The Passion: Judas is de echte Jezus
The Passion: Judas is de echte Jezus
19 april 2019 
1 min. leestijd

The Passion: Judas is de echte Jezus

Miljoenen mensen keken gisteren The Passion en wellicht heb jij het ook gezien. Zelf krijg ik er altijd een beetje een naar gevoel bij en ik zal vertellen waarom. Het gaat over het laatste avondmaal dat Jezus had met zijn apostelen en in dat verhaal wordt hij verraden door Judas, maar is dat wel zo?

Er zijn een paar interessante hiaten in dit verhaal. Het Griekse woord dat in onze vertalingen met ‘verraden is vertaald is ‘paradous’ en dat betekent overleveren. Dat is toch een andere nuance.

Jezus wilde overgeleverd worden aan de mensen. Want? Alleen op die manier kon hij een meester worden. Door zijn lichaam achter te laten en over te leveren. Aan het kruis.

Maar ja wie wil hem nou aan het kruis… Zijn 12 beste vrienden?

Niet echt. Niemand wilde dat doen natuurlijk. Jezus wees Judas aan om hem over te leveren. Die was de enige die begreep dat Jezus dit moest doen. Zo staat het in ieder geval in het Evangelie van Judas. Dat Judas juist Jezus zijn beste vriend was die dat op zich nam.

Het evangelie van Judas is ontdekt in jaren ‘70 in een woestijn in Egypte en door wetenschappers aangeduid als geschriften die in dezelfde tijd zijn opgetekend als de bijbel. Alleen dat boek is niet meegenomen in de Bijbel.

Logisch, want daarin stond namelijk dat Judas helemaal geen verrader was… Maar juist zijn beste vriend die de opdracht kreeg van Jezus om hem uit te leveren aan de Romeinen.

Want hoe sterk moet je zijn om je beste vriend uit te leveren, zodat die de geschiedenis in gaat als meester en de zoon van God, maar jij als de grootste verrader van de afgelopen 2000 jaar?

Dat kan alleen maar een daad van de grootste liefde zijn die je kan bedenken.

Van je broeder een Jezus maken. Wetende dat jij voor duizenden jaren gaat worden gezien als verrader. Zou jij dat over hebben voor je broeder? Voor je beste vriend? Zodat hij een meester wordt?

Wat maakt dat jou dan?

De allergrootste als je het mij vraagt…

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen