Waar moet je op letten bij een praktijk voor Hypnotherapie
Waar moet je op letten bij een praktijk voor Hypnotherapie
03 april 2013 
4 min. leestijd

Waar moet je op letten bij een praktijk voor Hypnotherapie

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn waar je op moet letten bij een praktijk voor hypnotherapie. Iedereen kan zich tegenwoordig van alles noemen en het is daardoor lastig uit te zoeken wie nu echt goed is en wie helemaal niet zo goed is. Waar moet je op letten.

Praktijk voor Hypnotherapie

Bij de meeste praktijken voor hypnotherapie is het redelijk duidelijk. Ze werken met hypnose. Maar welke hypnose precies en hoe? Dat is vaak niet duidelijk. Er zijn namelijk wel 10 varianten te vinden op internet. En welke praktijk voor hypnotherapie gebruikt welk systeem?

Wanneer je met jouw probleem aan de slag wilt dan is het goed om eerst uit te zoeken hoe je behandeld wilt worden. Hypnose kan namelijk op verschillende manieren. Hieronder zal ik een uiteenzetting doen welke 10 manieren je zoal vindt op internet.

  1. Ericksoniaanse hypnotherapie
  2. Moderne hypnotherapie
  3. Klassieke hypnotherapie
  4. Directe hypnose
  5. NLP
  6. Echte hypnose
  7. Diepe hypnose
  8. Regressietherapie
  9. Reïncarnatie therapie
  10. Energetische hypnose

De 10 hypnose manieren op een rij

Ericksoniaanse hypnotherapieAllereerst zie je in het rijtje staan Ericksoniaanse hypnotherapie en moderne hypnotherapie. Deze twee vormen zijn vaak hetzelfde. Ericksoniaanse hypnose wordt gezien als de moderne hypnose en zo wordt het ook gecommuniceerd. Ook indirecte hypnose valt hieronder.

Deze manier van hypnotherapie werkt zeer goed alleen duurt vaak lang. Erickson stond erom bekend dat hij heel veel sessies nodig had om een probleem te tackelen. Hij deed dat op een geniale wijze, dat zeker.

Wanneer je de boeken leest van Erickson dan was hij een geniale en erg intuïtieve hypnotherapeut. Er zijn maar weinig hypnotherapeuten die moderne hypnotherapie doen, die het niveau van Erickson kunnen benaderen. Vaak werken ze vanuit een script wat Erickson absoluut niet deed.

Hypnotherapeuten die werken vanuit een script zijn vaak minder succesvol in hun therapie. Let daarop.

Andere manier

De tegenhanger van de Ericksoniaanse hypnose is de directe en klassieke hypnose. Hierbij wordt als het ware nieuw gedrag opgelegd door de hypnotherapeut. Het is een zeer directe vorm van hypnose en kan heel goed werken.

Ook hier is het weer dat de hypnotherapeut verantwoordelijk is voor het succes. Wordt er gewerkt met een script is het vaak een minder goede sessie. Wordt er gewerkt vanuit een goede energie en passie zal de sessie veel beter werken. Dit geldt voor alle vormen van hypnose.Dave Elman

De directe manier van hypnose heeft als voordeel dat de sessies korter duren en het resultaat vaak sneller bereikt wordt. Dave Elman stond er om bekend en had vaak maar 1 sessie nodig.

Verschillende vormen

Dan lees je ook op internet over echte hypnose, alsof er geen echte hypnose zou zijn. Het is een term die puur marketingtechnisch wordt gebruikt maar in wezen een andere naam is voor de directe vorm van hypnose.

Dan is er ook de term diepe hypnose. Het is een term die ook vaak wordt gebruikt. Vaak wordt diepe hypnose alleen bereikt bij de directe manier van hypnose doen.

Dan lees je ook vaak dat NLP een vorm is van hypnose. Dat is niet helemaal waar. NLP is een manier om een strategie te achterhalen en die strategie te stroomlijnen. Dus als iemand bang is kan je die persoon leren om iets anders te gaan doen zodat hij niet meer bang is.

Dat dit in een soort van tranceachtige toestand gaat is normaal, maar het is nog geen hypnose. Wel is het zo dat NLP technieken heel goed werken in hypnose.

Regressietherapie en Reïncarnatietherapie

Regressie betekent teruggaan en is een klassieke hypnotherapeutische manier om in het verleden op zoek te gaan naar een gebeurtenis die aan de grondslag ligt van een probleem.

Er zijn verschillende manieren om een regressie te doen. Ik zal ze niet allemaal opnoemen want dan wordt dit artikel wel erg lang, maar het is een zeer interessante techniek. Het is persoonlijk een van mijn favoriete technieken.

Wanneer je teruggaat in je verleden kan je ook teruggaan naar je geboorte en zelfs nog verder terug, naar een vorig leven. Als je daarin gelooft dan kan je daar ook heen. Sommige hypnotherapeuten zijn van mening dat heel veel problemen zijn oorsprong hebben in een vorig leven. Ik geloof dat niet en in een regressie ben ik nog nooit verder teruggegaan dan 9 maanden oud.

Het heeft veel te maken met het frame dat je neerzet als hypnotherapeut. Wanneer je er van overtuigd bent dat alles zich in een vorig leven heeft gemanifesteerd dan zal je ook zo handelen en heb je vaker dat cliënten ‘toevallig’ in een vorig leven terecht komen. Zelf heb ik dat dus niet want ik geloof dat alles zich in dit leven afspeelt.

Het een is niet beter of slechter, het gaat om het resultaat. Allebei de vormen zijn zeer krachtig en een goede regressiesessie is vaak maar 1 keer nodig.

Energetische Hypnose of Mesmerisme

De term energetische hypnose lees je ook wel eens en ik was de eerste die de term lanceerde een paar jaar geleden. Deze vorm van hypnose is een aanvulling op de andere vormen. Hypnotherapeuten dieMesmerisme hierin geschoold zijn, zijn betere hypnotherapeuten omdat ze hun intentie en kracht kunnen inzetten.

Mesmerisme is een andere tak van sport. Het werkt met fascinatie, een oude hypnotische techniek die maar weinig mensen beheersen. Veel hypnotiseurs beweren zelfs dat de techniek alleen maar bestaat als mythe. Ik weet dat dat niet zo is omdat ik het kan.

Daarnaast werk je vanuit een zeer sterke intentie die ervoor zorgt dat het resultaat gehaald gaat worden. Hypnotherapeuten die mesmerisme beheersen zijn vaak de beste hypnotherapeuten omdat ze hun intentie zo krachtig kunnen inzetten dat een goed resultaat onvermijdelijk is.

Veel verschil in de praktijk voor hypnotherapie

Je ziet dat er dus veel verschillen zijn. Ik hoop met dit artikel dat je enig inzicht hebt gekregen in de verschillende manieren van hypnose doen. Wanneer je vragen hebt dan kan je ze hieronder stellen.

Ik beantwoord ze graag. Als je dit artikel waardevol vond dan kan je hem delen met je netwerk door op de buttons te drukken onder dit artikel.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Monique
Door

Monique

op 31 Jan 2014

Beste Edwin,Ik zoek een goede hypnotherapeut in Noord Holland. Kun u mij mij hierin adviseren?Bij voorbaat hartelijk dank voor uw moeite!Met vriendelijke groet,Monique

Angelique de Jong
Door

Angelique de Jong

op 11 Mar 2014

Ik ben op zoek naar een zeer goede hypnotherapeut die kan zorgen dat ik beter door slaap en niet van elk geluidje wakker word. Als ik eenmaal wakker ben kom ik heel moeilijk weer in slaap waardoor ik de volgende dag erg moe ben.

Cristina
Door

Cristina

op 11 Apr 2014

Hallo,Ik ben op zoek naar een goede hypnotherapeut (in de regio Overijssel/Drenthe) die mij kan helpen om af te komen van mijn probleem. Ik heb namelijk als sinds mijn 9e last van heftige angstaanvallen. Ik krijg namelijk gemiddeld 2x op een dag een heftige angstaanval over de dood (enorm bang om dood te gaan). Het wordt zo erg dat ik gewoon niet normaal meer kan functioneren in de maatschappij. Medicijnen en psychologen hebben mij tot nu toe niet kunnen helpen. Bij voorbaat dank.

Apeldoorner
Door

Apeldoorner

op 27 Jun 2014

Hallo, Ik ben op zoek naar een goede hypnotherapeut in Apeldoorn (omgeving). Ik heb klachten depressie, angstoornis.

Anja
Door

Anja

op 01 Sep 2015

Hoi,Is Edwin zelf ook een hypnotherapeut?Zo niet, ben ik op zoek naar een goede hypnotherapeut omgeving Den Haag.Alvast bedankt voor de info.Gr. Anja

Tonia
Door

Tonia

op 16 Sep 2016

Beste Edwin, Ik zie dat dit artikel al een tijdje geleden geschreven is maar ik heb wel een vraag. Sinds ik weet niet hoelang wil ik stoopen met roken en meerdere pogingen gingen teniet.Welke hypnotiseur in de buurt van Deventer kun je me aanbevelen om mijn doel te bereiken.Stoppen met roken. Vriendelijke Groet, Tonia

Reactie plaatsen