Wist je dat overgewicht kan leiden tot gehoorverlies?
Wist je dat overgewicht kan leiden tot gehoorverlies?
17 augustus 2013 
2 min. leestijd

Wist je dat overgewicht kan leiden tot gehoorverlies?

Dat je overgewicht hebt en dat het kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten weten veel mensen, maar dat je er doof van kan worden, of in ieder geval gehoorverlies kan krijgen weten niet zoveel mensen. Het is niet het eerste wat bij je opkomt. Voornamelijk tieners die overgewicht hebben, hebben vaker ook gehoorverlies dan leeftijdsgenoten die een normaal gewicht hebben.

Gehoorverlies door overgewicht

Dat blijkt uit onderzoek van het Columbia University Medical Center in Amerika. Uit eerder onderzoek is gebleken dat 80% van de tieners dit niet weten en logisch ook, want wist jij dit? Daarom is het goed om regelmatig het gehoor te testen en te onderzoeken. Op deze manier kan je voorkomen dat er cognitieve of gedragsproblemen kunnen ontstaan als gevolg van het gehoorverlies, wat leidt tot hele andere problemen.

Tijdens het onderzoek werd er getest op alle geluidsfrequenties van het gehoor. De kans op laagfrequent gehoorverlies aan 1 oor is 2 keer zo groot bij tieners die overgewicht hebben dan tieners die geen overgewicht hebben. Dat is een schrikbarend aantal als je beseft dat er

Het gaat om de link tussen overgewicht en sensorineural gehoorverlies (sensorineural betekent: werkelijke schade aan het oor). De meeste mensen met dit soort gehoorverlies kunnen nog een gesprek voeren en iemand verstaan, maar je wordt wel op een achterstand gezet wat later sneller tot doofheid kan leiden.

Wat betekent het voor die mensen

De mensen die de schade hebben, hebben moeite om mensen te verstaan in een groep of op plaatsen waar veel geluid en herrie is. Het sensorineural gehoorverlies wordt veroorzaakt door schade aan de haarcellen van het binnenoor. Mogelijk zijn het de ontstekingen die veroorzaakt kunnen worden door overgewicht.

Ook dingen die bij overgewicht horen zoals diabetes, hart en vaatziekten en een verhoogd cholesterol verklaren weliswaar het gevonden verband. Het is daarom raadzaam om wanneer je overgewicht hebt nieuwe, andere en betere eet- en beweeg patronen aan te leren. Je oude patronen te doorbreken en te focussen op je doel.

Het is over het algemeen gezonder wanneer je geen overgewicht hebt. Je hoeft echt niet elke dag te sporten. Bewegen is sowieso goed. Niet alleen voor het lichamelijke. Je hoeft jezelf ook niet te straffen of te eten om jezelf te belonen. Maar wanneer je onbewust en bewust je brein traint naar andere, betere en gezondere manieren, deze ook toe te passen en verantwoordelijkheid ervoor te gaan nemen, zal je merken dat je snel kan afvallen.

In ons traject wat we aanbieden werken we op een persoonlijke basis waarin we alle facetten meenemen om jou te helpen om op gewicht te komen en te blijven. Merk je dat je anders gaat doen, denken en handelen en dat het eigenlijk niet eens moeilijk is om het vol te houden.

Het is belangrijk voor jou om te beseffen dat overgewicht veel meer impact heeft dan het lijkt. Stel je eens voor dat jouw gehoor achteruit gaat alleen maar omdat je te zwaar bent. Is dat het jouw waard? Ik denk het niet.

Daarom heb ik voor jou 7 tips die je direct kan toepassen om jou te helpen in jouw strijd tegen overgewicht. Je zal merken dat wanneer je die tips gaat toepassen dat het geen strijd meer zal zijn en dat je moeiteloos gaat afvallen.

Succes!

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen