Presentatieangst? Zo word je een ster in presenteren
Presentatieangst? Zo word je een ster in presenteren
18 juli 2022 
2 min. leestijd

Presentatieangst? Zo word je een ster in presenteren

In vergaderingen weet je wat je wilt zeggen en op feestjes ben je de gangmaker. Toch als je opeens iets moet presenteren voor een groep, zelfs als dit bekenden zijn, verlies je grip. Wellicht is er sprake van presentatieangst of wil je beter inhoudelijk leren presenteren. Edwin Selij geeft persoonlijke tips!

Zo word je een ster in presenteren



Visualiseer

Edwin: “Ik zou Edwin niet zijn als ik je de oplossing van (zelf)hypnose niet zou aanreiken. Eentje waarin je je beste zelf visualiseert. Het is een krachtige manier om je zelfvertrouwen te geven.”

Stel jezelf deze vragen:

  • Hoe zie je eruit als je perfect een presentatie geeft?
  • Hoe voel je je tijdens een perfecte presentatie?
  • Wat is het ergste wat kan gebeuren als je de perfectie eventjes verliest?
  • Hoe ruikt de ruimte als je een perfecte presentatie geeft?
  • Hoe voelen je handen als je een perfecte presentatie geeft?
  • Hoe reageer je op je publiek tijdens de perfecte presentatie?

Sluit je ogen en geef antwoord door naar het gewenste gevoel toe te gaan.

Haal adem

“Je ademhaling is je anker. Zorg voordat je start dat je een moment de tijd neemt om te aarden. Adem vijf keer in en uit en zorg dat je bewust bent van dat je er staat. Kijk het publiek in en zorg dat je iedereen van links en rechts al even hebt waargenomen.” 

Herhaal

Dat jij de juiste informatie voorschotelt, betekent nog niet dat het bij je publiek is binnengekomen. Daar is soms wel honderd of duizend keer voor nodig. Hoe vaak heb jij bijvoorbeeld wel eens iets gehoord voordat je er wat mee ging doen? Of dat je dacht: “En nú heb ik het onthouden.” Wc’s hangen vol met handige weetjes en goede waarheden. Maar toch doen veel mensen die dingen niet, zoals:

“Hou van jezelf.“

Je weet het, maar doe je het? Hierop krijg je vaak hele verschillende antwoorden. Toch wil je voorkomen dat je tijdens je presentatie in herhaling valt.

Varieer

In mijn geval wil ik dat mensen hypnose tof vinden. Na drie keer hetzelfde verkondigen, weet je publiek het wel. Daarom is het belangrijk om variaties te gebruiken die hetzelfde duidelijk maken:

  • Je kunt het gewoon zeggen.
  • Je kunt het in een anekdote verpakken.
  • Je kunt een metafoor geven.
  • Je kunt er een onderzoek of experiment bijhalen.
  • Je kunt vragen naar ervaringen. Dan zegt iemand wat en dan kan ik misschien weer naar mijn punt toe praten: “Eigenlijk was die ervaring een soort hypnose.” Je koppelt de ervaring aan je punt.
  • Je kunt ervaringsverhalen vertellen uit je werk, of uit je leven.
  • Je kunt oefeningen doen waaruit je punt blijkt.

Als je je punt steeds op verschillende manieren brengt, gaat het leven bij je publiek en gaan mensen erover nadenken. Ze komen zo zelf tot de conclusie en zullen bevestigen dat je punt waar is (ja, hypnose is eigenlijk best tof!). Het enthousiasme en de geloofwaardigheid bij je publiek zit pluis en het doel van je presentatie is bereikt!”

Succes!

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen