Hypnose en Hypnotherapie bij Stotteren | Stotteren hoeft niet meer
Hypnose en hypnotherapie bij het stotteren
20 november 2012 
3 min. leestijd

Hypnose en hypnotherapie bij het stotteren

Veel mensen hebben last van stotteren. Sterker nog, iedereen stottert, alleen de meeste mensen maken zich daar niet druk over of merken het niet eens. Er zijn een aantal ideeën over het oplossen van stotteren die wel heel interessant zijn en waar ik mee werk.

Stotteren

Stotteren is het hebben van een onregelmatig spreekritme. Je weet vaak precies wat je wilt zeggen, maar het komt er niet uit. Vooral sommige woorden kunnen voor een stotteraar een hel zijn. Je hebt ook twee soorten stotteren, het openlijk stotteren en het verborgen stotteren.

Het openlijk stotteren horen we allemaal. Je hoort het direct wanneer iemand hakkelend een woord uitspreekt en je weet dan dat de persoon stottert. De tweede variant is misschien nog wel een groter probleem want de stotteraar is uiteraard zeer inventief, net als ieder mens met een probleem.

De verborgen stotteraar weet feilloos woorden te vermijden die problemen op gaan leveren en zo kan het zelfs voor een buitenstaander niet te horen zijn dat hij te maken heeft met iemand die stottert.

Het schijnt dat ongeveer 1% van de mensen stottert of in ieder geval daar problemen mee heeft. In Nederland zijn dat er dus ongeveer 170.000. Dat is heel wat en zeker wanneer je de volgende dingen beseft:

  • Stotteraars kunnen prima praten, alleen niet met mensen erbij. Als ze tegen hun huisdieren praten hebben ze nergens last van
  • Ze kunnen alles ook vloeiend zingen

Zeer interessant is echter dat ze prima kunnen praten wanneer er geen mensen bij zijn of hele bekende mensen (al maakt dat soms niet uit). Logopedie helpt dus niet want ze kunnen het al. Waar het om gaat is dat ze blijkbaar niet durven of onzeker worden bij andere mensen. Wanneer ze dat niet zouden hebben, stotteren ze ook niet.

Hypnose en Stotteren

Een andere insteek dan die ik net besprak is de hypnotherapeutische insteek. Je kan stotteren zien als een sociale angst en dat is ook een zeer interessante insteek. Je kan het ook anders bekijken.Stotteren en hypnose

In de hypnotherapie gaan we ervan uit dat het stotteren is ontstaan omdat de persoon iets niet kon zeggen wat hij wel moest zeggen. Als je klein bent dan kunnen er dingen gebeuren die jou voor het blok zetten. Stel je voor dat je broertje iets kapot maakt en je weet dat hij heel veel straf krijgt als jij het vertelt. Je moet het zeggen van je vader maar je kan het niet zeggen. Toch zei je het en op dat soort momenten kan het een stotter veroorzaken.

Nu is een enkel moment niet zo schokkend. Je hebt misschien ook wel eens iets moeten zeggen, maar kon het toen niet om een bepaalde reden. Waarschijnlijk stotter je daardoor niet, maar als je klein bent is alles net even anders. Als er daarna weer eens zoiets gebeurt dan kan er een patroon ontstaan en ga je hakkelen als je wat wilt vertellen.

Door de onzekerheid die daardoor ontstaat kan het erger worden tot het punt dat je bijna helemaal niet meer normaal kan praten tegen anderen. Let wel, dat jij prima kan praten alleen niet tegen anderen en dat is een heel verschil.

In hypnose sporen we die fout op met regressie en kijken we wat er werkelijk is gebeurd. Vaak is het simpelweg een vergissing en is die blijven hangen. Je hoeft niet naar spraakles, je praat prima. Je moet alleen even van die vergissing af en die zetten we recht met onze hypno-stottertherapie zoals bij Glenn.

Hieronder zijn ervaring met onze stottermethode:

Hallo

Ik ben Glenn van der Burg en ben nu 20 jaar.
Ik stotter al zo lang ik mij dat kan herinneren.

Ik ben vroeger toen ik in groep 3 zat naar logopedie geweest maar dat hielp niet.
Jaren later ben ik naar Amsterdam geweest bij het Del Ferro Instituut.
Daar leer je in 10 dagen hoe je moet ademen en oefeningen moet doen om van je stotteren af te komen.
Je moet eigenlijk altijd als je wil praten nadenken , hoe je ademt en hoe je de zin wil zeggen dus je zin in jezelf goed voorbereiden.
Dat blijkt in het dagelijkse leven niet te lukken.

Vroeger stotterende ik heel erg maar nadat ik in Amsterdam ben geweest werd dat wel iets minder.

Maar als ik heel zenuwachtig ben stotter ik best wel veel.
In de maatschappij is dat best heel lastig maar ook met andere dingen zoals met andere en vreemde mensen praten.

Een paar weken geleden hoorde ik Edwin Selij op de radio en ik dacht.

DAT MOET IK DOEN.

Ik ben vanmorgen geweest en Sten Turk heeft mij gehypnotiseerd.
Binnen 10 minuten was hij als klaar en ik praatte gewoon zoals iedereen.

Ik sta er nog versteld van., ik bevat het gewoon niet.

Had ik dit maar 15 jaar geleden gedaan.
Dat had dat veel problemen gescheeld, want je wordt als kind toch heel veel gepest als je iets anders ben dan andere.
Maar ook de maatschappij is hard, op mijn vroegere werk deed mijn chef mij gewoon na, in de mom van het is een grapje, moet je tegen kunnen.
Dat is echt er makkelijker gezegd dan gedaan.

Dus als iemand stottert, laat je hypnotiseren.

ECHT DOEN.

Het helpt echt.
En ik kan het weten.

Glenn van der Burg

Wil jij er ook vanaf? Maak snel een afspraak!

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen