Verandering gebeurt in 4 stappen en is makkelijk om te doen
Verandering gebeurt in 4 stappen
09 oktober 2012 
2 min. leestijd

Verandering gebeurt in 4 stappen

Hypnose wordt voornamelijk gebruikt in therapie en met shows, maar veel minder in coaching. En dat terwijl het toch zeer interessant kan zijn om te gebruiken. Je kan namelijk veel sneller een verandering laten gebeuren. De beste manier is dan natuurlijk conversationele hypnose en waking hypnosis.

Conversationele hypnose

Wanneer je hypnose in coaching wil gaan gebruiken dan is het goed om de principes te begrijpen van de hypnose. Voor mij is iedere communicatie hypnose, dus dan kan je niet eens hypnose niet gebruiken.

Het gaat erom dat de cliënt de suggesties gaat aannemen en zelf op onderzoek gaat en zo de antwoorden vindt die er al zijn. De coach helpt hem of haar daarbij. Dat kan langzaam, maar met hypnose kan dat al een stuk sneller, omdat je net even iets andere vragen gaat stellen en let op bepaalde verschijnselen bij de cliënt.

Verandering gebeurt in 4 stappen

Vooral bij telefonische coaching gebruik ik veel conversationele hypnose. Wanneer je de structuur van verandering in je hoofd houdt dan volg je simpelweg de stappen. Als eerste wil je het probleem activeren bij de cliënt. De cliënt moet het voelen, want anders dan is hij al bij stap 2 ;-)

Stap 2 is dat de cliënt gedissocieerd is van het probleem en zo dus het probleem niet ervaart. Wanneer je dat achterelkaar doet, dan is nog steeds het neurale netwerk in het brein actief dat met het probleem te maken heeft. Stap 3 is het opwekken van een goed gevoel en vaak vertel ik even snel een grap. En dan met stap 4 koppel je dat goede gevoel aan het probleem.

Als je die structuur in je hoofd hebt en je volgt die stappen en je houdt in de gaten waar de cliënt zit, dan wordt verandering opeens vrij eenvoudig.

Er zijn heel veel manier om de stappen te doen en een blogbericht is te kort om daar helemaal op in te gaan, maar wanneer je de stappen volgt en continu de cyclus afgaat, dan zal verandering plaatsvinden. Gegarandeerd!

Heel veel mensen denken ten onrechte dat verandering een heel moeilijk proces is. Niets is minder waar. Hetzelfde blijven, dat is pas moeilijk. Jouw brein is namelijk continu aan verandering onderhevig. Het enige wat nooit veranderd is de verandering zelf.

Het lijkt misschien wel heel lastig om iets te veranderen maar je doet het continu. Vaak maak je het echter erger en dan lijkt het of het niet verandert. Toch gebeurt dat wel, het wordt namelijk erger. Die strategie is natuurlijk niet echt handig, maar het gebeurt. Beter is het om het net even andersom te doen. Dan kan echt vrij snel verandering plaatsvinden.

zo had ik laatst een klant aan de telefoon met faalangst. Ze was 16 jaar en al 4 weken niet naar school geweest. Het gesprek ging ongeveer als volgt. E ben ik en K is de klant.

E: Wat is het probleem precies?
K: Ik heb faalangst
E: Hoe weet je dat?
K: Dat heeft een test uitgewezen
E: Ok, dus nu weet die test dat, maar hoe weet jij dat?
K: Dat voel ik in mijn buik, het klopt in mijn buik.. (Stap 1 is voltooid)

E: Klopt dat wel?
K: Nee, niet echt
E: Het klopt dus niet in je buik?
K: Jawel..
E: Dat klopt toch niet?
K: Nee..
E: Dus het klopt niet dat het daar klopt? Klopt dat wel?
K: Nee.. (Stap 2 is voltooid)

Zo ging dat nog even door met nog meer Quantum Hypnose tot het punt dat ze begon te lachen en we waren bij stap 3. Daarna zei ik ‘Als je nu met dit gevoel denkt aan school, wat gebeurt er nu?’ En stap 4 was voltooid en we begonnen weer overnieuw met stap 1.

Na een uur was de verandering een feit en ze is gewoon weer naar school gegaan die maandag :-) Zo snel kan verandering gaan als je de stappen volgt en dat kan ook makkelijk aan de telefoon. Vooral Quantum Hypnose is dan een zeer goede tool.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen