Winnaar. Doe je mee of wil je winnen?
Winnaar. Doe je mee of wil je winnen?
04 juni 2019 
1 min. leestijd

Winnaar. Doe je mee of wil je winnen?

Je bent een winnaar of je dat nu wilt of niet. Je hebt gewonnen van 80 miljoen anderen die meededen. Jij bent hier op de wereld, jij hebt gewonnen.

En dat winnen zit in ons. Strijd zit in ons. Of we nu een gesprek hebben met iemand, iets voor elkaar willen krijgen, er is een continue strijd gaande. Wie wint er.

Ben jij een winnaar?

Nu willen veel mensen dat helemaal niet. Dan hoor je ‘Meedoen is belangrijker dan winnen…’ Nou, nee.

De tijger deed mee, de panda ook, zes andere mensenrassen ook. De laatste zijn uitgestorven en de eerste twee bijna. Waarom? Ze winnen niet van de Homo Sapiens. Kan je wat van vinden, maar zo werkt het.

Tijdens een sollicitatie wint er iemand. Tijdens een wedstrijd in de sport ook. Bij bedrijven ook. 94% van de mensen in Nederland zit dagelijks op een Facebook gerelateerd bedrijf op de site of app. Amazon is de grootste winkel aan het worden, Google heeft het internet geclaimd.

Natuurlijk kan je gaan meedoen, maar als je het veld opstapt tegen iemand die wilt winnen, dan krijg je het heel lastig. En winnen is helemaal niet erg.

Je wilt ook je partner voor je winnen toch? Iedere dag? Je zit toch niet in een relatie om mee te doen? Zal je vrouw of man leuk vinden.

En als je niet van iemand wilt winnen, dan heb je nog steeds jezelf waarvan je kan of zelfs moet winnen.

Moet winnen? Ja, van nature zijn mensen lui, zoeken gemak en willen comfortabel zijn.

Maar dat zorgt voor ziektes en overgewicht.

Ik neem aan dat je uit die hypnose wilt stappen en niet wilt verliezen van je luie geest. Dus moet je aan de bak en strijden tegen die stem in je eigen hoofd. Ieder moment weer, iedere training weer, ieder gesprek weer.

In de martial arts zeggen ze het ook. Er is maar één tegenstander en dat ben jezelf. Daar moet je van winnen. En als je de slogan aanhoudt dat meedoen belangrijker is en je doet mee met die stem in je hoofd die gemak wilt? Dat wordt ellende.

Ga voor de winst! Wees de winnaar, zo ben je geboren.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen