PTSS-therapie: Het kan sneller gaan dan je denkt
30 november 2020 
in Angst
6 min. leestijd

PTSS-therapie: Het kan sneller gaan dan je denkt

PTSS-therapie kan voelen als iets wat heel lang gaat duren en wat erg zwaar is, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Vooral niet als je hypnose gebruikt om PTSS op te lossen.

Zo heb ik eens op een seminar een sessie gehouden met een man die was getraumatiseerd na de Schipholbrand. Hij had het label PTSS gekregen. Hij had last van woedeaanvallen tegen zijn vrouw en op zijn werk kreeg hij ook duizelingen.

Hij had het gevoel dat hij alles zou verliezen. Hij had het gevoel dat zijn vrouw bij hem zou weggaan en dat hij zijn bedrijf, zijn zaak, zou verliezen.

Hiervoor ging hij in therapie en kreeg hij het label van PTSS, dat hij dat had. Als je mij kent weet je al dat ik altijd zeg: “Je hebt het niet, je doet het.”

Hij kwam bij mij op het podium en in 1 sessie was hij van dit trauma af.

Het interessante was wel dat we niet bij de Schipholbrand uitkwamen. Zijn probleem was veel verder in zijn verleden ontstaan. Het had te maken met een ruzie thuis toen hij heel klein was. Dat was het zaadje dat later ging ontkiemen en dat tijdens de brand werd getriggerd.

Natuurlijk is het verschrikkelijk wat daar is gebeurd. Wat je hebt gezien kan dan op je netvlies staan en dat is super intens. Maar niet iedereen heeft daar zo’n last van.

Ik denk wel dat iedereen er daarna last van heeft, maar 14 of 15 jaar, dat hoeft niet. Niet iedereen heeft of doet dat.

Dan heeft het vaak te maken met iets wat daarvoor is gebeurd, waardoor je psychologisch minder stabiel bent.

Dan is dat de guts die de emmer doet overlopen. Ik zeg bewust niet de druppel, want wat daar is gebeurd is geen druppel. Maar dan krijg je wel een klots water erbij in die emmer en dan loopt hij over.

Wat is nu de echte oorzaak van PTSS

Als je dan ook nog allerlei slechte suggesties meekrijgt, dat je iets hebt waar je niet meer vanaf komt. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat je niet meer van posttraumatische stress af kunt komen.

Je hebt bijvoorbeeld ook CPTSS, chronische PTSS, nou dan kom je er nooit meer vanaf. Maar als er maar 1 iemand is die het toch overwint, en die zijn er, dan klopt het al niet.

Soms doe je bijvoorbeeld heel lang iets door stress. Die moet je dan ontladen.

Die man ontlaadde die spanning waar het hoorde. Dit was in het verleden. Bij het moment van die ruzie.

Op dat moment heb je er het zaadje uitgehaald, waarna je daarna je voorstelt dat je opgroeit zonder de woede waardoor het probleem er nooit is geweest. Natuurlijk weet je het nog wel, maar het gevoel is weg en je komt dan bij die brand.

Dan is dat gevoel anders. Het moment is natuurlijk nog steeds verschrikkelijk k*t, maar het gevoel is anders. Het is niet meer vanuit het oude gevoel, maar vanuit een nieuw gevoel.

Dat tweede moment wordt dan ook automatisch veranderd. Dit noemen we reconsolidatie. We halen een herinnering op, die veranderen we en slaan we opnieuw op.

Dus die techniek hadden we uitgevoerd. Een week later had hij nog een aantal trigger momenten, maar er gebeurde nu juist niets en hij voelt zich nog steeds prima, want het was veranderd.

Veel mensen vinden dit lastig te geloven of vinden het wonderlijk.

Er zijn veel factoren die meespelen om dit soort problemen op te lossen.

Geloof dat het probleem opgelost kan worden

Een heel belangrijk onderdeel is wat je gelooft. Je moet geloven dat het kan en dat het mogelijk is om PTSS op te lossen.

Als jij dit gelooft wordt de kans dat het opgelost kan worden een stuk groter. Als je juist gelooft dat het niet is op te lossen of dat je een chronisch probleem hebt, dan wordt de kans dat je het oplost juist geminimaliseerd.

Maar als je dus het geloof hebt dat het wel kan, dan wordt de kans dus groter dat het opgelost kan worden. Misschien gebeurt dit niet bij iedereen in 1 sessie, maar ik denk wel dat de therapietijd een stuk korter wordt.

Dit is niet alleen van belang bij de persoon met het trauma, ook de therapeut moet dit geloof hebben. Die moet niet denken dat zijn cliënt ergens te veel last van heeft, dat het probleem te lang duurt of dat het te diep zit. Wat nu te diep? Waar dan? In zijn aars of zo?

Dat is zo’n gelul en onzin.

Wat ze bedoelen is dat iemand het zo vaak heeft gedaan dat de gewoonte lastig te veranderen is. Dat maakt het lastig om iets anders te doen.

Als hij het niet zo vaak had gedaan, was er niets aan de hand geweest.

Veel therapeuten gebruiken dan methodes vanuit de gedachtegang dat iets niet mogelijk is en dan werkt het niet. Of ze gebruiken EMDR, maar ze snappen niet hoe die techniek werkt. Want mensen vinden het vaak lastig om zo’n beeld naar voren te halen, wat moet bij EMDR, en dan werkt het niet.

Hypnose voor werken met het onbewuste

Daarom ben ik zo’n fan van hypnose. Je hoeft dan niet veel bewust te doen, we werken dan juist veel met het onbewuste. Door de juiste suggesties en methodes kunnen we dan mensen een beter gevoel geven. We doen dan veel om je gewoon oké te laten voelen met die situatie en dat is bevrijdend. Soms gebeurt dit in 1 sessie.

Maar dan moeten dus alle voorwaarden goed zijn. In ieder geval moet er bij de therapeut en de cliënt het geloof zijn dat het probleem op te lossen is, daarnaast zijn deze drie factoren nog van belang:

  • De cliënt geloof erin dat hij het kan.
  • De cliënt gelooft dat de therapie werkt.
  • De cliënt gelooft dat de therapeut het bij hem kan bewerkstelligen.

Als er 1 mist wordt het lastiger, maar als ze alle drie aanwezig zijn, dan is de kans heel groot dat je een succesvol resultaat krijgt.

Daarom begint veel bij de therapeut zelf. Als je er als therapeut halfbakken in zit, begin er niet aan. Verwijs dan door naar iemand anders.

Als je de EMDR, regressie of welke techniek die je maar gebruikt goed weet te verkopen aan je cliënt, dat hij erin gelooft, dan gaat de kans dat het lukt ook omhoog.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1896806-hoe-kan-je-ptss-oplossen-in-1-sessie?play=true

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat hypnose effectief is in het verlichten van PTSS symptomen en dat deze effecten zelfs langdurig aanhouden[1].

Geloven dat je het kunt

Je cliënt of jij moet zelf geloven dat iets kan. Wetenschappers zien bijvoorbeeld een verband tussen zelfwaardering, bijvoorbeeld door het inzicht dat je ergens goed in bent, en de ernst van PTSS.

Hoe jij jezelf ziet heeft bijvoorbeeld een grotere invloed op je symptomen dan hoe je de wereld ziet. Dus zelfs als jij denkt dat de wereld 1 groot gevaar is, heeft hoe jij tegen jezelf aankijkt in het dealen met dat gevaar meer invloed[2].

Gedachten over jezelf zijn daarom heel belangrijk om iemand met PTSS te helpen en om die positief te maken of houden. Vooral als je last hebt van PTSS door invloed van andere mensen, dan bijvoorbeeld een natuurramp[3].

Hypnotherapie kan ook gebruikt worden om de zelfwaardering te verbeteren[4]. Dit wordt vaak gedaan in combinatie met cognitieve gedragstherapie, dat is therapie die werkt op hoe je denkt.

Wanneer moet je eigenlijk hulp zoeken?

Het is natuurlijk jammer als je jaren met PTSS-symptomen rondloopt, terwijl je met PTSS-therapie hier snel vanaf bent. Als je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt en hier last van hebt in je dagelijks leven, kun je al hulp zoeken wanneer dit 4 weken voor problemen zorgt[5].

Bij milde symptomen kan het zo zijn dat er eerst niets wordt gedaan, maar dat je moet bijhouden of de symptomen na verloop van tijd erger of minder erg worden. Tijd kan namelijk soms het enige zijn wat je nodig hebt om een traumatische gebeurtenis een plaats te geven waar je er geen last meer van hebt.

Heb je die tijd niet, of geen zin om te wachten, dan kun je natuurlijk ook direct hulp vragen aan een hypnotherapeut of andere therapeut.

Zoals gezegd kan EMDR-therapie gebruikt worden en ook cognitieve gedragstherapie. Vooral die laatste therapie kan ook in combinatie met hypnose worden gegeven.

Vaak krijgen mensen met PTSS ook antidepressiva. Zo’n pilletje is wel makkelijk, maar het lost het onderliggende probleem niet op. Daarbij klagen veel mensen die deze medicatie gebruiken over het afvlakken van hun emoties, dus niet alleen de negatieve emoties, ook de positieve emoties worden minder vrolijk.

Daarbij krijg je het probleem direct weer terug als je stopt met de medicijnen.

Daarom gaat mijn voorkeur uit naar zelf mentaal werken aan een oplossing.

Dit kan dus met hypnose.

Wil je meer weten over hoe hypnose jou en andere mensen kan helpen? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207144.2015.1099406

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jts.20597

[3] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0886260511431440

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140601177897

[5] https://www.nhs.uk/conditions/post-traumatic-stress-disorder-ptsd/treatment/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen