Moed: Waar heb je het voor nodig en hoe krijg je het?
Moed: Waar heb je het voor nodig en hoe krijg je het?
07 december 2018 
6 min. leestijd

Moed: Waar heb je het voor nodig en hoe krijg je het?

Hoeveel moed heb jij om het juiste te doen? Moedig zijn is iets wat in deze vreedzame tijden niet heel belangrijk lijkt, maar juist in vrede is moed nodig. Het leven is voor iedereen namelijk een strijd tussen het juiste doen en het makkelijkste doen. Soms is het makkelijkste namelijk niet het juiste, of het beste, en dan heb je moed nodig om te doen wat goed is.

Wat is moed?

Volgens Wikipedia is moed “de bereidheid de confrontatie met lichamelijke pijn, tegenslag en levensbedreiging, onzekerheid, angst en intimidatie aan te gaan en te doorstaan.”[1]

Moed kun je op 2 manieren inzetten, namelijk mentale moed en fysieke moed. Iemand die bijvoorbeeld aan een vechtsport doet is moedig omdat hij zijn vege lijf inzet om fysiek (en mentaal) het beste uit zichzelf te halen. Die fysieke moed is bijvoorbeeld ook nodig bij soldaten en zeker wanneer ze in een penibele situatie komen.

De mentale moed is meer iets wat je in het dagelijks leven tegenkomt. Voor het aanpakken van een relatiecrisis is moed nodig, want het kan veel makkelijker zijn om de relatie te verbreken en iemand te vinden die makkelijker in de omgang is. Vooral op jonge leeftijd kan een partner die terminaal ziek is ervoor zorgen dat je laf wegloopt omdat je nog niet de levenservaring hebt om die persoon tot het einde bij te staan.

Waarom heb je moed nodig?

In het leven kom je allerlei problemen tegen. Als je jezelf vooral ziet als slachtoffer en er weinig aan wilt doen is dit ook een teken dat je de moed ontbreekt om het heft in eigen handen te nemen. Dit is erg jammer want in elk leven verlies je dierbaren, kun je een keer ernstig ziek worden en kom je voor ethische keuzes te staan.

Een paar voorbeelden:

Moed en angst

Voor het overwinnen van angsten is moed nodig. Je doet gewoon wat je moet doen en doorstaat de spanning in je lijf en het gevoel dat je eigenlijk wilt wegrennen. Hypnose helpt ook om de angst onder controle te houden zodat het eenvoudiger is om het angstige moment te doorstaan, welk moment dit dan ook is.

Soms kan de angst ook tijdens een moment zijn dat wat langer duurt. Zoals in het voorbeeld van een dierbare die langdurig ziek is. Dan komt het ethische aspect of je een makkelijk leven wilt of een leven waarin je de ander steunt in zijn/haar zware strijd tegen de ziekte. Vooral op dit soort momenten is moed van belang omdat je op de lange termijn spijt kunt krijgen van een beslissing waarbij de moed je in de schoenen zonk.

Moed om te doen wat goed is

Niet alleen bij ziekte is moed nodig om te doen wat juist is. Vooral op het werk is moed hiervoor nodig. Wist je dat moedig gedrag op het werk vaker een uitzondering dan de norm is?[2]

Dit is bijvoorbeeld vaak het geval wanneer er een angstcultuur in een bedrijf heerst. Er gaat iets niet goed, maar niemand durft er wat van te zeggen uit angst dat men zijn/haar baan verliest. Terwijl een goede moraal op het werk juist ervoor kan zorgen dat mensen graag met jouw organisatie willen werken.

Hoe krijg je meer moed?

Moed is dus nodig om op meerdere fronten in je leven lastige tijden en momenten te doorstaan. Het hebben van een gezonde dosis moed is daarom handig. Daarom een aantal tips en aanbevelingen voor het vinden van meer moed.

Zelfcontrole en moed

Moedig zijn betekent moedige dingen doen. Iets doen betekent dat je bewust bezig bent met je gedrag. Om iets bewust te doen moet je kunnen omgaan met de emoties die bij een moedige daad horen, zoals het overwinnen van een angst of de stress en spanning die het juiste doen in een slechte situatie opwekt.

Daarnaast moet je ook geloven in je eigen kunnen. Je moet geloven in dat je in staat bent om de moedige actie uit te voeren. Om bijvoorbeeld je leidinggevende aan te spreken als hij/zij onethisch bezig is.

Het omgaan met de emoties en het geloof in eigen kunnen versterken kan met hypnose verbeterd worden. Vooral een geleide visualisatie werkt hier goed voor omdat bij een visualisatie de gevoelens ook naar boven komen en je dan direct leert hoe je hiermee omgaat. Daarbij versterkt dit ook het gevoel dat je het morele moment aankunt, waardoor de kans groter wordt dat je ook moedig gedrag uitvoert.

Sociale invloed

Mensen zijn groepsdieren en daarom heb je ook te maken met de normen van de mensen om je heen. Als je uit een morele familie komt zal je thuis waarschijnlijk moediger zijn dan op het werk wanneer daar vooral immoreel gedrag de norm is.

Probeer daarom mensen om je heen te verzamelen die moedig zijn. Maak moedig gedrag bespreekbaar en zoek manieren om ethisch gedrag te versterken. Anonieme meldingen kunnen heel voordelig zijn om ethiek op de werkvloer te verbeteren, omdat de “klikspaan” niet gestraft kan worden voor het wijzen op onethisch gedrag.

Zoek eventueel ander werk als je echt helemaal gestoord wordt van de oplichterij op je werk.

In je privéleven kun je makkelijker kiezen met wie je omgaat. Als je merkt dat mensen het vaak ontbreekt aan moed kun je kijken of je vaker kunt omgaan met mensen die moedig zijn, dit versterkt je eigen moed.

Eigen normen

Ook je eigen normen zijn van belang voor moed. Wie wil je zijn, wat voor persoon wil je zijn? Hoe wil je dat mensen tegen je aan kijken?

Je gedrag is vaak consistent met de antwoorden op deze vragen. Als je op dit blog gekomen bent door moed op te zoeken op het internet kan ik me voorstellen dat je met een dilemma zit en je wilt weten hoe je hiermee om moet gaan. Welk gedrag ligt dan in de lijn met hoe jij wilt zijn en hoe je wil dat andere mensen je zien?

Je gewenste identiteit is dus belangrijk voor het laten zien van moed. Hierbij is het misschien leuk om te weten dat het tegenovergestelde van moed lafheid is. Wil jij gezien worden als een lafaard? Ik neem aan van niet, en dan is moedig gedrag nodig voor een positieve identiteit.

Om moedig gedrag te stimuleren kun je ook hypnotische suggesties krijgen om overtuigingen die moedig gedrag stimuleren te versterken. Deze suggesties kun je thuis herhalen of beluisteren (als je een mp3 hebt) tijdens zelfhypnose. Afhankelijk van je overtuigingen over moed kunnen ze de volgende vorm krijgen.

“Moedig gedrag wordt vroeg of laat beloond.”

“Moedig gedrag betekent niet direct naar een journalist stappen, maar intern een oplossing vinden.”

“Moedig zijn kan alleen op spannende of angstige momenten.”

“Het juiste doen is niet altijd het makkelijkste doen.”

“Je kunt jezelf in de spiegel aankijken als je moedig bent.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van je overtuigingen over moed kun je andere suggesties krijgen voor meer moed.

Straf en beloning

Ook je ideeën over straf en beloning van je moedige daad zijn belangrijk voor het uitvoeren van je moedige daad. De reden waarom er bij veel bedrijven een angstcultuur is, is omdat mensen bang zijn om hun baan te verliezen wanneer ze spreken over ethische problemen of in ieder geval niet verder kunnen groeien.

Misschien moet je dan ook bij jezelf nagaan of je wel voor zo’n bedrijf wilt werken.

Een kennis van mij had bijvoorbeeld ooit een baan als ober, voor 1 dag. Die eerste dag werd er behoorlijk op hem gefit omdat hij van alles verkeerd deed, maar dit was ook de eerste keer dat hij dit soort werk deed. Hij vond dat even uitleggen beter zou gaan, maar dat gebeurde niet. Na een paar uur was hij het zat en zei dat dit hem niet ging worden. Zo wenste hij niet behandeld te worden en hij ging naar huis. In de loop van de week kwam hij erachter dat na hem al het personeel in het serveren ontslag had genomen. Blijkbaar was hij de eerste die moedig genoeg was om het niet te pikken. Het kiezen voor ethiek en een goede behandeling kan dus ook aanstekelijk werken waardoor een bedrijf wel een cultuurverandering moet krijgen om te kunnen voortbestaan.

Dubbelcheck daarom welke gevolgen je moedige gedrag voor jou persoonlijk kan hebben. Wat is nu het ergste dat er kan gebeuren en wat kun je daaraan doen? Misschien valt het allemaal wel mee.

Moedig zijn is dus nodig op allerlei vlakken in je leven. Je leven zal lastige momenten hebben en juist op die momenten is moed nodig. Hypnose kan op meerdere manieren helpen om je moed op te bouwen zodat jij jezelf elke dag in de spiegel kunt aankijken.

Wil je weten hoe hypnose jou of anderen hiermee kan helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of volg een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Dit kan ook online, neem hiervoor contact met ons op.

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Moed

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-8608.2007.00484.x

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen