Spreken in het openbaar: De drie belangrijkste zaken

Presenteren is net als hypnose. Als je kijkt naar hoe sommige mensen presenteren, zakt je broek daar soms van af. Als ik denk aan de docenten die ik vroeger op de middelbare school had, dan heb je altijd een paar type leraren.

  1. Die het gezag pakt op een autoritaire manier.

Doe dit, doe dat, doe zus, doe zo. Een beetje een dictatuur, een strenge manier van lesgeven. Kinderen luisteren, maar tot op zekere hoogte.

  1. Leraren waar iedereen overheen loopt.

Daar heb je gewoon niets aan.

  1. Leraren die een natuurlijk gezag hebben.

Daar luister je naar, daar doe je alles voor.

Die laatste is heel interessant, want wat doen ze nu eigenlijk? Waarom houdt de klas de aandacht erbij?

Als je dit kopieert van mensen die dit goed kunnen en je gebruikt dit in je eigen presentaties, dan heb je daar wat aan. Het is heel lastig om iets te doceren of presenteren waarbij 80% van je publiek – de klas – het niet wil horen.

Misschien willen ze heel even luisteren, maar daarna gaat het naar beneden. Men zegt dat 13-jarigen een concentratiespanne hebben van dertig minuten, maar ik denk dat het nog minder is als iets heel saai is.

Aandacht pakken

Jerry Seinfeld zegt ook dat je het publiek in de eerste minuut moet pakken en dat het anders een heel lange avond wordt. Omdat mensen hem kennen wint hij de eerste minuut, maar dan wordt de tweede minuut de eerste minuut.

Je moet dus mensen pakken in de eerste minuut en dat is hypnose. Je hebt veel hypnotisch taalgebruik wat je hiervoor nodig hebt en je mentale staat, je eigen energie, wat mensen beïnvloedt.

De drie E’s voor een interessante presentatie

En de drie E’s, die heb ik van Remco Klaassen. Hij heeft er een boek over geschreven: Verbaal meesterschap.

De drie E’s staan voor Educatie, Entertainment en Empowerment.

Bij de leraren waar je tijdens de les in slaap valt mis je entertainment en empowerment.

Bij de leraren waar je bij de les blijft is wel sprake van entertainment en empowerment. Empowerment is dat je denkt: “Hee, hier kan ik wat mee, hier heb ik echt wat geleerd, dit geeft me een goed gevoel.” Het empowerd je om iets te gaan doen, te laten of om nooit meer te vergeten.

Entertaining, de stof moet vermakelijk gebracht worden, natuurlijk met educatie en empowerment. Als je deze drie E’s met elkaar mengt, dan heb je iets tofs neergezet.

Mensen kunnen niet heel veel informatie meenemen. Daarom kun je beter een principe erin zetten en dat ligt er ook aan hoe lang je hebt.

Houd het bij een principe

Ik heb bijvoorbeeld een tweedaagse seminar en daarin gaan we alleen hypnotiseren. We gaan niet bezig met regressie, we gaan niet iets doen met ideomotorische signalen, we gaan geen NLP doen. We doen alleen hypnose.

Want dat is bij elkaar te veel informatie. Vroeger deed ik dit wel, zoveel mogelijk erin, maar ze deden er niets mee, want het empoweren miste.

Maar nu we twee dagen hypnose doen, empower ik mensen wel. Denken mensen: “Wow, ik kan dit gewoon. Ik kan mensen op een veilige manier hypnotiseren en dit ga ik thuis eens doen.”

Mensen gaan met meer energie naar huis. Dit klinkt heel raar, maar dit komt doordat het seminar ook veel entertainment en beweging heeft. Dit helpt om energie te krijgen van zo’n seminar en daarmee houd je het publiek en de aandacht vast.

Waarom willen ze naar je luisteren?

  • Ze leren wat van je.
  • Ze worden geëntertaind.
  • Ze moeten er iets aan hebben.

Ze zijn er omdat ze er iets uit willen halen voor zichzelf, anders hadden ze ook naar het theater kunnen gaan. Als je alleen maar empowered en doceert, dan vallen mensen ook in slaap. Dan wordt er weinig opgenomen, omdat er geen entertainment in zat.

Zorg voor emotie

Emile Ratelband heeft hierover gezegd dat er elke twaalf minuten iets moet gebeuren. Zo heeft hij eens een 24 uur durende training gehouden en die mensen gingen wonderbaarlijk met meer energie weg.

Gewoon door de strategie te gebruiken van iedere twaalf minuten moet er wat gebeuren, een dansje, een dingetje, of een grove opmerking waar ik wel van houd.

Verhalen die emotioneren, die houden de aandacht ook veel langer vast. Als je een goed verhaal vertelt, kun je er uren naar luisteren. Dat zijn ook manieren om de aandacht vast te houden.

Voor mij is het allemaal hypnose. De taal van het onbewuste spreek je aan met emoties en symbolen. Een verhaal zit vol symbolen en emotioneert wanneer je het op een bepaalde manier vertelt. Die combi is goud.

Als je daartussendoor ook tegeltjeswijsheden gooit – in de zin dat je wilt dat mensen dat meenemen – en je bent nog leuk ook om naar te luisteren of kijken, dan heb je goud in handen. Dit kun je allemaal leren.

Doe hier je voordeel mee.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1332241-spreken-in-het-openbaar-als-een-hypnotiseur

Angst voor spreken in het openbaar overwinnen

Nu je weet welke elementen zorgen voor een leuke presentatie waarbij het publiek aan je lippen hangt is het tijd om het ook te doen. Alleen is spreken in het openbaar een angst die bij veel mensen voorkomt.

Dus hoe kun je die het beste overwinnen? Een goede presentatie met de bovenstaande technieken voorbereid hebben kan al heel erg werken, omdat je weet dat je hem goed kent.

Daarnaast zijn er nu trainingen met VR-brillen, waardoor het lijkt alsof je presenteert voor een groot publiek. Uit een onderzoek, waarbij mensen vier weken lang elke week een presentatie gaven voor een steeds groter wordend “publiek”, kwam naar voren dat dit de angst voor presenteren drastisch verlaagde[1].

Nu kan niet iedereen zo’n training volgen, maar gelukkig kun je dit soort effecten ook behalen met hypnose. Bijvoorbeeld door een geleide visualisatie, waarin je je voorstelt dat je een groot publiek hebt en dat de presentatie vlekkeloos verloopt. Dit is iets waarmee een hypnotherapeut je kan helpen en zo kun jij je ook goed voorbereiden op spreken in het openbaar.

Daarnaast kan mindfulness ook helpen om je voor te bereiden op het geven van een presentatie. Dit helpt je bijvoorbeeld om bewust te zijn van het gebruiken van “ehm”, om stiltes te doorbreken en het klikken met je tong te herkennen. Dit zijn zaken die er vaak voor zorgen dat je wat nerveus overkomt. Je kunt bijvoorbeeld je presentatie eerst oefenen voor een kleiner publiek, zoals je collega’s of gezin, en dan mindfulness toepassen[2].

Overtuigingen over spreken in het openbaar veranderen

Nu je de drie E’s in je presentatie hebt verwerkt en met of zonder hypnose hebt geoefend is er eigenlijk nog weinig dat je tegenhoudt om een geweldige presentatie te geven.

Voel je je hier nog steeds niet helemaal zeker over? Dan kan er iets zijn dat je blokkeert om te doen wat je eigenlijk wilt doen. Misschien heb je het gevoel dat niemand je serieus neemt, misschien denk je dat mensen toch niet naar je willen luisteren, het kan van alles zijn.

In dat geval kan hypnose je ook helpen om zo’n blokkerende overtuiging weg te nemen. Dit kan op allerlei manieren.

Als je weet wat je dwars zit, zoals het idee dat niemand naar je wil luisteren, kun je dit gevoel belachelijk maken. Je gaat in hypnose en zegt dan bijvoorbeeld met een raar stemmetje: “Niemand wil naar me luisteren.” Je doet dat net zo idioot, totdat je ervan in de lach schiet. Je lacht de overtuiging uit je systeem 😊.

Weet je niet zo goed waar de angst voor spreken in het openbaar vandaan komt? Dan kun je met twee technieken die angst achterhalen. Bijvoorbeeld met een socratisch gesprek terwijl je in hypnose bent of met regressie. Met een socratisch gesprek wordt de waarom-vraag of een variatie hierop een aantal keer herhaal om bij de kern van je probleem te komen. Vervolgens kun je die weer belachelijk maken of – als je erachter komt dat je angst nergens op slaat – kun je juist nieuwe overtuigingen installeren zoals:

“Ik ben interessant.”

“Ik ben leuk.”

“Mensen luisteren graag naar mij.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw overtuigingen kan een hypnotiseur je andere suggesties meegeven.

De tweede manier is regressie. Met regressie ga je terug naar het moment waarop je angst voor spreken in het openbaar is begonnen. Dit kan van alles zijn, vaak ontstaan angsten in je vroege jeugd tot je zevende jaar, omdat je dan van alles oppikt. Dit kan een commentaar van iemand zijn op een hele andere presentatie. Dit kan zijn dat je een keer onderbroken bent toen je iets aan het vertellen was, het kan van alles zijn.

In hypnose ga je terug naar dat moment en ga je hem nog een keer bekijken, maar dan met de kennis van nu. Alleen dat kan al voldoende zijn om de angst voor spreken in het openbaar te overwinnen.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar een playshop. De playshops worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je juist graag een seminar zien, daar bezig zijn met hypnose en een demonstratie van regressie zien? Kom dan eens naar een seminar.

Wil je zelf leren hoe hypnose werkt om jezelf en anderen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen.

[1] https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/cyber.2017.0174

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jaba.362