkt wordt.

Daarnaast verkort het de duur van de behandeling en ook de moeite die je als patiënt in een behandeling moet steken. Ook versterkt hypnose het effect van een behandeling die is gebaseerd op visualisaties en suggesties, zoals onder andere bij cognitieve gedragstherapie.

Zelfhypnose helpt daardoor ook. Zelfhypnose is eigenlijk het huiswerk dat je meekrijgt van je therapeut.

Er zijn twee manieren van zelfhypnose die je kunt gebruiken om de effecten van een therapie te versterken. Snelle wakende zelfhypnose en de meer traditionele vorm van zelfhypnose waarbij je ontspant en je ogen sluit.

De wakende zelfhypnose houdt in dat als je als patiënt gebruik wilt maken van een suggestie je dit op elk moment en tijdstip buiten de therapie kunt toepassen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld sneller de ontspanningsoefeningen gebruiken als je merkt dat je de drang hebt om te gaan gokken. Bij deze vorm van hypnose kom je dus niet in een trance, maar activeer je heel bewust hypnotische suggesties.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om gedachten die je stimuleren te stoppen. De techniek met deze vorm van zelfhypnose is om een elastiekje om je pols te hebben. Dan trek je even aan het elastiekje waardoor het met een pang weer terug op je pols komt. De “snap out of it” om het maar kort te zeggen en vervolgens te denken “Stop, ontspan, plezierig alternatief”. Dit plezierige alternatief is iets dat je het beste voor jezelf kunt invullen.

Met de meer klassieke ontspannen vorm van zelfhypnose zorg je er juist voor dat suggesties die gaan over interne gedachten en zelfvertrouwen in het onderbewuste geplaatst worden en ervoor zorgen dat je een verbeterd gevoel van kunnen krijgt. Deze vorm van zelfhypnose versterkt daarmee de wakende zelfhypnose.

Zelfhypnose tegen gokken

Een van de eerste stappen van zelfhypnose is dat je goed kunt ontspannen en een connectie hebt met je lichaam. Door die connectie met je lichaam kun je fysieke reacties op een gokprikkel herkennen en er iets tegen doen.

Met mindfulness kun je een bodyscan uitvoeren om daar kennis mee te maken.

De techniek die gebruikt wordt om te ontspannen is het ontspannen van je spieren. Tijdens een therapeutische sessie kun je leren hoe je herkent dat je spieren gespannen zijn. Als je dit dan herkent tijdens het dagelijkse leven kun je heel bewust je spieren gaan ontspannen.

Dit kun je doen door van je voeten tot je kruin je spieren 1 voor 1 aan te spannen en bewust te ontspannen.

Daarnaast kan deze wakende vorm van zelfhypnose er ook voor zorgen dat je tijdens een stimulans gedachten die je niet helpen kunt stoppen.

Zelfhypnose oefening voorbeeld

Een huiswerkoefening die je mee kunt krijgen van je therapeut is de volgende oefening. Let wel op! Niet elke gokverslaafde heeft dezelfde oorzaak of overtuigingen die tot een verslaving hebben geleid. Deze zelfhypnose oefening tegen een gokverslaving is een voorbeeld en is geen behandeling op zich.

Het geleidelijk ontspannen van de spieren kun je doen voordat je zelfhypnose op de meer klassieke manier gaat uitvoeren. Als je dan die ontspannen staat hebt kun je beginnen met de zelfhypnose oefeningen die je hebt gekregen van je therapeut.

Deze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat onlogische overtuigingen geen invloed meer hebben op je gokgedrag, zoals een speciaal teken waardoor je denkt dat je gaat winnen.

Dit kunnen bijvoorbeeld suggesties zijn die je voor jezelf kunt herhalen, zoals:

“X betekent niet dat het geluk nu aan mijn zijde is.”

“Ik kan mezelf kalmeren zonder dat het geld kost.”

“Ik ben geliefd.”

Een therapeut kan naar aanleiding van de persoonlijke situatie van iemand die gokverslaafd is andere suggesties meegeven die je kunt herhalen tijdens zelfhypnose die voor jou beter werken dan deze algemenere suggesties.

Uit onderzoek blijkt dat zelfhypnose naast een normale cognitieve gedragstherapie tegen een gokverslaving heel goed kan werken om te stoppen met gokken. Na de behandeling was bijna iedereen die had meegedaan, bijna 95 procent, gestopt met gokken. Op de lange termijn stopte in dit onderzoek zelfs iedereen die zelfhypnose naast de behandeling had toegepast.

Wil je meer weten over hypnose en andere technieken om andere mensen te helpen? Bekijk dan eens de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of kom naar een seminar.

Bronnen:

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207144.2013.841474

https://www.researchgate.net/profile/Arreed_Barabasz/publication/14336157_Effects_of_hypnosis_on_the_immune_response_B-cells_T-cells_helper_and_suppresser_cells/links/00b7d523a786c508c5000000.pdf#page=196

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen