Strijd: Ga je hem aan of juist niet?

Strijden is goed in spelvorm. Zodat je leert, zodat je beter wordt. Maar strijden voor de beste cijfers in de klas, dan wordt het alweer apart. Dan wordt het een competitie in kennis vergaren. Zoals wie heeft de meeste kennis? Het spel De Slimste Mens is zo’n strijd.

Maar als je het doortrekt dat alles strijdt wordt en je wordt ziek of zo, dan ga je strijden tegen de ziekte. Maar jij doet dat.

Je strijdt als het ware tegen jezelf. Die strijd kun je winnen of verliezen. Wanneer je wint veronderstelt dat ook dat er verliezers zijn. Dat voelt natuurlijk nooit lekker. Het winnen voelt natuurlijk wel lekker, want je kunt zeggen: “Ik heb de strijd gewonnen tegen mijn ziekte.

Maar dat vooronderstelt ook dat mensen die de strijd tegen hun ziekte niet winnen verliezers zijn. Losers.

Kanker accepteren is handiger voor na je behandeling

Dat vind ik gek. Voor mij klopt dat niet. Wanneer je iets zelf doet, ook een heftige ziekte zoals kanker (het is niet je schuld, dat is wat anders), dat is dan op dat moment een onderdeel van je. Je wilt dan van iets in jezelf winnen. Daar is ook de hele medische wetenschap op gebaseerd. De kanker valt de gezonde cellen aan. Dat zijn termen van strijd.

Als we dat nu de andere kant op richten. Als we juist onderdeel zijn van een geheel, of als wij het geheel zijn (om het maar helemaal één te maken), dan ben jij dus ook die kanker, dan ben jij je lever, dan ben jij je cellen en ben jij de geen die zichzelf aan het aanvallen is.

Dan is het ook gek om daarin een strijdt te voeren als je dat allemaal bent.

Het is dan logischer om mee te gaan in de flow. Dat klinkt misschien heel gek. Dit staat los van de behandelingen. Maar het accepteren en meegaan kan uiteraard net zo makkelijk wel chemotherapie betekenen.

De artsen zeggen dan: “We gaan het bestrijden.”

Die suggestie neem je dan niet aan, maar de chemokuur wel. Je gaat mee in de flow van de behandeling. Ik ben geen arts, dus doe vooral wat die zeggen dat je moet doen.

Vanuit die acceptatie kun je kijken naar hoe je dit doet. Je weet niet hoe en je weet niet waarom. Maar je gaat iets veranderen waardoor het resultaat ook anders wordt.

Dit meegaan met de flow en het minder zien als strijd maakt de behandeling ook minder intens, waardoor je na je genezing minder kans loopt op het krijgen van PTSS[1]. Dit is met name voor vrouwen een probleem. Mannen en vrouwen lopen meer kans op PTSS wanneer ze ook in gedachten vermijden dat ze kanker hebben. Acceptatie van de ziekte is dus ook belangrijk om PTSS na de behandeling te voorkomen.

Dit betekent niet dat je apathisch hoeft te worden. Hypnotherapie wordt bij kanker bijvoorbeeld ingezet om pijn en angst te verminderen en om ervoor te zorgen dat patiënten een actieve rol aannemen in de behandeling. Het “anders doen voor een ander resultaat” wordt hiermee gestimuleerd[2].

Als je je hele leven strijdt om te blijven leven, wat voor leven heb je dan? Je gaat toch een keer dood, dus waar vecht je tegen? Je kunt net zo goed meebewegen voor zolang je hier bent.

Ik denk dat dit veel lastiger is, om zo mee te bewegen, dan weerstand te bieden.

Weerstand is makkelijker, want het zit in onze natuur om terug te slaan.

Zelfs als je kijkt naar de martial arts is dit in het Oosten heel gericht op jezelf. Op jezelf veranderen, op meebewegen tot de verlichting. Die verlichting is dat er geen strijdt meer is.

Maar in het Westen wordt die martial arts een spel. En in die spelvorm is er strijdt en gaan we tegen elkaar vechten. Het zit ook in onze cultuur verankerd dat we willen winnen. We willen vechten en winnen.

Van sommige dingen valt niet te winnen. Het is helemaal niet handig om bij sommige dingen een strijd aan te gaan.

Liefde en strijd

Liefde kent bijvoorbeeld geen strijd. De verlichtte staat heeft totaal geen strijd.

Hoe kun je gaan strijden tegen iets dat liefde is?

Dat is dan ook een gekke gedachtegang.

In spelvorm is het leuk. Ik vind het ook leuk om te strijden en weerstand op te zoeken.

Ik geloof ook dat angst een slechte raadgever is. De angst of weerstand, daar kun je de strijd mee aangaan (waar mogelijk). Dat levert je dan meer op, wanneer je die dan overwint.

Aan de andere kant kun je bedenken of dit altijd zo is? Als je in een rivier ligt en hij gaat keihard een bepaalde kant op, dan kun je er keihard tegenin zwemmen. Die stromingen zijn natuurlijk eng. Maar je kunt je er ook aan overgeven en kijken waar je terechtkomt. Die rivier ontvouwt zich dan.

Dan kom je terecht op een plek waar je waarschijnlijk moet zijn.

Dat zie je wel vaak.

Zo is het ook in het leven. Zo was er een vriend van mij in Australië en ik was daar ook een paar weken totdat de angst erin sloop. Ik was namelijk alles kwijt en opeens kreeg ik het idee dat er iets is wat voor je zorgt. Daarna ontvouwden zich allerlei toevalligheden.

We gingen altijd uiteten en dergelijke. Ik had helemaal geen geld, maar ik kon telkens met iemand mee of ergens naar toe. Het ging telkens goed, totdat ik bang werd omdat het gewoon niet logisch was. Toen stopte het ook.

Die vriend van mij is nog 1,5 jaar doorgegaan met alle toevalligheden.

Hij wilde op gegeven moment weg, zonder geld. Dus hij ging naar het vliegveld, daar was iemand met een ticket die toch niet ging en hij kreeg de ticket naar Singapore. Dus toen maar daarheen. Op een gegeven moment was hij in Barcelona beland. Met alleen maar toevalligheden.

Dus hij had iets nodig voor zijn studio en hij liep gewoon even buiten een rondje en daar lag alles wat iemand als grof vuil buiten had gezet voor een studio.

Bij hem werkte het ook, totdat hij bang werd, totdat hij ging nadenken. Zo van: “Zo kun je toch niet leven? Je moet toch een baan en een gezin hebben en dat soort dingen?” Nu heeft hij een baan en een gezin en dat soort dingen.

Het grappige is dat wanneer je in de flow bent je helemaal geabsorbeerd bent met waarmee je bezig bent en dat je niet bezig bent met jezelf of na te denken hoe jij in de wereld functioneert[3]. Je zag bij ons eigenlijk dat zodra we daarmee begonnen, de flow van toevalligheden die ons verder hielpen stopte.

We hebben het er wel eens over gehad hoe het zou zijn om toch zo te blijven leven. En dat het gewoon zou kunnen. Nul strijdt en alleen maar toevalligheden die je verder helpen op het juiste moment, omdat je op de juiste plek bent. Het leven ontvouwt zich als een wonderlijk iets.

Maar misschien ben je heel ambitieus en moet je hier een soort middenweg in vinden. Voor mezelf is strijden als spel top, maar strijden in je leven? In je relatie of tegen je kinderen, je ouders of concurrenten dat jij beter bent of zo. Dat slaat helemaal nergens op.

Voor de meeste dingen is het strijden of bestrijden, het willen winnen, niet handig in het leven. Wel als spel, maar niet in het leven.

Want wanneer je iets accepteert en er op die manier een flow ontstaat met allerlei toevalligheden, dan ga je het wonderlijke inzien van hoe we hier met zijn allen leven. Dan wordt het een stuk interessanter dan de strijd.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/2644213-150-de-strijd-aangaan-of-juist-niet?play=true

Hypnose om je te helpen de strijd los te laten

Heb jij ook het gevoel dat alles competitie is en word je er gewoon moe van? Dan is het tijd om de strijd los te laten en om meer met de flow van je leven mee te gaan. Als je niet weet hoe je die strijdt los kunt laten kan hypnotherapie je helpen om hiervan af te komen.

Klachten zoals gevoelens dat

  • Je jezelf constant moet bewijzen;
  • Je beter moet zijn dan familie of andere mensen om je heen;
  • Je constant in de verdediging wordt gedrukt;
  • Je altijd iets moet doen;
  • Je moet vechten om je zin te krijgen.

Die zijn allemaal te veranderen met hypnose. Op dit moment heb je dan namelijk je focus heel erg op dat veel zaken in het leven een strijd zijn en met hypnose krijg je hulp om die focus te veranderen. Je kunt bijvoorbeeld de focus van de strijd veranderen naar de focus van liefde.

Naar het idee dat als iemand anders iets bereikt, dat dit een voorbeeld is van wat jij ook kunt bereiken, maar niet iets is waardoor jij opeens een verliezer bent of iets dergelijks.

Wil je weten hoe dit werkt? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Dat is ook leuk als je andere mensen wilt helpen om meer ontspannen door het leven te gaan.

Bronnen:

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/073993300245410

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140701338647

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ejn.15014