Stoppen met roken helpt zelfs tegen angsten
Stoppen met roken helpt zelfs tegen angsten
04 september 2013 
2 min. leestijd

Stoppen met roken helpt zelfs tegen angsten

Dat roken niet goed is voor je gezondheid dat weet iedereen al. Het heeft allerlei nadelen om te blijven roken. Sommige mensen geven daar niet zoveel om en maken zich ook niet zo druk. Je hoort vaak genoeg dat mensen niet willen stoppen met roken omdat het gewoon “lekker” is. Of omdat het gewoonte is geworden en eigenlijk niet beter weten. Ook zijn er mensen die het niet eens lekker meer vinden maar toch blijven doorgaan vanwege welke reden dan ook. Maar er is ook wat anders aan de hand…

Stoppen met Roken doet nog meer met je

Een aantal redenen waarom mensen niet stoppen of bang zijn om te stoppen met roken, is dat ze dan gaan aankomen. Ons brein is enorm krachtig. Het feit dat mensen aankomen, komt niet omdat ze stoppen met roken. Die mensen doen dat zelf. Dat is best lastig te begrijpen en weliswaar moeilijk te accepteren, toch is het waar.

Het is het onbewuste automatische programma waar je dan slachtoffer van bent geworden. Je hebt gezien, gehoord en ervaren dat mensen aankomen wanneer ze stoppen met roken. Dat is een onbewust programma geworden wat actief wordt wanneer je stopt met roken.

Daar kan je niets aan doen, het gaat namelijk automatisch, net als ademhalen, rechtop blijven zitten of fietsen (als je kan fietsen).

Ja maar, Roken helpt tegen stress

Dat roken tegen stress helpt is ook iets waar men zichzelf van overtuigd heeft. En ook dat is ook allang weer achterhaald. Verschillende onderzoekers van Universiteiten publiceerden dit in het British Journal of Psychiatry. 500 rokers deden mee met een project. Van het gedeelte van 500 rokers die succesvol gestopt zijn met roken en nog steeds niet roken, blijkt dat ze minder angsten en stress hebben.

Bij de mensen die wel weer begonnen met roken werd de angst en stress juist veel meer. Vooral rokers die kampen met angststoornissen en depressieve gevoelens blijkt het roken dit te versterken. De angsten kwamen in alle hevigheid weer terug, wanneer ze weer begonnen. Ook rokers die stemmingsstoornissen hebben en weer gaan roken hebben meer last van angsten.

Stoppen met Roken levert jou veel op!

Veel rokers zien een leven zonder sigaretten somber in. Toch is dat niet het geval. Succesvolle stoppers zijn zelfs meer tevreden met hun leven en voelen zich gezonder. Zowel een jaar na het stoppen met roken, als drie jaar na het stoppen. Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Wisconsin onder 1.504 stoppers. De onderzoekers hebben gekeken naar het psychische welbevinden na het stoppen met roken.

Stoppen met roken heeft allerlei voordelen wat lichamelijke gezondheid betreft. Dat de kwaliteit van leven ook vooruit gaat weten de meeste rokers niet. Of zijn daar niet eens bewust van. Uit onderzoek komen allemaal positieve veranderingen naar voren. Zo is het dat succesvolle stoppers hoger score op hun algemene kwaliteit van leven.

En zelfs na 3 jaar met stoppen, of beter gezegd geen enkele behoefte meer te hebben in roken is het stress niveau ook enorm verminderd en ervaren ze veel minder stress dan de tijd waarin ze rookten.

Hypnotherapie en Stoppen met Roken

Ook het roken is een onbewust automatisch programma geworden. Je denkt er niet eens meer bij na, tot je moeite krijgt met ademhalen, geen conditie meer hebt, je gaat schamen of andere negatieve kenmerken gaat ervaren. Ik heb het dan nog niet eens over ziektes..

Ergens in je leven ben je het slachtoffer geworden van dat programma wat niet meer werkt voor je. Praten helpt niet en ook kauwgom of pleisters kunnen dat programma slecht stoppen. Je kan er ook niet zoveel aan doen, want vaak is het sterker dan jezelf.

Met hypnose maken we contact met dat programma en kunnen we een nieuw programma creëren omdat we werken met het onbewuste. Dat gaat moeiteloos omdat we op het niveau werken van automatische programma’s. Daarom is hypnotherapie ook zo effectief bij stoppen met roken.

Wil jij ook stoppen met roken? Maak dan een afspraak met ons instituut.

Laat een reactie achter wat je van dit artikel vindt, dat zou ik zeer op prijs stellen!

 

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
a.m.g.c jansen
Door

a.m.g.c jansen

op 06 May 2015

Heel interesant voor mij. Ik rook al 40jaar en wil er vanaf. Ik ben op zoek naar een methode om van deze verslaving af te komen.

Maikel
Door

Maikel

op 21 Nov 2015

Ik ben begonnen met roken toen ik 13 was, en gestopt op mn 19e. Daarna heb ik een angststoornis ontwikkeld. Daarvoor nooit iets met angsten te maken gehad. Hoe verklaren we dit? Met het simpele gezegde: er zijn altijd uitzonderingen?

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 22 Nov 2015

Een angststoornis kan altijd ontwikkeld worden, los van het stoppen met roken. Dus ik denk dat er hier sprake is van een vervelend toeval en dat het niets te maken heeft met het stoppen met roken op zich. Heb je dat nu nog steeds die angststoornis? En wat heb je er eventueel aan gedaan?

Reactie plaatsen