Show Hypnose wat is dat nu eigenlijk
Show Hypnose wat is dat nu eigenlijk
29 mei 2012 
4 min. leestijd

Show Hypnose wat is dat nu eigenlijk

showhypnoseShow hypnose wat is dat nu eigenlijk en hoe werkt dat? Is dat wel echt? Spelen die mensen een spelletje en doen ze gewoon mee? Doen ze alles tegen hun wil in? Daar zijn nogal wat onduidelijkheden over en ik zal daar wat over vertellen. Het is namelijk een zeer interessant fenomeen.

Show Hypnose en Toneel Hypnose

Is show hypnose hetzelfde als toneel hypnose? Ja, we gooien alles even op dezelfde hoop dus showhypnose, toneelhypnose en stagehypnose is allemaal hetzelfde. Hierbij gaat het erom dat hypnose gebruikt wordt als entertainment en heeft dus niets met hypnotherapie te maken. Of toch wel?

Jaren geleden wilde ik dat ook leren. Ik was opgeleid in Ericksoniaanse hypnotherapie en dat heeft alles te maken met indirecte hypnose en je cliënt te ontspannen. Wat ik echter zag in de show hypnose, is dat ze met een knip van een vinger iemand ‘uitschakelde’. Wauw, was mijn reactie toen ik dat zag en ik wilde dat ook gaan leren. In Nederland was er echter niets en moest je naar het buitenland. Na een training in het buitenland gaf ik mijn eerste show.

Hieronder zie je een filmpje dat is gemaakt tijdens een hypnoseshow van mij die ik 2 jaar geleden deed. Het was een van de eerste show hypnose die ik deed en ik kreeg daar ook aardig wat geld voor. Interessant toch?

Je ziet dat je heel veel kan doen met zo een show en het was niet eens zo heel goed aangekleed. De mensen hadden veel lol en deden goed mee. Het grappige is dat het allemaal echt is. Dat wil zeggen dat de mensen die meedoen werkelijk denken dat ze Gordon zijn of dat ze werelds beste balletdanseres zijn. Dat is een interessant fenomeen.

Doen die mensen dat dan tegen hun wil? Tja, wanneer je hypnose bestudeert dan kom je erachter dat dat niet mogelijk is. Wat wel mogelijk is, is dat je de context zo creëert dat het niet tegen hun wil is. Zou jij bijvoorbeeld zingen voor een groep vreemde mensen? Misschien niet. Zou je het doen op de verjaardag van je zoontje of dochtertje? Waarschijnlijk wel. Zingen is niet perse iets wat mensen gauw doen, maar als je de juiste context creëert dan doen ze het wel en is het niet tegen hun wil. Begrijp je dat? En dat principe gebruik je in de show hypnose ook.

Als je dit een paar keer meemaakt dan kan je je voorstellen dat het vrij bijzonder is dat je al die mensen dat kan laten ervaren. Je kan zelfs denken dat als die mensen dat allemaal kunnen en doen, zouden ze dan ook zo makkelijk kunnen stoppen met roken? Dat was namelijk mijn gedachte op een gegeven moment. Als je zo eenvoudig een nieuwe realiteit kan creëren dan kan je dit dus ook goed gebruiken in hypnotherapie. Stel je eens voor dat je met een knip van je vinger het probleem van je cliënt kan oplossen. Dat zou toch wat zijn.

Showhypnose in hypnotherapie

Het is dus heel belangrijk om de principes van de show hypnose te gaan gebruiken in de therapie. Je moet echter wel goede training daarin krijgen. Les van iemand die het net doet is niet echt handig. Daarom geef ik ook geen show hypnose training. Zelf vind ik dat je jaren ervaring in iets moet hebben voordat je training erin geeft en bij show hypnose heb ik dat niet. Zelf heb ik trainingen gedaan in het buitenland en bij Tom Silver, Amerika’s meest gevraagde televisiehypnotiseur.

Wanneer je goede training krijgt in de show hypnose dan zal je ook werkelijk meteen goed zijn. Je kan dan ook direct shows geven en daar kan je aardig geld mee verdienen. Je kan zo 5000 euro verdienen met een hypnoseshow en in Nederland zijn er niet veel die het doen. De markt is nog open.

Voor mij was het echter vooral belangrijk dat ik beter werd in hypnotherapie. Wanneer je namelijk een goede show hypnose training krijgt word je ook beter in hypnotherapie, omdat je hypnose beter gaat begrijpen. Je kan ook sneller klanten krijgen daardoor. Als je namelijk een demonstratie geeft, dan zijn mensen overtuigd en willen ze graag geholpen worden door jou.

Show hypnose is dus eigenlijk een voorwaarde om een goede hypnotherapeut te zijn en helaas zijn de meeste hypnotherapeuten niet bereid om die stap te zetten omdat ze het minderwaardig vinden. Dat zeggen ze tenminste, maar waarschijnlijk zijn ze bang om het te doen. Helaas is het daardoor zo dat ze niet de resultaten halen die ze zouden kunnen halen wanneer ze het wel zouden doen.

Ook NLP coaches zouden betere resultaten halen wanneer ze de principes van de show hypnose zouden begrijpen en kunnen. Als je kijkt naar een van de bedenkers van NLP, Richard Bandler, dan is hij meer een stagehypnotist dan een NLP coach. Dat is iets wat de meeste NLP-ers niet zien omdat ze niet zo getraind zijn. Ook ik zag dat uiteraard niet na mijn NLP masterpractitioner opleiding, maar ik ben blij dat ik het nu wel opmerk.

Gelukkig is er voor hypnotherapeuten en mensen die al vaardig zijn in hypnose nu een stagehypnosetraining in juni door Tom Silver. Tom Silver is in Amerika de meest gevraagde hypnotiseur voor op de televisie vanwege zijn verbluffende resultaten en demonstraties. Hij doet het al meer dan 25 jaar en zijn shows zijn ongelooflijk grappig. Hij gaat nooit te ver, blijft altijd in de comedy en wordt niet vulgair. Dat vind ik persoonlijk heel cool. Hieronder zie je wat je bijvoorbeeld kan verwachten. Hier is hij in een kapperszaak wat ook op tv is gekomen daar.

Wanneer je goed wilt worden moet je het leren van de beste en zelf ga ik dus ook naar zijn show hypnose training omdat je nooit uitgeleerd bent als hypnotiseur. Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en beter te worden in show hypnose en hypnotherapie.

Bestudeer dus de principes van de show hypnose heel goed. Wanneer je dat doet dan kom je er achter dat hypnose vrij eenvoudig in elkaar steekt en dat het meeste te maken heeft met intentie en congruentie. Als je dat dus gaat beheersen dan zal je merken dat je over de structuur heen zal gaan en dat hypnose opeens wel heel makkelijk wordt.

Ik hoor graag wat je van dit artikel vindt en hoe jij hypnose gebruikt

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
j.lodewijkx
Door

j.lodewijkx

op 29 May 2012

Beste Edwin, bedankt voor het artikel en alle andere artikelen! Tevens was het 2 daagse hypnose event ook super leerzaam en heeft dit hypnose voor mij een stuk toegankelijker gemaakt! Dus nogmaals bedankt en ga zo door!!! :-)Vriendelijke groeten: J. Lodewijkx

Reactie plaatsen