Week van de psychiatrie: Andy de Paranoïde Schizofreen
Week van de psychiatrie: Andy de Paranoïde Schizofreen
26 maart 2019 
in Nieuws
1 min. leestijd

Week van de psychiatrie: Andy de Paranoïde Schizofreen

In de jaren ’80 had je Andy de paranoïde schizofreen. Het was een van de favoriete verhalen van Bandler, een van de bedenkers van NLP. Ik dacht dat het altijd een lulverhaal was tot ik de video zag.

Andy zat in een inrichting omdat hij mensen uit de tv zag komen. Ken je ‘The little house on the prairie’? Die gasten zag hij dus uit de tv komen. Niet heel inspirerend en hij werd er dan ook gek van.

Bandler zat in de inrichting met als publiek allemaal psychiaters en deed zijn ‘ding’.

Hij leerde Andy hoe hij met die mensen om kon gaan die uit de tv kwamen. Hij zei: ‘Ken je die potloden met een gummetje?’

‘Ja’

‘Hier heb je er eentje, een imaginary potlood voor imaginary mensen’ (in het Engels klinkt het beter).

Andy kon met dat potlood die mensen uitgummen. Hij had er wel schik in. Ook leerde Bandler hem dat hij hun stem kon vervagen, ze verder weg kon zetten en meer van dat soort leuke trucjes. Andy kreeg steeds meer controle en voelde zich zichtbaar beter.

Toen deed Bandler iets geniaals. Hij zei: ‘Andy, weet jij hoeveel geld mannen hiervoor zouden betalen wat jij kan?’

‘Ehm… Nee…’

‘Zeker een miljoen Andy…’

‘Alleen die zouden dan niet die fokking mensen van Little house on the prairie uit de tv laten komen, maar die zouden hem op Playboy Channel zetten en er lekkere geile wijven uit laten stappen…’

Je zag Andy switchen van kanaal, toen van gezichtsuitdrukking en toen van stem…

Hij had er zichtbaar heel veel plezier in. Al jaren zat hij in die inrichting en dit was echt wel een doorbraak.

Zou je denken…

Na twee uur bedankte de psychiaters Bandler, spoten Andy plat, deden hem in een dwangbuis en voerde hem af.

Einde oefening voor Andy. Bandler bedankte ze nogmaals voor deze leuke demo.

Dat was de jaren ’80.

Er is niks veranderd. Nog steeds zitten vele Andy’s opgesloten. Dat niet alleen, nu slikken zelfs meer dan een miljoen mensen antidepressiva. Als Andy al iets anders kon doen toen, dan kunnen mensen dat nu zeker.

Alleen het wordt ze niet geleerd. Schandalig is niet eens het juiste woord. Misdadig is beter. Het is de week van de psychiatrie. Hiep Hiep Hoera!

Laten we proosten op alle Andy’s!

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen