Word je dik door het ontbijt over te slaan?
Word je dik door het ontbijt over te slaan?
08 november 2013 
2 min. leestijd

Word je dik door het ontbijt over te slaan?

Afvallen. Het is een van de grootste dingen waar mensen mee bezig zijn. Overgewicht is ook een van de grootste problemen in de westerse wereld. Er zijn heel veel tips en tricks die je kan vinden op het internet die goed werken. Sommige van die tips zijn ook nog eens wetenschappelijk bewezen. Er zijn ook tips die bij sommige mensen wel werken en bij sommige niet. Dat zijn meer persoonlijk gerelateerde tips dan tips en adviezen die in zijn algemeenheid goed werken. Zoals bijvoorbeeld..

Ontbijten is dat nu goed voor je?

Een van die adviezen waarvan men zegt dat het beter is als je het niet doet is ontbijten. In Nederland is het normaal en sommige zweren erbij dat het gezonder is wanneer je in de ochtend ontbijt. Het geeft meer energie en het is de belangrijkste maaltijd op de dag. Ook wanneer je wilt gaan afvallen is het trouwens goed om het ontbijt niet over te slaan.

Maar is dat echt waar? Uit onder zoek is gebleken aan de University of Alabama dat het niet helemaal waar is. Of het ontbijt ook echt bijdraagt aan gewicht verliezen is nog maar te bezien. Onderzoekers overschatten vaak zichzelf en de studies. En besteden dus te weinig aandacht aan het feit of je echt gewicht kan verliezen door te ontbijten aldus onderzoeker Andrew Brown.

Verlies je gewicht door te ontbijten of juist niet

Er zijn wel verbanden gevonden tussen mensen die overgewicht hebben en niet ontbijten. Maar waardoor dit precies komt weten ze ook niet. Er is ook niet bewezen dat het ontbijt overslaan zorgt dat je obesitas kan krijgen. Er zijn 92 studies uitgevoerd door een onderzoeksteam naar het verband overgewicht en ontbijten of niet ontbijten.

Geen enkele studie liet echt hard bewijs zien dat ontbijten er echt daadwerkelijk voor zorgt dat mensen ook echt gewicht gaan verliezen. Er zijn wel verbanden gevonden, maar geen noodzakelijke. Ze weten ook niet wat er gaat gebeuren als mensen die ontbijten daarmee stoppen en degene die niet ontbijten wel gaan ontbijten.

Of de personen in kwestie echt gewicht gaan verliezen of juist gaan aankomen is onduidelijk. En dat is ook niet zo vreemd natuurlijk. Stel je ontbijt niet, maar daarna eet je heel erg veel, dan kom je aan in gewicht. Het is natuurlijk niet alleen maar vast te pinnen op een ontbijt.

Daarnaast is zo een onderzoek maar half correct. Ze bestuderen alleen het eetpatroon en niet het ‘waarom-eet-je-patroon’. Dat is wel een verschil namelijk. Dat patroon is essentieel wil jij op gewicht komen. Natuurlijk hoort goede voeding erbij en meer bewegen, maar als het onbewuste automatische programma niet wordt aangepakt wordt het heel lastig.

Daarom is het goed om het bij te houden wat je eet en wat je daarbij denkt en voelt. Zo maak je bewust wat onbewust is en dan kan je ermee aan de slag door jezelf vragen te stellen zoals:

  • Waarom denk ik dit?
  • Waarom voel ik dit?

En zo kom je op een gegeven moment op de oorzaak uit en kan je die gaan aanpakken. Dat is essentieel in het proces om af te vallen. Heb je meer tips nodig? Vul dan hieronder jouw naam en email in en je krijgt gratis tips om af te vallen in jouw mailbox.

 

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen