Alcoholverslaafd? Zó word je alcohol de baas
Alcoholverslaafd? Zó word je alcohol de baas
14 augustus 2022 
2 min. leestijd

Alcoholverslaafd? Zó word je alcohol de baas

Een mijlpaal bereikt? Succes vieren we met een drankje! Adje voor de sfeer? Natuurlijk, gezellig! Maar ook bij verdriet of pijn haalt drank de scherpe randjes eraf. In onze Westerse maatschappij is alcohol niet weg te denken. Zolang je met mate drinkt, zit je veilig. Totdat de grens vervaagt… Zó word je alcohol de baas. 

Zó word je alcohol de baas


Drinken met mate(n) is voor veel mensen een gezellig gewoonte. In principe is hier niks mis mee, maar wij zien vaak de andere kant van de medaille: zodra het een verslaving wordt. Alcoholisten herken je aan hun herhaaldelijke gedrag van liegen, stelen en gewelddadig of in de war zijn. Ze brengen niet alleen zichzelf, maar ook anderen in gevaar. Alcohol maakt meer slachtoffers dan welke drugs dan ook. Desondanks is drank belachelijk eenvoudig te verkrijgen. Daarom is de eerste stap voor iedereen die overmatig alcohol nuttigt: bewustwording en erkenning van het gebruik ervan.

Ben jij verslaafd?

Niet elke alcoholist past in het standaard plaatje. Er zijn ook mensen die verslaafd zijn en verder eigenlijk prima functioneren. Het is dan makkelijker om te ontkennen dat je een drankprobleem hebt omdat je nog steeds je baan hebt, je rekeningen kunt betalen en ook je relaties er niet onder leiden. Maar eigenlijk bedrieg je daarmee vooral jezelf. Als je onderstaande bullets aantikt, loop je al het risico op een lichamelijke verslaving:

  • Je drinkt dagelijks meer dan 3 glazen alcoholische drank per dag of meer dan 14 glazen per week;
  • Je neemt ’s ochtends al even een glaasje;
  • Je drinkt regelmatig alleen;
  • Je begint met een drankje ter ontspanning, maar wordt de volgende dag wakker met een kater en een gat in je geheugen; 
  • Je ontkent dat je drinkt of je wordt kwaad als iemand je ermee confronteert;
  • Je geliefden (en jij) bedenken excuses voor het feit dat je drinkt;
  • Je maakt grapjes over alcoholgebruik en je neemt het niet serieus.

Voorbereiden op afkicken

Als bovenstaande scenes je bekend voorkomen óf iemand in je omgeving moeite heeft om de fles te laten staan is het verstandig om (te helpen met) af te kicken. Een verslaafd lichaam is afhankelijk geworden aan de verslaving. Zodra je stopt met drinken kan je in de eerste weken zware afkickverschijnselen ervaren: beven, zweten, zenuwtrekken, angst, onrust, depressieve gevoelens, slapeloosheid, maagproblemen en een algeheel gevoel van malaise. Juist als je die afkickverschijnselen krijgt is het heel aantrekkelijk om toch even iets te pakken waar alcohol in zit. Ook kunnen een afkickpatiënt overdonderd worden met een epileptische aanval of een delirium tremens, een periode van acute verwardheid. Het is daarom belangrijk om een alcoholverslaving te overwinnen onder begeleiding. Bij het Hypnose Instituut helpen wij veel cliënten bij hun alcoholverslaving, en dit gebeurt met succes. Dit doen wij aan de hand van regressietherapie en hypnose:

Op zoek naar de oorzaak

Regressietherapie is erop gericht om het onbewuste automatische programma van een verslaving op te sporen. Wanneer we deze stap overslaan, blijft de verslaving vaak sluimerend actief. Daarom is het zo belangrijk dat de oorzaak wordt achterhaald.Tijdens de eerste sessies breng je de patronen in kaart die ervoor zorgen dat je naar de fles blijft grijpen. Deze patronen veranderd naar patronen die juist gezond gedrag in de hand werken. Vanuit hier kun je dan gericht transformeren en een nieuw onbewust programma installeren.

Ontspannen met hypnose

Omdat alcohol de hersenactiviteit van een verslaafde onderdrukt, kan deze opeens weer omhoog schieten als je stopt met drinken. De technieken van hypnose kunnen je leren om beter te ontspannen en om prikkels buiten te sluiten. In de fase van ontwenningsverschijnselen kan een hypnotherapeut je via hypnose helpen om je gefocust te houden op je doel. Naast het lichamelijk afkicken kan je brein ‘achterlopen’. Het afkickproces kan weken goed zijn, en opeens is die extreme drang naar drank er weer. Nu kan zelfhypnose uitkomst bieden om thuis weer in die staat van ontspanning te raken:




Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen