Wereld vol gevaar: hoe maak je hem weer mooi? - Het HIN
Wereld vol gevaar: hoe maak je hem weer mooi?
10 augustus 2021 
in Angst
5 min. leestijd

Wereld vol gevaar: hoe maak je hem weer mooi?

De wereld is mooi, maar dat is niet altijd duidelijk. Vaak vinden we de wereld ook spannend, eng en gewelddadig. Als je onvrede voelt kan dit komen door hoe jij naar de wereld kijkt. Een wereld vol gevaar is natuurlijk niet rustgevend.

Maar soms is het handiger om de wereld als betekenisloos te zien. Dit kan je helpen om je te bevrijden van het zien van een niet leuke wereld en dat helpt je om te zien dat de wereld mooi is.

Je ziet de wereld op meerdere manieren

Waarom is de wereld vol gevaar? Of mooi of lelijk? Je ziet de wereld op meerdere manieren. Wanneer je in een ruimte bent zie je daadwerkelijk zaken en daarnaast kun je zaken zien in je gedachten.

Als ik het heb over een tomaat, dan zie je in je gedachten direct een tomaat voor je. Je weet hoe die tomaat eruitziet. Zelfs als je daadwerkelijk een tomaat in handen hebt kun je je een voorstelling maken van hoe de tomaat er aan de achterkant, de kant die jij niet ziet, uitziet[1].

Zo is het ook met andere zaken van de wereld. Je kunt je voorstellen hoe de wereld eruitziet.

Als ik het heb over Afrika stel je je waarschijnlijk ook wat voor. Afhankelijk van de ervaringen die je hebt met Afrika kan dit iets moois zijn of juist iets lelijks. Maar dat is hoe jij Afrika ziet. Of dit waar is, is weer een hele andere vraag.

Hoe je de wereld ziet hangt vaak ook af van je overtuigingen over hoe de wereld is en hoe jij daarin kunt functioneren. Als je jezelf bijvoorbeeld ziet als iemand die zich kan verdedigen hoeft een wereld vol gevaar geen probleem voor je te zijn, maar als je jezelf niet ziet als iemand die zich goed kan verdedigen is een wereld vol gevaar uiteraard een stuk spannender.

Die overtuigingen ontstaan vaak in je kindertijd. Dat is de periode van je leven waarin je ontdekt waar grenzen van goed en slecht liggen, hoe mensen zich over het algemeen gedragen en wat de “regels” zijn over hoe alles werkt. Je kunt dit ook wel een wereldbeeld noemen[2].

Persoonlijke factoren en sociale factoren die specifiek in jouw leven voorkomen zorgen voor jouw persoonlijke wereldbeeld[3]. Iedereen ziet de wereld in meer of mindere mate anders dan een ander. Dit komt omdat iedereen zijn eigen ervaringen heeft. Zelfs binnen een gezin is dit het geval. Jij hebt misschien andere hobby’s dan je broers of zussen, je zit niet bij elkaar in de klas en hierdoor kun je hele andere ervaringen hebben. Hierdoor kun je tot andere conclusies komen over hoe de wereld werkt.

Niet weten hoe je jouw wereld mooi maakt

Die conclusies kunnen soms zo problematisch worden dat je het gevoel krijgt dat je vastzit. Je weet niet meer wat je moet doen om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen en hierdoor kun je last krijgen van angsten en andere mentale problemen.

Een groot probleem voor mensen met mentale problemen is dat ze niet meer weten hoe ze moeten functioneren in de wereld. Ze kunnen de weg naar hun doelen niet meer zien of vinden.

Van hulpverleners willen ze eigenlijk een soort kaart krijgen met de route naar hun bestemming[4]. Een route naar de plaats waar je kunt zeggen dat de wereld mooi is.

Jouw vervorming van de wereld

Als je de wereld niet mooi vindt, komt dit vaak doordat je de wereld vervormd. Vond jij Afrika niet leuk? Dan komt dit vaak door de vervorming dat de wereld wreed en angstaanjagend is.

Oefening:

Om de wereld neutraal te kunnen zien, dus niet mooi en niet lelijk, kun je de volgende oefening doen.

Deze oefening doe je met je ogen open. Je kijkt naar zaken om je heen, zoals een doos, plant, kast en andere objecten.

Je doet dit rustig.

Terwijl je rondkijkt zeg je tegen jezelf:

“Ik denk dat ik een … wereld zie.”

Op die puntjes kun je dan bijvoorbeeld zeggen:

  • gevaar
  • vijandig
  • treurige
  • gekke

Wat je ook te binnen schiet, dat zeg je. Het kan ook zijn dat je zegt:

  • een liefdevolle wereld
  • een vredevolle wereld
  • een leuke wereld

Ook die dingen mag je zeggen terwijl je om je heen kijkt. Die uitspraken zijn dan positief geladen.

Een goede of leuke wereld vooronderstelt ook een slechte wereld of een niet leuke wereld.

Dus alles is geschikt en hun ogenschijnlijke kwaliteit doet er niet toe.

Doe dit ongeveer een minuut lang. Aan het eind van die minuut zeg je tegen jezelf:

“Maar ik voel onvrede, omdat ik een betekenisloze wereld zie.”

Iets wat geen betekenis heeft is noch goed noch slecht. Als je dit kunt aanvaarden kan dit je onbeschrijfelijk gelukkig maken. Maar wat we vaak doen met iets wat geen betekenis heeft is er toch een betekenis op plakken en dat doe je uiteindelijk zelf.

Als je die betekenis los kunt laten, dan kan dat heel bevrijdend voelen.

Doe dit drie of vier keer en maximaal een minuut op een dag. En houd op met de oefening als je spanning ervaart.

Beluister ook deze podcast over de oefening:

https://www.buzzsprout.com/195236/7243546-eciw-les-12?play=true

De wereld ongevaarlijker maken met hypnose

Natuurlijk bestaat er gevaar in de wereld, maar als jij de wereld ziet als “vol gevaar” kan dit voor problemen zorgen, zoals angst om naar de winkel te gaan.

Dat is helemaal niet handig.

Als je tegen dit soort problemen aanloopt kan een hypnotherapeut je helpen om de wereld weer ongevaarlijk te maken. Hypnose kan ook helpen om je een veiliger gevoel te geven[5].

Maar hoe werkt dat dan in de praktijk? Er zijn ontzettend veel hypnosetechnieken die je kunt gebruiken om mensen te helpen met hun problemen. Wanneer je gelooft in een wereld vol gevaar is het lastig om een specifieke angst eruit te pakken en daar dieper op in te gaan.

Daarom kun je ook teruggaan naar het eerste moment waarop je het gevoel kreeg dat de wereld vol gevaar is. Dit is vaak iets dat je met regressie doet. Je gaat dan terwijl je in hypnose bent in gedachten terug naar het eerste moment waarop je dat gevoel kreeg.

Vervolgens ga je iets doen met dat moment zodat je hem opnieuw betekenis kunt geven. Door hem met je huidige kennis opnieuw te bekijken en wellicht met een beetje fantasie te veranderen, kun je de overtuiging dat de wereld vol gevaar is eenvoudiger loslaten.

Daarnaast kun je ook suggesties krijgen om je veilig te voelen in de wereld. Welke suggesties je krijgt hangt af van waarom je denkt dat de wereld vol gevaar is. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Er zijn altijd mensen die helpen.”

“De wereld is vol liefde.”

“De wereld is wat ik ervan maak.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen kan een hypnotherapeut je een andere suggestie geven. Die suggesties kun je thuis ook herhalen als je zelfhypnose toepast.

Zelfhypnose om je veiliger te voelen

Met zelfhypnose kun je dus suggesties herhalen, maar soms helpt het ook om je veiliger te voelen om iets te visualiseren. Vaak is wat mensen zeggen iets wat ervoor zorgt dat je je onveiliger voelt.

Je kunt dan bijvoorbeeld visualiseren hoe die uitspraken je niet raken. Ze vliegen als het ware langs je heen of je hebt een onzichtbaar schild waarop de uitspraken afketsen.

Dit soort visualisaties helpen je om je niet van slag te laten maken door onveilige uitspraken van anderen.

Een andere visualisatie die helpt is dat je een plaats visualiseert waar jij je helemaal geweldig voelt. Je voelt je er veilig en ontspannen. Die plaats kun je visualiseren en daar een tijdje lekker van ontspannen. Dit kan ook al veel doen om je in het algemeen beter te voelen.

Voor zelfhypnose kun je ook een mp3 meekrijgen van je hypnotherapeut om je bijvoorbeeld te helpen met het visualiseren van een veilige plaats.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf en andere mensen kunt helpen om een wereld vol gevaar te veranderen in een wereld vol hoop?

Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende professionals om ook een-op-een aandacht te kunnen geven. Dit om de kwaliteit en de flow van de opleiding te waarborgen.

Bronnen:

[1] https://www.jstor.org/stable/25597696

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1037/1089-2680.8.1.3

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/0162-895X.00322

[4] https://guilfordjournals.com/doi/abs/10.1521/psyc.2010.73.2.101

[5] https://academic.oup.com/cercorcomms/article/1/1/tgaa050/5894596?login=true

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen