Sportschoolmensen trainen niet
Sportschoolmensen trainen niet
21 maart 2019 
2 min. leestijd

Sportschoolmensen trainen niet

Bij ons thuis is het een beetje een gimmick en een sketch geworden. De sportschoolmens. Het is een interessant ras die denkt dat hij traint, maar hij traint eigenlijk helemaal niet.

Hij loopt met een handdoek en een bidon te zuchten en te steunen bij een apparaat. Af en toe het handdoekje over het gezicht en socializen met andere sportschoolmensen. Dat is belangrijk.

Ook ik was een sportschoolmens. Met een dumbell in mijn hand zat ik dan op een bankje. Elleboog in de zijkant van mijn knie (daar zit zo een holletje) en dan bewoog ik de dumbell van mijn enkel naar mijn knie. Zo trainde ik mijn biceps dacht ik.

En dat klopt ook, want ze werden groter. De vraag is echter: ‘Wanneer doe je in godsnaam in het dagelijks leven die beweging?’

In de bouw? Bij het tillen van een cementzak?

‘Wacht even ik til hem even op’, zittend op een emmer, elleboog in de knie en daar gaat de hand richting enkel – pakt zak op – en de hand gaat weer richting knie.

Of er valt iets in de supermarkt op de grond. Jij meteen op een stellage zitten met je elleboog in je knie…

Nooit doe je dus die beweging in het dagelijks leven.

En dat is het verschil met crossfit. Daar gebruik je vrijwel altijd je hele lichaam. Het zijn nooit geïsoleerde bewegingen.

Vroeger ging ik ook drie tot vier keer in de week naar de sportschool. Met een schemaatje. Ja het had effect en na een jaar was ik zeker sterker, maar wat ik na een jaar in de crossfitbox heb bereikt is ongekend.

Nog steeds kom ik wel in een sportschool, maar ik moet dan zo lachen. Beetje op een fiets zitten, steunen bij een apparaat en nul zweet. En dan denken dat je traint, maar geen resultaat zien. Dat komt ook omdat je alleen maar beweegt en niet traint. Dat is een groot verschil.

Goed dat je beweegt en zware dingen optilt. Beter dan niks doen. Maar met trainen bereik je pas echt resultaten die ongekend zijn.

‘Maar crossfit is toch heel blessuregevoelig?’ Als je het in een k*tbox doet wel ja met mensen die na een weekendje coach zijn geworden. In een weekend ben je geen crossfit coach, na zeven dagen ben je geen hypnotherapeut en na 10 dagen detox ben je ook niet kerngezond.

Doe je het met goede begeleiding, met mensen die er verstand van hebben dan krijg je echte resultaten. Bij 020 Reebok crossfit is dat zo. Wat wij doen met de mind (het als het ware programmeren ervan), doen zij met het lichaam. Echt ongekend.

In de box zie je bijna geen dikke mensen (ze komen wel binnen en gaan trainen). In de sportschool wel. Trek zelf je eigen conclusie. Je kan eruit zien als een Mens Health gast maar vaak redden die niet eens 25 minuten crossfit. En dan denken ze dat ze ‘gezond en goed’ bezig zijn.

Wil je echte resultaten? Ga dan trainen en stop met doelloos van die stomme oefeningen te doen. Rek die comfortzone op voordat het je deadzone wordt 👊

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen