Doelen Stellen 2012
Wat is jouw doel dit jaar?
02 januari 2012 
3 min. leestijd

Wat is jouw doel dit jaar?

Doelen stellenAllereerst een waanzinnig 2012! Wat wordt jouw doel dit jaar? Misschien wil je wel meer geld verdienen of heb je als doel niet meer roken? Graag zou ik dat willen weten omdat vaak doelen steevast bij de meeste mensen op een mislukking uitdraaien. Niet omdat het geen goede doelen zijn, maar omdat ze verkeerd worden gesteld.

Doelen stellen

Hoe zou je een doel moeten stellen? Als eerste is het belangrijk om jouw doel positief te formuleren. Dat betekent dat je dus niet als doel ‘minder eten’ stelt, omdat je dan nog steeds jouw aandacht op eten hebt. Ook ‘niet roken’ is niet echt een handig doel omdat je dan ook de aandacht hebt op roken..Sigaret

Zelf weet ik daar alles van omdat ik tientallen keren heb geprobeerd om te stoppen met roken. Het werd anders toen ik het positief formuleerde omdat niet roken het lastig maakt om daarvan los te komen. Vaak gaat dan dat voornemen in rook op.

Jouw onderbewustzijn hoort het woordje niet niet. Dat komt omdat je toch moet begrijpen wat er staat. Als ik je dus vraag: ‘Denk niet aan lekker eten..’, waar denk je dan aan?

Tja en dat is dan een deel van het probleem. De meeste mensen weten precies wat ze niet willen en krijgen dan steeds ook datgene wat ze niet willen. Dat komt omdat ze steeds hun aandacht op datgene hebben dat ze niet willen. Om de zin ‘denk niet aan lekker eten’ te begrijpen moet je denken aan lekker eten. Dat kan niet anders, want anders begrijp je niet wat er staat.

In mijn praktijk zie ik dagelijks dat mensen precies weten wat ze niet willen. Het is soms hilarisch hoe sterk mensen daaraan vast houden en moeite hebben om te weten wat ze wel willen. Wanneer ze dat eenmaal weten is 50% gewonnen.

Hoe stel je dan namelijk wel een doel

Je stel hem positief, dus in bewoordingen wat je wel wilt. Je wilt gezonder gaan leven, gezonder eten, vrijer kunnen ademen, een frisse adem hebben, meer klanten dit jaar, of wat dan ook dat je wel wilt.

Je stelt hem zo dat hij makkelijk te halen valt. Zeker bij korte termijndoelen is het belangrijk dat het in kleine stapjes gaat. Wil je stoppen met roken? Ga dan minder roken. Een sigaret per week minder en bouw af. Zo voorkom je mislukking. Je kan natuurlijk ook een hypnosesessie doen om direct er vanaf te komen natuurlijk ;-)

Wanneer je wilt gaan sporten begin dan bijvoorbeeld met 1 keer per week. Als dat dan lukt bouw het dan op. Wanneer dat niet lukt dan was de stap nog te groot en bouw je het nog meer op. Bijvoorbeeld 1 keer in de twee weken. Je moet wel geloven dat het haalbaar is, anders lukt het nooit.

Dan moet je natuurlijk actie ondernemen en bijhouden of je dichter bij je doel komt of juist niet. Dat is zeer belangrijk, want dan weet je zeker dat je jouw doel gaat halen. Dit doe je bij korte termijndoelen.

Lange termijndoelen stel je heel anders. Wanneer je levensdoelen wilt gaan stellen dan is het beter om het anders te doen. Denk aan wat je zou willen en voel hoe dat voelt. Dat gevoel zou dan bij iedere beslissing jouw leidraad moeten zijn om het doel wat je stelt te halen. Het grappige is dat je dus dan niet meer een doel hebt maar gaat genieten van de weg ernaartoe.. En is dat niet belangrijker?

Mijn Doel? Ga Ondernemen

Dit jaar ga ik meer mensen helpen om te gaan ondernemen. Het wordt steeds belangrijker dat je kiest voor jezelf en je gaat losweken van jouw baan. Zekerheid is er niet meer, alleen de zekerheid die je jezelf kan geven. Ondernemen kan ervoor zorgen dat je jouw leven meer naar jouw hand kan zetten.

Het begint met een webinar a.s. donderdag waarin ik je ga leren hoe je dat kan aanpakken met tips die ervoor gaan zorgen dat je ook direct kan beginnen. Zelf is het een van mijn passies en het is een waanzinnig gevoel als het ook lukt. En het kan lukken wanneer je de stappen doet die ik je ga zeggen.

Dat is mijn doel voor aankomend jaar. Meer mensen te laten ontdekken dat ondernemen makkelijk kan en eenvoudig te realiseren is. Als ik het kan, dan kan iedereen het. Je moet natuurlijk wel wat doen, maar als je direct het juiste doet dan stap je niet in de valkuilen waarin ik stapte. Je kan in een paar dagen namelijk al een onderneming opzetten die draait. Daarover later meer.

Wat is jouw doel het aankomend jaar? Deel het hieronder en deel het met jouw netwerk door op de buttons hieronder te drukken.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Virginia
Door

Virginia

op 03 Jan 2012

Ik wens jou een waanzinnig inzichtelijk nieuwjaar.! Mooi woord: ondernemen en op velerlei manieren uitlegbaar. Mijn doel voor het komende jaar is letterlijk : ondernemen!. Samen met mijn vriendin een bedrijf op te gaan zetten. En als ik het mag zeggen: de timing in dit jaar kan niet beter. Overal krijgen we hier bevestiging van, in reallife als in de media. Ik heb ook de sterke wil te gaan ondernemen en daarvoor is het nodig dat ik met liefde afscheid ga nemen van mijn werk waar ik voor gekozen had omdat het voor mij een waarde vervulde. Nu ik in staat ben mezelf die waarde te geven staat niets mij meer in de weg om af te bouwen en te gaan ondernemen om te gaan doen waar ik mezelf prettiger bij voel..

Adrie
Door

Adrie

op 03 Jan 2012

Allereerst wens ik je een inspirerend Nieuwjaar!! Mijn doel voor dit jaar is een eigen onderneming die mensen bewust maakt van gedrag en hoe het komt dat ze zich zo gedragen. Het is tijd om alle oude dingen los te laten en naar nieuwe inzichten te kijken. Bovenal wil ik alleen die dingen ondernemen die goed voelen.

Nele
Door

Nele

op 12 Jan 2012

Ik zit in dat opzicht eigenlijk met een vraag... Wat het afschermen betreft... Dat begrijp ik niet 100%, want ik ben iemand die ziet én die voelt... Om een voorbeeld te geven: ik zie iemands blik of iemands gezicht of iemands gedrag en ik voel min of meer veranderingen of zorgen of dat er iets niet helemaal goed zit of ... Oké, dat zijn interpretaties, maar interpretaties zijn er op zich om na te vragen. En als ik dit dan doe bij die mensen, dan klopt dat meestal. Ik geef les en ik heb daar één klas, manman... Ik geef daar een vak dat niemand graag doet en dat is elkaar jaar zo, maar meestal kan ik er alsnog de "shwung" in brengen. Bij deze klas ontbreekt het mij gewoon aan energie. Ik heb het er enorm moeilijk mee als lln mij "afwijzen" en ik kan mij daar moeilijk van afschermen want ik zie het, ik voel het, ik kan het navragen en dan hoor ik het nog op de koop toe, want de lln van vandaag hebben hun "woorden op hun lippen". Gelukkig zijn er meer lln en klassen die mij niet afwijzen dan dat er zijn die mij wel afwijzen, maar hoe belet je op dat vlak dat je 't niet "ziet" en vervolgens niet "voelt"... Er is geen enkele lk die er graag lesgeeft om diezelfde redenen, maar ik ben degene vooral die voelt en blokkeert en mijn energie constant moet oppompen nadat ik daar buiten kom... Nét omdat ik zie, voel, oppik van... en het jammere is, ik focus mij zodanig daarop dat het "tegenwicht" van de weinige positief ingestelde lln in die klas niet kan laten "doordringen"... omdat ze in "aanwezigheid" ook niet op de voorgrond kunnen omwille van die anderen die steeds negatief op de voorgrond komen.

Nele
Door

Nele

op 12 Jan 2012

Ah, en trouwens... aan iedereen een gezond en rustgevend nieuwjaar! ;-) Ik ben wat mijn andere klassen en lln betreft alles behalve negatief en energieloos hoor!!! ;-) Goed zien, voelen, aanvoelen is meestal mijn grote plus in het onderwijs!!!

Ton
Door

Ton

op 17 Jan 2012

vaak zijn gevoelens verwaarloost, waardoor komt dat? onze gevoelens worden gestuurd door de cosmos, maar de energiepunten zijn geblokkeerd, dus geen gevoel kan er uit en erin m.a.w. men weet het niet meer.Als men die zo kan orderen zoals jij zegt zou het probleem opgelost zijn, maar helaas ligt de zaak anders. Daarvoor geven wij holische therapie en dan zien wij samen dat dit al een hele verlichting is.En wensen dan ook heel veel sterkte.

Riko Houthuijzen
Door

Riko Houthuijzen

op 18 Jan 2012

Hallo Edwin, toffe 2de tutorial! Ik heb hem nu verschillende keren uitgeprobeerd, wat me opvalt is dat iedereen zich wel oke voelt na zo'n sessie, maar of er werkelijk veranderingen zijn aangebracht in het onbewuste blijft ongewis. Ook als ik om feedback vraag wanneer ik kennissen hypnotiseer blijft het eindresultaat toch een beetje vaag. Blijft dit zo of zijn ze nog niet diep genoeg in trance gegaan. Of zou je de behandeling moeten herhalen voor een optimaal resultaat? Vriendelijke groet, Riko

Gonnie Kruizinga
Door

Gonnie Kruizinga

op 04 Feb 2012

Kan je als hypnotiseur ook te allen tijde iemand onder hypnose brengen zonder verbale communicatie en zonder dat de betreffende persoon zich ervan bewust is?

Reactie plaatsen