Subliminale boodschappen zou dat echt werken?
Subliminale boodschappen zou dat echt werken?
23 juli 2012 
in Hypnose
3 min. leestijd

Subliminale boodschappen zou dat echt werken?

Subliminale boodschappenSubliminale boodschappen zijn boodschappen die je niet bewust waarneemt. Je ziet of hoort ze dus niet bewust, maar je onderbewustzijn neemt het wel waar. Zou dat werken? Onderzoekers en zeker reclamemakers zijn daarin uiteraard geïnteresseerd, want stel je voor dat het werkt, dan zou je mensen kunnen beïnvloeden tot een verkoop zonder dat ze er erg in hebben. Zou het werken?

Subliminale boodschappen

Wat is dat nu precies, zo een subliminale boodschap. Subliminaal komt van de Latijnse woorden Sub (=onder) en Limen (=grens). Het is dus een boodschap die wordt gegeven onder de grens van de waarneming. Bewust kan je ze niet waarnemen, maar onbewust wel en zou dat invloed kunnen hebben?

James Vicary deed in 1957 een experiment in verschillende bioscopen. Hij liet tijdens een film de woorden ‘Drink Coke’ en ‘Eat Popcorn’ zien en stelde na afloop van het experiment dat de verkoop van Coca Cola met 18% was gestegen en de verkoop van popcorn met maar liefst 58%! Als popcornfabrikant sta je dan te juichen uiteraard dat je zo makkelijk een stijging in verkoop kan krijgen.

Veel Amerikanen waren geschokt dat dit mogelijk was. Zouden de Russen dit bijvoorbeeld ook doen? Worden we gebrainwasht om zo communisten te worden? Je moet beseffen dat het 1957 was en dat soort ideeën gingen door de maatschappij heen.

Een jaar later ging een Canadees TV station dit idee van Vicary ook testen om te zien of het wel echt zo werkte. Het TV station meldde dat ze subliminale boodschappen tijdens hun programma hadden uitgezonden en belden 500 mensen om te vragen of dit effect had. Ja, zeiden de mensen, we ervaren meer honger en dorst. Waarschijnlijk dachten ze dat het TV station ‘Drink Coke’ en ‘Eat Popcorn’ hadden uitgezonden als boodschap. Het was echter ‘Call Now’. Het aantal telefoontjes was echter niet hoger dan normaal..

In 1962 gaf Vicary toe dat de resultaten van het experiment niet klopte, maar de mythe was al geschapen. Mensen geloofden er al in, maar klopt dat wel? Zou het niet echt kunnen? Na langdurig onderzoek kwam men erachter dat subliminale boodschappen wel degelijk werken.

Subliminale boodschappen die werken

De subliminale boodschappen die wel werken zijn die wanneer er sprake is van:

  1. Mere Exposure
  2. Het Negativiteitseffect
  3. Evaluatief Conditioneren

Mere Exposure

Mere Exposure houdt in dat wanneer je vaker met een object in aanraking komt, dat je het automatisch positiever vindt. Wanneer je verhuist naar een nieuwe omgeving is het in het begin vreemd en ben je misschien zelfs wel op je hoede. Ieder geluidje hoor je en alles valt je op. Na verloop van tijd echter is het bekend en voel je je net zo als in je oude buurt.

Dat is ook logisch, want anders zou je nooit ergens kunnen wennen. Het ‘mere exposure’ effect is dus zeer functioneel, maar zou het ook werken subliminaal? In een onderzoek zat een persoon voor een wit computerscherm en zag subliminaal een foto van een onbekend iemand. Daarna moest hij gaan discussiëren met twee mensen, waarvan één de persoon was die hij subliminaal gezien had. Het was opmerkelijk dat hij het veel vaker eens was met de persoon die hij subliminaal had gezien dan met de ander. Subliminaal had het ‘mere exposure’ dus ook effect.

Het Negativiteitseffect

Het negativiteitseffect houdt in dat mensen sneller negatieve of bedreigende dingen opmerken dan positieve. Dat is ook logisch want je wilt sneller gevaar opmerken omdat dat je in leven kan houden. Zou dit ook subliminaal werken?

Na onderzoek bleek dat mensen eerder negatieve woorden zagen dan positieve. Ze onderzochten dat door mensen wederom voor een computerscherm te zetten en wanneer ze een woord dachten op te merken, dan moesten ze op een knopje drukken. Ze zagen dit woord subliminaal. Interessant was dat een negatief woord eerder en vaker werd opgemerkt dan positieve.

Evaluatief conditioneren

Wanneer je aan een neutraal object positieve stimuli koppelt dan wordt dat object ook positiever. Dat klinkt vrij logisch, toch? Een tafel is een tafel, maar wij kunnen hem positiever of negatiever maken door daar gevoelens, gedachten of ervaringen aan te koppelen.

Subliminaal kan het ook, want tijdens het experimenteren daarmee bleek dat wanneer je bij een foto van een onbekende persoon, positieve woorden subliminaal liet zien, dat ze de persoon ook positiever gingen waarderen. Omgekeerd was dat ook met negatieve woorden het geval.

Subliminale boodschappen werken dus wel zeker en dat is ook logisch, want je wilt gevaar sneller opmerken dan je misschien bewust kan waarnemen. Jouw bewuste kan niet alles direct opmerken en gelukkig is dan jouw onderbewustzijn aanwezig om wel die dingen op te merken die belangrijk zijn.

Subliminale boodschappen in hypnose

Werken subliminale boodschappen in hypnose? Ja, het werkt en kan jouw hypnose effectiever maken. Let daarbij wel op het volgende..

Wat het best werkt

  1. Subliminale boodschappen in de therapie (muziek) verwerken en zeggen welke boodschappen het zijn
  2. Zeggen welke boodschappen het zijn in maar ze niet subliminaal geven
  3. Subliminale boodschappen geven maar niet zeggen welke het zijn of helemaal niet zeggen dat je ze geeft

Je ziet dat je nog beter kan suggereren dat je ze geeft en niet geven, dan wel geven en niet zeggen dat je ze geeft!

Wanneer je dit artikel waardevol vindt dan zou ik het op prijs stellen als je op de onderstaande buttons drukt zodat meer mensen de zin en onzin in gaan zien van subliminale boodschappen.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Vidjai
Door

Vidjai

op 04 Sep 2012

Ik heb CD's met Subliminale boodschappen thuis uitgetest en ik vind dat het werkt...POSITIEF!!!

Reactie plaatsen