Slachtoffer of Veroorzaker
Slachtoffer of Veroorzaker
06 februari 2012 
3 min. leestijd

Slachtoffer of Veroorzaker

Ben jij slachtoffer of veroorzakerWat steeds belangrijker wordt in 2012 is hoe jij je opstelt. Stel je je op als slachtoffer of als veroorzaker. Overkomt het je of laat je het gebeuren. Allebei de kanten bieden voordelen en valkuilen, alleen er is maar één kant die op de lange termijn gaat werken.

Slachtoffer of Veroorzaker

Wat is nu eigenlijk een slachtoffer in deze context. Natuurlijk bedoel ik niet de mensen die in een ongeluk betrokken zijn geraakt. Nee, de mensen die vinden dat alles hun overkomt. Dat alles aan anderen ligt en zij er uiteraard niets aan kunnen doen.

Het gaat er niet om of het waar is. Waar het om gaat is, of het je in je kracht zet of juist uit je kracht haalt. En wanneer jij denkt dat alles jou overkomt, dan zet je jezelf in een slachtofferpositie en doe je jezelf echt tekort. Jij haalt jezelf uit jouw eigen kracht.

Natuurlijk heb je met allerlei dingen rekening te houden. Je kan je baan verliezen, je partner, je geld, je kinderen en misschien wel alles.. Maar één ding kan niemand je afnemen en dat is jouw kracht om alles anders te gaan zien en ervaren.

Dat kan alleen jij doen. Dat lukt echter niet wanneer je in de slachtofferrol duikt, omdat je dan uit je kracht bent. En misschien vind je dat ook wel lekker en krijg je medelijden van mensen om je heen. Er verandert helaas helemaal niets aan jouw situatie.

Wanneer je stapt in de rol van de veroorzaker, pas dan komen er krachten vrij die je echt kunnen helpen. Medelijden en troost is lekker misschien, maar om met de woorden van Osho te spreken ‘troost is vergif’. Het zorgt er vaak alleen maar voor dat je steeds al die problemen bevestigt.

Sommige mensen menen dat de waarheid hard is. Leugens zijn veel harder en zeker op de lange termijn veel schadelijker. De waarheid is bevrijdend. Kijk naar jezelf en vraag jezelf af: ‘Wat is mijn aandeel’ en je komt een stuk verder dan als je gaat wachten op een ander.

Ondernemen

Als je gaat ondernemen stap je automatisch in de rol van de veroorzaker. Je onderneemt iets. Deze rol wordt steeds belangrijker. Mensen die in de rol van de slachtoffer zitten, krijgen het steeds lastiger. De veroorzakers gaan de betere baantjes krijgen, nemen het voortouw terwijl de slachtoffers aan de kant toekijken en klagen.

Wat je ook doet en welke kant je ook kiest, je hebt altijd gelijk. Het is allemaal te begrijpen, alleen met begrip alleen ga je het niet redden. Je moet iets gaan doen.

Wat goed is om te doen zijn voor jezelf altijd een paar vragen te hebben. Deze vragen zijn:

  • Wat levert dit mij op…
  • Wat is mijn aandeel hierin…
  • Wat is er zo belangrijk aan dat ik op deze manier reageer.. en wat is daar zo belangrijk aan … en wat is daar zo belangrijk aan..

Je doet altijd iets om een waarde te vervullen in je leven. Je weet vaak alleen niet welke waarde dat is. Wanneer je dat wel weet dan kan je ook stappen ondernemen om vanuit die waarde, ander gedrag aan te nemen.

Stel je voor je doet al die dingen omdat je zekerheid wilt. Dat levert het ‘klagen’ bijvoorbeeld op. Wanneer je weet dat je klaagt omdat je daardoor de waarde zekerheid vervult, dan kan je je ook afvragen ‘welk ander gedrag geeft mij ook zekerheid en zet mij in de rol van veroorzaker’.

Vragen zijn net laserstralen. Ze brengen focus. Helaas stellen veel mensen de verkeerde vragen waardoor ze dus ook de verkeerde antwoorden krijgen. Je krijgt namelijk altijd een antwoord, of je het nu leuk vindt of niet.

Wanneer je een vraag stelt met een waarde als doel, dan krijg je een veel constructiever antwoord. Alle antwoorden liggen al in jezelf, alleen je moet wel de juiste vragen (willen) stellen… anders kom je er niet bij ..

Word een ondernemer, word een veroorzaker en ga steeds meer jouw eigen leven creëren. Het wordt steeds belangrijker! Deel dit artikel met jouw netwerk wanneer je vindt dat zij er iets aan hebben. Je kan dan op de onderstaande buttons drukken. Ik hoor ook graag wat je er van vindt. Post een reactie hieronder.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Linde
Door

Linde

op 07 Feb 2012

Prachtig artikel !

Jill
Door

Jill

op 07 Feb 2012

Een heel goed artikel en het geeft je iets om over na te denken. Het wordt zo makkelijk in de rol (slachtoffer of veroorzaker) te vallen, en altijd "iets" de schuld te geven, terwijl het zo anders kan gaan.

Anna
Door

Anna

op 07 Feb 2012

Goeden middag Edwin, Boeiend artikel.Jij,als veroorzaker, krijgt nu mijn reactie (ben ik nu veroorzaker,is het echt mijn beslissing,om naar jouw te mailen?).Of ben ik dat poppetje aan touwtjes?Ik kies voor het doen,omdat jouw artikel heeft nu mijn aandacht.Ik noem mij liever de veroorzaker ... tot donderdag.

Fengo Pittoors
Door

Fengo Pittoors

op 13 Feb 2012

Ik ben een veroorzaker maar ook een slachtoffer, ik ben het slachtoffer van al de omstandighedden om mij heen, maar ook de veroorzaker ervan ik loop in spiralen en begin de eenheid in alles te ontdeken. Ik zou kunnen klagen en ander veroorzakers de schuld geven van bepaalde dingen die mij niet bevallen. In plek daarvan bedank ik hen bij deze, ik ben zeer blij met de ondernemingskracht die in mij is ontstaan en ga dan ook gemotiveerd doorgaan met het planten van zaadjes in mijn boeken en hier op het internet. Ik denk dat niets toevallig is en plaats dan ook een link naar ee zeer interesante website. Ik heb er een tekstje geplaatst over mezelf en het gene waar ik mee bezig ben in de hoop een prijs te winnen die bij kan dragen aan een praktisch beroep zodat ik niet langer het slachtoffer van sommige instanties in deze maatschapij hoef te spellen. alle hulp is welkom, dus klink op vind ik leuk onder het tekstje wat ik geschreven heb op deze site wanneer jullie mij de prijs gunnen. Vriendelijke groet Fengo Pittoors http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Ftieds.nl%2Ffacebook-contest%2F%3Ffb_comment_id%3Dfbc_10151246202750455_30748375_10151270741290455%23f36b439d9e86fee&h=3AQHtgkuc Toevallig he, die Fee&h in de url! Nu ga ik verder met letters planten in mijn boeken lol

Gienie
Door

Gienie

op 15 Feb 2012

Een zeer inspirerend artikel! Je weet het goed te verwoorden en het zet aan tot nadenken! Ik ga dit artikeltje zeker nog vaak lezen omdat het zinnig is om regelmatig bij dit onderwerp stil te staan.

Reactie plaatsen