Ik ben niet goed genoeg
Ik ben niet goed genoeg
20 mei 2020 
in Stress
7 min. leestijd

Ik ben niet goed genoeg

Je bent speciaal, je bent een winnaar. Dit start bij het allervroegste begin van je leven, want jij bent die combinatie van dat eitje van je moeder en dat zaadje van je vader. En dat is een bijzonder kleine kans geweest, dat jij bent ontstaan.

Jongens maken namelijk vanaf hun pubertijd miljarden zaadcellen aan en die gaan alle kanten op 😉. De meeste mannen worden dan niet gelijk vader. Zelf werd ik op mijn 27ste voor het eerst vader. Dat zou betekenen dat ik toen al 330 miljard zaadcellen had gemaakt. Dus de kans dat mijn eerste zoon er zou zijn zoals hij nu is, het pakketje wat hij nu is, was bijzonder klein, maar het is gebeurd. Zo is het ook met jou gegaan.

Als het langer duurt, sommige mensen krijgen pas op hun 40ste hun eerste kind, dan is de kans dat er die exacte persoon uitkomt 1 op 660 miljard. Die kans dat jij hier ter wereld bent gekomen met dit pakketje genen, in deze omgeving en in deze tijd, die kans was echt mega klein.

De Staatsloterij 10 keer achter elkaar winnen is groter.

Jij bent als het ware een winnend lot uit de loterij. Dat zijn we allemaal, we zijn allemaal winnaars. Maar de meeste mensen beseffen dat niet echt, dat ze echt goed genoeg zijn.

Dus wij zijn allemaal winnaars, de grootste strijd hebben we gestreden. Alleen de meeste mensen beseffen niet dat ze echt goed genoeg zijn. Als ze niet goed genoeg waren geweest, dan waren ze hier niet eens. Die 330 miljard andere, en al die verspilde eicellen, die zijn allemaal weg. Die waren letterlijk niet goed genoeg, die hebben de natuurlijke selectie al niet doorstaan en liggen nu verspreid over de planeet. Jij niet, jij bent hier dus biologisch gezien hoor jij hier gewoon. De natuur heeft bepaald dat je goed genoeg bent.

Goed genoeg is soms een mening

Als je vader of moeder je niet goed genoeg vindt, dan is dat een mening. Geen feit. Maar jij bent gewoon goed genoeg. Zelfs al kan je niet horen, heb je geen armen of benen, dan ben je nog steeds goed genoeg.

Iedereen die hier rondloopt op deze planeet is goed genoeg bevonden door de natuurlijke selectie.

De hoogst geëvolueerde vorm loopt hier rond. Daar kunnen we allemaal wat van vinden, maar dat is wat het is. Ik denk ook wel eens dat iets nog verder kan evolueren. Dan zie ik iemand van 44 jaar en denk ik: “Ga je nu serieus nog steeds op die manier reageren? Vanuit een emotie of ego?” Ja, dat gebeurt en dan voel jij je soms niet goed genoeg in die context. Dat heeft met gedrag te maken.

Niet met je zijn, niet met wie je bent. Biologisch gezien ben je goed genoeg.

Spiritueel goed genoeg zijn

Dit is weer een hele andere kant om ernaar te kijken. Maar als je bijvoorbeeld gelovig bent, dan staat er in de bijbel “God schiep de perfectie”. De planeten, de zon en de cycli zitten fantastisch in elkaar en alles gaat perfect. Alles is een grote perfectie.  Het hele universum en de planeten draaien op een bepaalde manier, die cycli zitten fantastisch in elkaar. Een cycli van 60.000 jaar, een cycli van 52.000 jaar, cycli van miljoenen jaren en het gaat allemaal perfect. Het is één grote perfectie.

Behalve jij, want jij bent niet goed genoeg. Dit kun je denken.

Maar dat is heel gek, als je zo denkt. Want alles is perfect en alles gaat goed. Het universum is goed en jij hoort daarbij. Vanuit de chaos ontstaan allemaal mooie dingen, alles gaat en alles komt terug. Dat is een mooie, cyclische omgeving. De aarde bestaat 4 miljard jaar en ze zeggen dat het universum 17 miljard jaar bestaat en daar hoor jij dus bij.

In de bijbel staat zelfs “Ik heb jullie geschapen naar mijn evenbeeld”, dus jij bent gewoon God.

Dus ook spiritueel gezien ben je goed genoeg.

Dus biologisch ben je goed genoeg – door de natuurlijke selectie – en spiritueel ben je goed genoeg, want God heeft je geschapen naar zijn evenbeeld.

Invloed van ouders

Helaas vergeten veel mensen dit en hebben ze het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn overgenomen van hun vader en/of moeder. Want die hebben vaak ook het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn.

Die zijn dat misschien ook gaan geloven door hun ouders. Zo kan dit via de hele familielijn doorwerken. Het is gewoon een grote hypnose, want in feite is iedereen goed genoeg.

Goed genoeg in bepaalde context

Natuurlijk kun je misschien dingen niet goed genoeg in een bepaalde omgeving doen. Zo kan ik redelijk goed een deadlift doen tijdens de fitness. Maar is het goed genoeg? Nee, daar ben ik niet goed genoeg in, maar dat is te trainen.

Het heeft niets te maken met of ik goed genoeg ben.

Ik kan dingen nog niet goed genoeg, maar dat is heel wat anders.

Als je daar je identiteit aan gaat ontleden, dan is dat heel onhandig. Dat moet je echt niet doen. Je moet niet je gedrag koppelen aan je identiteit. Dit zie je ook vaak fout gaan op school. Ouders zeggen dan:

“Jij bent dom.

Jij bent onhandig.

Jij bent een sukkeltje.”

Je kunt dan beter zeggen:

“Je doet dom

Je doet onhandig

Je doet sukkelig.”

Het is bijna net zo f*ckedup, maar niet helemaal. Want je zegt dan ook: “Ik weet dat je wel goed genoeg bent, maar je doet sukkelig.” Het is nog steeds niet heel handig, maar het is al wel heel anders.

Je maakt namelijk iemands identiteit los van iemands gedrag.

Dit zie je ook vaak fout gaan op school. Ouders die zeggen: ‘Jij bent dom, jij bent onhandig, je bent een sukkeltje’.  Die labels zijn sowieso niet slim, maar je kan ook zeggen: ‘Je doet dom, je doet onhandig, je doet sukkelig’. Het is nog steeds niet handig om dit tegen een kind te zeggen maar, het is in ieder geval al heel anders. Je geeft aan dat een kind goed genoeg is maar dat hij zich op het moment sukkelig gedraagt. Bij het eerste voorbeeld associeer je iemand, zijn identiteit, met zijn gedrag. Het is belangrijk om hierop te letten, zeker bij kleine kinderen.

Sommige dingen doe je (nog) niet goed genoeg in de ogen van iemand anders. Dit heeft niets met je zijn te maken.

Mocht jij af en toe een dipje hebben, dat je denkt dat je niet goed genoeg bent, lees dit dan. Denk logisch na en besef je dat jij hier nu bent, dat ene pakketje tussen die 330 miljard anderen. Het is gelukt, je bent goed genoeg. Natuurlijke selectie heeft bepaald: jij mag er zijn, jij bent goed genoeg, jij bent welkom. Punt. Puur natuur, het hele universum wil graag dat je er bent. Kijk, dat je vader en moeder een andere mening hebben, dat is lastig, maar dat is bullshit.

Spiritueel gezien ben je ook goed genoeg. Je bent het evenbeeld van God. Ik heb God nog nooit horen zeggen: ‘Nou, ik ben niet goed genoeg.’ God voelde zich volgens mij prima  en jij bent het evenbeeld daarvan. Jij bent de creator van je eigen werkelijkheid. Jij creëert allemaal dingen en daarvoor ben jij ook goed genoeg. Dat je dat misschien niet altijd naar alle tevredenheid doet is prima, want het is een leerproces. Je bent in ieder geval goed genoeg.

Dus zit jij, of iemand die je kent, in een dip? Lees dit dan. Herhaal het voor jezelf als mantra: ‘Natuurlijke selectie heeft bepaald dat ik goed genoeg bent. God heeft mij geschapen naar zijn of haar evenbeeld, dus ik ben goed genoeg.’ Dat eerste is sowieso een feit, over de tweede zouden we kunnen discussiëren of God überhaupt wel bestaat. Nou, vul dat naar eigen geloof in, naar Boeddha of de bron, het universum of wat dan ook. Jij bent goed genoeg.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1167863-als-je-denkt-dat-je-niet-goed-genoeg-bent-luister-dit-dan

De basis van je goed genoeg voelen veranderen

Uit onderzoek blijkt dat hypnotherapie een hele goede behandeling is voor mensen met klachten zoals zich niet goed genoeg voelen of niet goed genoeg zijn[1]. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van perfectionisme of anorexia.

Het leggen van de basis van je goed genoeg voelen begint al als heel jong kind. Helaas zijn er gevallen bekend van kinderen van 17 maanden die zich al niet goed genoeg voelen[2].

Het is heel belangrijk dat je aangemoedigd wordt om nieuwe dingen uit te proberen als kind. Dat je oké bent zoals je bent en dat je er gewoon mag zijn zoals je bent.

Was je altijd een stil kind of was je een kind dat altijd op ontdekkingstochten ging en de wereld aan het verkennen was, maar stokte het opeens?

Om te achterhalen waar het goed genoeg voelen mis is gegaan kun je met regressie terug naar het moment waarop je voor het eerst dacht: “Ik ben niet goed genoeg.”

Je wordt eerst in hypnose gebracht door de hypnotiseur en vervolgens geholpen om terug te denken aan het eerste moment waarop je je niet goed genoeg voelde. Dit zijn vaak momenten in de kindertijd, omdat we dan onze overtuigingen over het leven en hoe wij op de wereld functioneren vormen.

Als je dit moment met behulp van hypnose hebt achterhaald, ga je in je gedachten iets doen met dat moment. De hypnotherapeut helpt je hiermee. Je laat jezelf bijvoorbeeld anders doen, je leeft je in in omstanders of je laat misschien jezelf als volwassene het moment inlopen. Het kan van alles zijn, als het je maar helpt om die overtuiging dat je niet goed genoeg bent los te laten.

Want dat ben je dus wel.

Door zo’n moment dus opnieuw te interpreteren, door er nieuwe informatie aan toe te voegen, kun je overtuigingen heel snel veranderen en dus je niet goed genoeg voelen loslaten.

Zelfhypnose om je goed genoeg te voelen

Om dit effect blijvend te houden kan de hypnotherapeut je ook affirmaties meegeven die je thuis tijdens zelfhypnose kunt herhalen. Dit is niet altijd nodig, maar het kan er gewoon voor zorgen dat alles nog beter werkt.

Dit kunnen affirmaties zijn zoals:

“Ik ben goed zoals ik ben.”

“Ik mag alles.”

“Wat mensen doen of zeggen zegt meer over hun dan over mij.”

“Ik ben er.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen kun je van je hypnotherapeut andere suggesties meekrijgen, die voor jou beter werken.

Wil jij meer weten over hypnose en hoe alles werkt? Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Wil je gelijk aan de slag en mensen met hypnose helpen? Kom dan eens naar een seminar of schrijf je gelijk in voor een van onze opleidingen.

Pin ook deze handige infographic:

ik ben niet goed genoeg

Bronnen:

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1984.10404160

[2] https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=zXXlAAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA35&dq=how+to+feel+good+enough&ots=D7c3yVcJ6L&sig=gOhfOQUhzT1hoXpcc3ERVop24DU#v=onepage&q=how%20to%20feel%20good%20enough&f=false

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen