Wat is NLP en wat kan je met NLP
Wat is NLP en wat kan je nu eigenlijk met NLP
07 juli 2014 
in NLP
2 min. leestijd

Wat is NLP en wat kan je nu eigenlijk met NLP

NLP is ontwikkeld in de jaren ’70 door Richard Bandler en John Grinder. Zij stelden zichzelf de vraag hoe het kwam dat mensen makkelijk konden veranderen in hypnose, maar wanneer er geen hypnose gebruikt werd, dat het een stuk lastiger ging. Zij wilden iets ontwikkelen dat de snelle veranderingen ook zonder hypnose mogelijk was. Helaas is dat niet gelukt..

Wat is NLP

Allereerst is het goed om even kort toe te lichten wat NLP is. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en is bedacht door Bandler en Grinder om stiekem aan hypnose te doen. Daar kwam het kort wel op neer.

Wanneer je de technieken in NLP bekijkt is het simpelweg gewoon hypnose. De schwisssh, de gevoel omdraai techniek, de fast phobia cure, het zijn allemaal hypnose technieken.

De change personal history is een wat simpele vorm van een regressie en werkt vaak prima. Het zijn allemaal versimpelde vormen van hypnose en werken alleen wanneer NLP-ers dit idee begrijpen en daar zit hem precies het probleem.

De meeste kunnen niet heel goed kalibreren (zintuiglijk waarnemen) en weten dus niet precies of de cliënt in hypnose is. Zit de cliënt dat niet, dan werkt de techniek niet.

Ook het door Bandler bedachte submodaliteiten is hier een goed voorbeeld van. Geniaal bedacht om mensen op die manier te hypnotiseren, alleen veel NLP-ers geloven ook in die hypnose. Dat is prima, want het helpt om overtuigend over te komen, alleen je zet jezelf ook vast in het model.

NLP en de hypnose van NLP

Op het moment dat je de hypnose van Bandler en Grinder gaat geloven dan mis je de essentie van NLP. De essentie van NLP is nieuwsgierig zijn, kalibreren en experimenteren. De meeste NLP-ers doen dat tegenwoordig niet echt.

Daarnaast zijn de meeste ook niet zo heel goed in hypnose. Ze denken van wel en dat is ok, maar ze geloven ook in de hypnose van Erickson en al zijn verhalen. Ze geloven dat dat de manier is om hypnose te doen, maar dat is vaak helemaal niet handig om in te zetten. Het kan veel sneller en Bandler en Grinder hadden dat denk ik prima door, alleen de meeste van hun volgelingen niet.

Nu hoeven we niet meer stiekem aan hypnose te doen natuurlijk.

Sterker nog, we gaan naar een tijd toe dat hypnose en hypnotherapie meer geaccepteerd gaat worden dus hoeven we de NLP technieken niet perse meer te gebruiken, simpelweg omdat ze vaak ook niet werken en meer trucjes zijn. In de handen van de vaardige hypnotiseur zijn deze technieken wel zeer effectief, maar in de NLP opleidingen wordt daar nergens aandacht aan besteed.

Zelf ben ik bij NLP opleidingen geweest die pretenderen aan hypnose te doen, maar geen van die opleidingen komt in de buurt van werkelijke effectieve hypnose.

En dat is best wel interessant want Bandler kan best wel goed hypnotiseren, maar de beste hypnotiseur is hij bij lange na niet. Wanneer je het fenomeen hypnose gaat bestuderen dan kom je daar vanzelf wel achter.

Maar de technieken die zijn ontstaan uit het model NLP zijn wel degelijk goed toepasbaar voor de hypnotherapeut. Vandaar dat het ook examen onderdelen zijn van de hypnose 1.0 opleiding.

Hieronder zie je een filmpje van een van die technieken. Het is een hele coole techniek die heel snel en effectief werkt.

Hieronder zie je het filmpje van die techniek

Je ziet daar in het intro de NLP Universiteit staan omdat we ook NLP opleidingen hebben gegeven jaren geleden voordat het duidelijk werd dat hypnose gewoon beter werkte.

 

Ik hoor graag wat je er van vindt :-)

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Anita
Door

Anita

op 08 Jul 2014

Wouw.. Geweldig...

NLP techniek die zeer snel werkt
Door

NLP techniek die zeer snel werkt

op 22 Jul 2014

[…] voorbeeld van zo een techniek is de NLP techniek om snel een nare gewoonte te vervangen zoals de schwisssh, die ik beschreef in een vorig artikel. Met deze techniek kan je razendsnel gewoontes aanpakken […]

Eveline
Door

Eveline

op 03 Sep 2014

Maar is dit hypnose? Is dit niet gewoon visualiseren? Jezelf in de negatieve en de positieve manier visualiseren in eenzelfde situatie, en de goede laten domineren? Als dat de techniek waar t hier om gaat... Graag m'n geld terug ajb...

Ann
Door

Ann

op 09 Nov 2014

Heel grappig! Echt leuk! Heb ervan genoten! Het werkt echt!

Reactie plaatsen