Wist je dat je je trauma’s doorgeeft?
Wist je dat je je trauma’s doorgeeft?
31 maart 2019 
1 min. leestijd

Wist je dat je je trauma’s doorgeeft?

Een woensdagavond zat ze tegenover mij en vertelde dat ze bang was. ‘Bang? Waarvoor?’

‘Ed, ik denk dat hetzelfde met mijn dochter gaat gebeuren als dat er met mij is gebeurd toen ik 14 jaar was. Ik werd toen door een groep jongens misbruikt. Het was verschrikkelijk…’

Haar dochter ging met een groep jongens om die leken op de jongens van vroeger. Roofdieren op zoek naar prooien. Ze herkende ze, maar ze kon niet veel doen. Haar dochter had met die jongens vrijdag afgesproken.

Zij wist wat er dan zou gebeuren. Ze voelde het aan alles.

‘Ik wil niet dat dit trauma wordt doorgegeven. Je moet mij helpen’

Ze had het boek gelezen van Peter Levine, ‘De tijger ontwaakt’. In dat boek staat dat trauma’s worden doorgegeven. Ook ik had dat al meerdere malen gezien in mijn praktijk en in mijn eigen leven.

We gingen aan de slag. Het was een heftige sessie waarin ze het trauma echt voor eens en voor altijd kon loslaten.

Donderdag zat ik in de auto en hoorde op het ANP dat een groep jongens uit haar dorp was opgepakt. Het was een bende die meiden misbruikte. Dat waren die jongens.

De afspraak ging dus vrijdag niet door…

Toeval? Niet echt. Die jongens hadden waarschijnlijk wel opgepakt geworden, maar als die sessie niet was gebeurd, dan had dat pas later gebeurd. Dan had het trauma doorgegeven kunnen worden.

Zo werkt dat.

Je hoeft het niet te geloven, dan zie je het ook niet. Wanneer je het wel gelooft, dan zie je het wel en zie je ook opeens hoeveel invloed je hebt op niet alleen je eigen leven, maar ook dat van de generaties na jou en zelfs voor jou.

Wees alsjeblieft hier bewust van, want jouw kinderen (en zelfs ouders) kunnen zich een stuk beter gaan voelen als jij je verleden en patronen opschoont.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen