Verslaafd aan aandacht: Wat te doen en hoe ga je ermee om
Verslaafd aan aandacht: Wat te doen en hoe ga je ermee om
26 september 2017 
6 min. leestijd

Verslaafd aan aandacht: Wat te doen en hoe ga je ermee om

“Dat is een echte drama-queen.” Als je dit weleens hebt gehoord kun je te maken hebben met iemand die verslaafd is aan aandacht. Het maakt niet uit of het goede of slechte aandacht is. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs last hebben van een theatrale persoonlijkheidsstoornis.

Om erachter te komen of je hier last van hebt en wat je ertegen kunt doen ga ik in dit blog in op verslaafd aan aandacht zijn.

Niet iedereen die verslaafd aan aandacht is, heeft direct een persoonlijkheidsstoornis. Toch kun je een echte dramaverslaafde herkennen aan de symptomen van mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis.

Symptomen van een theatrale persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis kunnen in eerste instantie heel normaal overkomen. Ze zijn charmant en enthousiast. Hierdoor kunnen ze op hoog niveau functioneren. Er kan echter sprake zijn van een probleem of een verslaving als ze de volgende tactieken gebruiken om deze aandacht te krijgen:

  • Seksuele verleiding
  • Provocerend gedrag
  • Opvallende kledingstijl

In deze gevallen maakt het niet uit of hun omgeving dit ongepast vindt. Echter, gaat iemand er wel op in, dan kan men weer onzeker worden. Iemand met verslaving aan aandacht hoeft hier echter niet per sé onzeker van te worden, want het doel is bereikt.

Om de diagnose voor de theatrale persoonlijkheidsstoornis te krijgen moet je minimaal aan drie van de criteria voldoen:

  1. Overdreven uiting van emoties.
  2. Gemakkelijk te beïnvloeden door omstanders of omstandigheden.
  3. Snelle wisseling van emoties.
  4. Altijd opzoek naar opwinding en aandacht.
  5. Provocerend of verleidelijk gedrag of in uiterlijk.
  6. Erg bezorgd over lichamelijke aantrekkelijkheid.

Oorzaak van aandachtverslaving

Een aandachtverslaving kan zich al vroeg ontwikkelen. Vaak zijn emoties niet goed gereguleerd doordat er ooit een trauma is ontstaan of doordat ze als kind zijn verwaarloosd. Door die verwaarlozing hebben ze als kind geleerd dat ze van alles moeten doen om aandacht te krijgen.

Hierdoor ontstaan overtuigingen dat alles geoorloofd is om aandacht te krijgen. Mensen met een verslaving aan aandacht kunnen daardoor ook erg kinderachtig overkomen. In sommige gevallen is er ook een overlap met borderline-klachten.

Daarnaast kan stress de oorzaak zijn voor een aandachtverslaving. Stress zorgt er namelijk voor dat het deel van je hersenen dat aangeeft wat je wel kunt doen in sociale interacties en wat je niet kunt doen verstoord raakt. Hierdoor kun je sneller over de grens van het betamelijke heengaan.

Door de drama krijgt de persoon die verslaafd is aan aandacht endorfine en dopamine in de hersenen. Dit vermindert weer de gevoelens van stress.

Hierdoor kan een dramaverslaving zich net zo ontwikkelen als een drugsverslaving. Dit komt omdat het de angst voor gebrek aan aandacht vermindert.

Helaas werkt deze verslaving echt net als drugsverslavingen en treedt er gewenning op. Dit betekent dat je steeds meer drama nodig hebt voor hetzelfde effect.

Daarbij kan het zoeken naar drama veranderen in automatisme. Net zoals je automatisch de deur achter je dicht doet, ga je automatisch op zoek naar drama als je verslaafd bent aan aandacht.

Gevolgen van aandachtverslaving

Mensen houden over het algemeen niet van mensen die overal een drama van maken en die uiteindelijk niets achter dat charmante en verleidelijke gedrag of uiterlijk hebben. De diepgang van waarom iemand denkt zoals hij denkt kan ontbreken als je last hebt van een verslaving aan aandacht.

Hierdoor kun je sociale contacten kwijtraken. Als vrienden een keer extra aandacht nodig hebben vanwege hun emotionele problemen blijkt dat de verslaafde dit niet kan bieden. Een relatie moet van twee kanten komen en op zo’n moment blijkt dat hiervan geen sprake is. Hierdoor kun je vrienden kwijtraken.

Omdat mensen sociale wezens zijn kan deze aandoening daarom op de langere termijn zelfs voor een depressie zorgen. De angst voor het gebrek aan aandacht wordt waarheid als dit niet op tijd gestopt wordt. Het zelfbeeld van de persoon met deze verslaving heeft dan ontzettend te lijden.

Behandeling van dramaverslaving

Omdat een dramaverslaving de manier waarop je hersenen beïnvloed is dit een lastige verslaving om te behandelen, maar het is zeker te controleren. Er zijn een aantal technieken die van belang zijn voor de behandeling van een verslaving aan aandacht.

Zelfacceptatie

In eerste instantie is het belangrijk om jezelf te accepteren voor wie je bent. Het is dan ook goed om te accepteren dat jij iemand bent die meer aandacht nodig heeft dan de gemiddelde persoon. Hierdoor moet je echter ook accepteren dat je daardoor niet altijd het gevoel hebt dat je voldoende aandacht krijgt.

Om zelfacceptatie te bevorderen kun je gebruikmaken van hypnotische suggesties. Samen met een hypnotherapeut kun je onderzoeken wat jou nu jou maakt en waarom dit eigenlijk allemaal wel goed is. Zelfs dingen die jij bijvoorbeeld niet leuk aan jezelf vindt, kunnen voor anderen juist wel leuk zijn.

Een suggestie kan dan bijvoorbeeld zijn:

“Ik ben ongeduldig, omdat ik ambitieus ben.”

Alles wat je geweldig maakt kun je ook opschrijven en op een plaats in je huis ophangen waar je dit vaak ziet.

Waarderen wat je hebt

Het nadeel van een verslaving aan aandacht is dat je vaak gefocust bent op wat je niet hebt, maar wat je graag zou willen hebben. De valkuil is dat je hierdoor erg ongelukkig wordt, ondanks dat je veel zaken hebt die goed zijn om voor te leven en om gelukkig van te worden.

Daarom is het verstandig om die mindset om te draaien van een focus op zaken die je niet hebt naar een focus van zaken die je wilt hebben. Een oefening die je dan bijvoorbeeld kunt uitvoeren is het dagelijks opschrijven van minimaal 3 zaken waar je blij van wordt dat je ze hebt of hebt meegemaakt.

Bijvoorbeeld:

Vandaag was ik blij omdat…

  1. Ik een lieve partner heb.
  2. Ik een geweldige kledingstijl heb en alles goed kan combineren.
  3. Ik bij de koffie een moment van rust had.

Door dit dagelijks te doen train je je hersenen om de focus van wat je wilt hebben te verleggen naar wat je al hebt.

Hierdoor ben je ook meer mindful wat ook voor minder stress zorgt en voor meer gevoelens van geluk.

Reflectie door vertrouwde persoon

Heb je een vriendschap met iemand die je de waarheid durft te vertellen? Wil je echt veranderen? Dan kun je samen met die persoon reflecteren op gebeurtenissen om te herontdekken wat gepast en ongepast gedrag is om aandacht te krijgen.

Daarnaast kun je jouw emotionele interpretatie van een bepaalde situatie voorleggen om te zien of dit nu een overdreven reactie is of juist niet?

Stress verminderen

Doordat stress het deel van de hersenen beïnvloedt wat gaat over wat wel en niet sociaal gepast gedrag is, is het belangrijk om stress te verminderen om de verslaving naar aandacht te overwinnen.

Dit kan met hypnose, meditatie en yoga.

Hypnose

Tijdens hypnose worden overtuigingen die je stress geven achterhaald. Bij een verslaving aan aandacht kan dit gaan over overtuigingen die aangeven of je succesvol bent en of je voldoende vrienden hebt. Zelfs overtuigingen over eenzaamheid kunnen dan aan bod komen.

Een hypnotherapeut kan je dan helpen met het veranderen van die overtuigingen, bijvoorbeeld met hypnotische suggesties.

Daarbij kunnen geleide visualisaties ervoor zorgen dat je meer geneigd bent om sociaal geaccepteerd gedrag toe te passen voor aandacht in periodes van stress.

Meditatie

Dagelijks mediteren vermindert de hoeveelheid stresshormonen die je hebt. Over het algemeen is het moment waarop je wakker wordt een moment dat vrij stressvol is omdat alle plannen, alle zaken die je “moet” doen, door je hoofd gaan.

Door juist dan te gaan mediteren maak je je hoofd weer leeg en verminder je de stress aan het begin van de dag. Hierdoor duurt het langer voordat je weer meer stress hebt opgebouwd.

Yoga

Yoga is een vorm van bewegende meditatie. Het voordeel van yoga ten opzichte van normale meditatie is dat je bewust bezig bent met je lichaam. Stress kan voor spanning in het lichaam zorgen. Dit gaat zo subtiel dat je het niet eens altijd doorhebt.

Ben jij je er weleens bewust van dat je met je tong tegen je gehemelte drukt?

Door de oefeningen van yoga merk je bewuster dat spieren gespannen zijn en kun je ze beter ontspannen. Daarbij is het een vorm van beweging waar je ook gelukshormonen van aanmaakt. Hierdoor heb je weer minder drama nodig.

Overtuigingen over liefde veranderen

Als laatste of eerste is het erg belangrijk om je overtuigingen over liefde onder de loep te nemen. Vooral als je verslaving aan aandacht in de jeugd of vroege volwassenheid is ontstaan door verwaarlozing van ouders of andere mensen waar je aandacht van had moeten krijgen kan dit voor verstoorde overtuigingen over wat liefde is en waar je liefde aan kunt herkennen hebben gezorgd.

Samen met een hypnotherapeut kun je dan middels regressietherapie achterhalen waar dit is misgegaan om te zien hoe je op een andere manier naar liefde kunt kijken.

Wellicht kreeg je als kind weinig aandacht, omdat je kind was van een alleenstaande ouder die juist hard werkte om jou al het speelgoed te geven wat je wilde. Die hard werkte zodat je zonder financiële problemen kon studeren.

In dat geval moet de herkenning van liefde veranderd worden naar iets wat niet altijd in je directe omgeving plaatsvindt.

Wil je meer weten over hypnose en andere mentale technieken om met verslavingen en andere mentale problemen om te gaan? Bekijk dan de playshops en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/conditions/histrionic-personality-disorder

https://www.psychologytoday.com/blog/obesely-speaking/201411/excessive-attention-seeking-and-drama-addiction

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

verslaafd aan aandacht

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen