Roddelen: wat te doen?

Roddelen, het is eigenlijk een belangrijk onderdeel van het functioneren van een maatschappij. Het zorgt voor sociale controle, maar het kan op een verkeerde en zelfs kwaadaardige manier gebruikt worden. Roddelen kan je maken of breken. Wat doe jij als er over je geroddeld wordt, of als je niet meer kunt stoppen met roddelen?

Roddelen betekenis

Over het algemeen is roddelen achter iemands rug om over die persoon praten. Meestal heeft dit een slechte boodschap over die persoon, er wordt ook wel van kwaadspreken gesproken.

Waarom roddelen mensen?

Wij zijn sociale dieren en dat betekent dat we in groepen samenleven. Daarbij zijn we ook nog eens hiërarchisch. Dit betekent dat we over het algemeen in de sociale ladder geloven. Wanneer je gaat roddelen over een ander heeft dit vaak tot doel om de ander naar beneden te halen zodat jij hoger op de sociale ladder komt. Het is hiermee een vorm van indirecte agressie.

Daarnaast heeft roddelen ook een andere leukere functie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat roddelen in groepen ervoor zorgt dat de persoon waarover geroddeld wordt beter meedoet met de groep. In het geval van groepsprojecten kan het roddelen over de persoon die niet echt meedoet ervoor zorgen dat die persoon net zoveel meedoet als de personen waarover niet geroddeld is.

Daarbij helpt het ook met het vergaren van kennis over andere mensen, het versterkt je sociale banden met de mensen waarmee je roddelt.

Roddelen kan dus iets zijn wat je doet uit eigen gewin of juist om de hele groep mee te krijgen bij het ondernemen van een groepstaak. Of om de banden met je groep te verbeteren en kennis op te doen van groepsleden zonder ze hier direct naar te vragen.

Roddelen en cultuur

Waarover wordt geroddeld is vaak afhankelijk van de cultuur waarin je leeft. Roddelen heeft ook tot functie om mensen te helpen om zich te houden aan de ongeschreven regels van een groep waarin men leeft.

Dit is waarom er in sommige culturen wordt geroddeld over wie er met wie omgaat en of dit is zoals het hoort of juist niet. In de ene cultuur wordt hier meer op gelet dan in de andere cultuur.

Het kan bijvoorbeeld best zo zijn dat er in Duitsland over je geroddeld wordt als je maar parttime werkt als moeder terwijl er in Nederland over je geroddeld wordt als je fulltime werkt als moeder. Het hangt af van wat de norm is in het land of de regio waarin je woont.

Dit roddelen zorgt dan voor een leermoment over hoe je leert van fouten die andere mensen maken, zodat jij ze niet maakt.

Op de middelbare school wordt er bijvoorbeeld geroddeld over welke jongens players zijn, zodat je daar als meisje niet je hart aan verliest en tijd aan verspilt.

Roddelen op de werkvloer

Roddelen heeft dus goede en slechte kanten. Roddelen op de werkvloer heeft dit ook, uit onderzoek blijkt ook dat afhankelijk van andere factoren op het werk roddelen kan bijdragen aan je productiviteit of er juist voor zorgt dat je totaal gedemotiveerd raakt om wat dan ook te doen. Het kan zelfs leiden tot een burn-out.

Omgaan met roddelen

Wanneer jij het slachtoffer bent van roddelen is het tijd om na te gaan waarom er over je geroddeld wordt. Doe je inderdaad minder dan je collega’s of is er iemand bezig met zijn eigen gevoel van de sociale ladder en sta jij daar (blijkbaar) hoger op.

Over het algemeen zorgt het nadenken over wat andere mensen op je werk over je denken voor meer stress. Een van de eerste dingen die je dus kunt doen is het roddelen negeren, dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Om je hier minder van aan te trekken kun je mindfulness toepassen. Wanneer jij denkt aan de roddelende mensen verleg je jouw focus naar het hier en nu, waar die mensen dus niet zijn en geen invloed hebben op hoe jij je werk of wat dan ook uitvoert. Immers, als jij je werk goed doet, hoe betrouwbaar zijn de roddels dan? Totaal niet dus!

Wanneer iemand over je roddelt waar je bij bent kun je aangeven dat je liever hebt dat hij/zij dat soort zaken privé met je bespreekt. Krijg je geen excuses? Blijf dan hameren op het privé gesprek, dan kom jij professioneel over en die ander als een totale aso.

Blijf ook zelfvertrouwen uitstralen. Een goede lichaamshouding kan ontzettend veel doen om roddels te stoppen. Als je geconfronteerd wordt met de roddels doe dan net alsof ze je niet raken. Is het waar? Dan kun je het toegeven en aangeven dat het je niet boeit. Is het niet waar, dan kan je al vrij snel in de ontkenning schieten wat weer defensief overkomt. Negeer het dan en blijf je werk goed doen.

Om je zelfvertrouwen te boosten kan het helpen om voor het werk 2 minuten lang een power-pose aan te nemen. Dit helpt ontzettend om je beter te voelen.

Daarbij kan hypnose je ook helpen met het verbeteren van je zelfvertrouwen waardoor je schild tegen het roddelen sterker wordt.

Stoppen met roddelen

Ben jij juist iemand die veel roddelt en wil je ermee stoppen? Dan is dat eigenlijk heel handig. Uit onderzoek naar leiderschap blijkt dat mensen die hoog scoren in het willen helpen van andere mensen en laag scoren in de neiging tot roddelen vaak een grotere rol spelen in een organisatie dan mensen die veel roddelen en een lage neiging hebben tot het helpen van andere mensen.

Daarom is het handig om iets te doen tegen roddelen als je toch wel erg vaak slecht spreekt over iemand anders.

Tip 1: Realiseer je wat je de ander aandoet

In het onderwijs wordt roddelen aangepakt. Meestal leer je op de basisschool om emoties bij andere mensen te herkennen en empathie te hebben voor die andere mensen, bijvoorbeeld door je in te leven in hun situatie.

Verplaats jezelf eens in de schoenen van de persoon over wie je roddelt. Hoe zou jij het vinden om die persoon te zijn?

Door je eigen empathisch vermogen kun je al veel doen om te stoppen met roddelen.

Tip 2: Oefen het stoppen met roddelen

Adolescenten leren door te oefenen en rollenspellen uit te voeren. Dit is ook iets wat je kunt doen met hypnose. Tijdens hypnose leer je door situaties te visualiseren en door je reactie op emoties te controleren.

Je kunt het bijvoorbeeld eng vinden om niet met “de groep” mee te doen. Die angst zorgt er dan voor dat jij ook snel nog even een roddel toevoegt omdat je dan minder last hebt van de spanning.

Tijdens een geleide visualisatie leert een hypnose-expert je andere manieren om die spanning weg te halen dan het meedoen met roddelen. Daarbij visualiseer je manieren om het roddelen te stoppen, bijvoorbeeld door juist iets positiefs over iemand te zeggen. Doordat je voorstellingsvermogen dan gestimuleerd wordt ga je je ook sneller zo positief gedragen.

Tip 3: Achterhaal de oorzaak

Wanneer je weet waarom je roddelt kun je iets aan die oorzaak doen. Een goede manier waarop hypnose kan helpen om de oorzaak voor het roddelen te achterhalen is door het voeren van een Socratisch gesprek. Tijdens dit gesprek wordt gevraagd waarom je iets doet en dan waarom je dat vindt en dan gaat het door totdat je bij de kern van je overtuiging komt.

Een andere manier om bij de oorzaak te komen is door het uitvoeren van regressie. Met regressie ga je terug naar het moment waarop een bepaalde overtuiging is ontstaan die er nu voor zorgt dat je roddelt.

Tip 4: Post-hypnotische suggesties

Een post-hypnotische suggestie zorgt ervoor dat je gedrag nádat je hypnose hebt gehad verandert. Je kunt bijvoorbeeld een post-hypnotische suggestie krijgen dat wanneer je getriggerd wordt om te roddelen je juist iets positiefs over iemand gaat zeggen. Dat hoeft niet per sé om de persoon te gaan waarover geroddeld wordt, maar het zorgt ervoor dat de sfeer op dat moment naar iets toe kan gaan dat positiever is.

Een post-hypnotische suggestie wordt meestal gegeven aan het eind van een geleide visualisatie en kan dan bijvoorbeeld de volgende vorm hebben:

“Wanneer je merkt dat er geroddeld wordt zoek je naar iets positiefs om over een persoon te zeggen. Dit mag over van alles gaan, van het werk tot het uiterlijk tot de auto van die persoon. Het maakt niet uit, als het maar positief is.”

Roddelen heeft dus voor en nadelen en als je merkt dat je vooral roddelt om zelf hoger in een hiërarchie te komen is dat helemaal niet handig. Dan kun je beter andere mensen gaan helpen. Gelukkig zijn er veel manieren om te stoppen met roddelen, zoals je inleven in de andere persoon of juist beginnen over de positieve kanten van iemand om zo de negatieve sfeer van het roddelen om te buigen tot een positieve sfeer van iets waar je naartoe kunt werken.

Hypnose kan hier een grote rol bij spelen.

Wil je meer weten over hoe hypnose jezelf of andere mensen kan helpen? Kom dan eens naar een seminar of een ander evenement.

Bronnen:

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797613510184

http://psycnet.apa.org/record/2004-14314-005

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/peps.12075

https://journals.aom.org/doi/abs/10.5465/AMBPP.2018.12783abstract

https://esource.dbs.ie/handle/10788/2800