Een tijd terug zat Remco Breukers, Noord-Korea expert, bij Pauw en vertelde ons allemaal dat we te laat zijn. Noord-Korea heeft kernwapens en er is niets meer wat we eraan kunnen doen. Dan wint ook nog eens Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen en hij deinst er niet voor terug om ruzie te maken met Kim Jong-un. Hierdoor worden veel mensen onzeker en angstig. Heb jij angst voor atoombommen en ben je bang voor het uitbreken van de derde wereldoorlog, dan moet je dit blog even lezen.
Een tijd terug had ik een gesprek met een jongeman die zich zorgen maakte om Noord-Korea. “Wat vind jij daar nu van? Ben jij niet bang voor een 3e wereldoorlog en atoombommen?”
Nee dat ben ik niet, maar ik kan me voorstellen dat andere mensen daar wel bang voor zijn. Ook omdat dit niet de eerste keer is dat we met zijn allen vrezen voor de kracht van kernwapens.
Angst voor atoombommen is niet nieuw
De angst voor atoombommen is niet nieuw, maar wel terug van weggeweest. Tijdens de Koude-Oorlog, nu iets meer dan 25 jaar geleden, was er de angst voor atoombommen van Rusland en ook het uitbreken van de 3e wereldoorlog.
Na de 2e wereldoorlog ontstond er een koude oorlog tussen Rusland en het Westen. Tussen het communisme en het kapitalisme. Gelukkig uitte deze koude oorlog zich vooral in wie het eerste op de maan kon zijn. Zonder de koude oorlog waren veel ontwikkelingen waar we nu profijt van hebben wellicht niet ontstaan, zoals alle satellieten en navigatie in je auto.
De ruzie die we nu hebben met Noord-Korea is hiervan een overblijfsel, dat we dus weer bang zijn voor kernwapens is niet zo vreemd.
De kans op een nieuwe wapenwedloop is reëel.
Wel laat deze geschiedenis zien en hoe hoog het conflict kan oplopen zonder dat er wat gebeurt. Lokale oorlogen, zoals de oorlog in Vietnam, hebben een grotere kans.
Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die oorlogsconflicten hebben meegemaakt en daardoor posttraumatische stress hebben meer last kunnen krijgen van deze angst als een staat zoals Iran opeens meer kans krijgt om atoomwapens te maken.
Mensen met deze angst kunnen dan bijvoorbeeld last krijgen van een slechtere slaap en nachtmerries.
Daarnaast kun je merken dat je deze angst hebt als je binnenblijft omdat je bang bent dat dit elk moment kan gebeuren of omdat je een schuilkelder in je tuin hebt laten plaatsen.
Sommige mensen vinden het ook lastig om naar afbeeldingen te kijken van de rookpluim die een atoombom veroorzaakt. Je kunt dan last krijgen van trillingen, zweten, duizeligheid en spierspanningen. De lichamelijke reacties van angst.
Is dit een irrationele angst?
In Nederland wel, in Zuid-Korea is het een minder irrationele angst. Noord-Korea bedreigt eigenlijk alleen de buurlanden, want veel verder komen hun bommen niet. In Nederland hoef je daarom niet bang te zijn voor een atoombom.
Heb je invloed op Noord-Korea?
Heb je toch het idee dat je iets moet doen om de kans op een atoombom die ergens in de wereld afgaat door Noord-Korea te stoppen, dan is er eigenlijk maar 1 ding dat je als normale sterveling kunt doen.
Namelijk niet op vakantie gaan naar Noord-Korea. Daarmee spek je alleen de staatskas van Noord-Korea en dus hun onderzoek naar het verbeteren van hun kernwapenprogramma.
Europa heeft ook onlangs arbeiders uit Noord-Korea verboden om hier te werken, omdat het geld dat ze daarmee verdienen door de Noord-Koreaanse overheid gebruikt kan worden om kernwapens mee te maken.
Wat kun je praktisch doen om jezelf te beschermen tegen straling?
Als je per ongeluk in de buurt bent van een atoombom als hij afgaat is er een aantal dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen tegen de straling.
Als je te dicht in de buurt bent bij de bom is er niets dat je kunt doen, maar ben je juist in de buurt maar een overlever dan is het belangrijk om ten minste 2 dagen niet naar buiten te komen vanwege de straling van de bom. Daarna is het weer veilig.
Probeer zoveel mogelijk beton en vloer over en om je heen te krijgen. Als je het geluk hebt dat je een kelder hebt, ga dan daar 2 dagen schuilen. De straling van de atoombom kan namelijk door ontzettend veel dingen heenkomen, behalve door lood en veel metaalsoorten. Erg dik beton en muren helpen ook tegen de straling.
Als je in een flatgebouw woont met kelderboxen onder de grond zit je in die kelderbox het meest veilig. Je hebt namelijk meerdere verdiepingen boven je en alleen maar de grond om je heen.
Kun je niet zo laag mogelijk komen? Zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk muren om je heen hebt. Ga dan midden in een hoog gebouw zitten dat het liefst stenen of betonnen muren heeft. Glas beschermt je helaas niet. Dus laat de moderne architectuur voor wat het is.
Je moet ook voldoende water hebben om jezelf te wassen. Stof met straling kan tijdens het vluchten op je zijn gevallen en kan je dan nog steeds besmetten. Het is belangrijk dat je jezelf kunt wassen om je van die stof te ontdoen.
Alleen drinkwater op voorraad hebben is dus niet genoeg.
Daarnaast is het belangrijk om jodiumpillen te hebben. Na een atoombom of nucleaire ramp neem je zo’n jodiumpil. Dit voorkomt dat je schildklier radioactieve jodium in zich opneemt waardoor je de kans op schildklierkanker verlaagt.
Wat te doen tegen angst voor atoombommen
De jaren 80 waren geweldig en dat was omdat veel mensen bewust bezig waren met het negeren van de kerndreiging. Pluk de dag was het crédo.
Er zijn meerdere manieren waarop je heel bewust dreigingen waar je geen invloed op hebt kunt negeren. Als je de voorbereidingen hebt getroffen en alles hebt gedaan waar je invloed op kunt uitoefenen en je hebt dan nog steeds last van angst is het tijd om van mentale technieken tegen angst gebruik te maken.
Oorzaak van angst achterhalen
In eerste instantie is het belangrijk om de oorzaak van je angst te achterhalen. Kijk je veel televisie waarin dit onderwerp ter sprake komt en heb je daardoor onbewust veel dreigende taal gehoord die je overtuigingen is gaan beïnvloeden?
Hebben ouders de angst voor atoombommen tijdens de koude oorlog onbewust aan je meegegeven waardoor je nu al aan het preppen bent, terwijl Noord-Korea nog niet eens in de buurt komt van de vernietigende kracht die Rusland destijds en waarschijnlijk nu heeft?
Als je het lastig vindt om de oorzaak te achterhalen kan een hypnotherapeut je helpen met regressietherapie. Tijdens deze therapie kun je de herinnering achterhalen die ervoor heeft gezorgd dat je nu angstig bent voor atoombommen.
Veel van dit soort herinneringen kunnen ontstaan in je jeugd tussen je 3e en 10e levensjaar. Wellicht heb je alleen maar een gesprek van je ouders opgevangen of iets anders.
De resultaten van regressietherapie zijn vaak verbazingwekkend.
Daarbij heeft deze therapie als voordeel dat je op een andere manier naar die herinnering kunt kijken waardoor je overtuigingen die destijds gevormd zijn veranderd kunnen worden.
Hypnotherapie om overtuigingen te veranderen
Naast regressietherapie kan hypnotherapie ook op een andere manier je overtuigingen veranderen. Ben je bijvoorbeeld bang voor een soort sneeuwbaleffect als Noord-Korea of de V.S. begint met een kernoorlog, vraag jezelf dan af waarom je daar bang voor bent.
Bij een overtuiging stel je jezelf de vraag, waarom heb ik die overtuiging? Het antwoord dat je dan geeft onderwerp je ook weer aan dezelfde vraag. Dit proces kun je een aantal keer herhalen om bij de kern van je overtuiging te komen. Als die dan opeens onlogisch blijkt verzwakt dit je overtuigingen over de kans op een atoombom nog verder.
Vervolgens kan een hypnotherapeut je helpen om die overtuigingen verder te verzwakken en om nieuwe overtuigingen te creëren die je helpen om de angst voor atoombommen te overwinnen.
Die hypnotische suggesties kun je dan herhalen tijdens zelfhypnose. Je gaat dan eerst op een comfortabele plaats zitten of liggen en focust je op je ademhaling. Als je fijn en rustig ademhaalt herhaal je de hypnotische suggesties die je hebt meegekregen van je hypnotherapeut.
Die kunnen bijvoorbeeld zijn:
Ik heb geen invloed op atoombommen dus ik ga me er niet druk om maken.
Noord-Korea kan Europa niet bereiken.
Machthebbers zijn net zo bang voor kernwapens als ik en gebruiken ze daarom niet.
Sinds 1945 zijn kernwapens niet meer gebruikt in conflicten.
Mindfulness
Een andere manier om minder last te hebben van angst voor een atoombom is door mindful te zijn. Door in het hier en nu te leven wordt je veel gelukkiger. Scenario’s van angstige toekomstbeelden kunnen je dan minder snel uit het lood slaan, doordat je bewust bezig bent met je aandacht in het hier en nu bezig te zijn.
Tijdens mindfulness meditatie let je op je lichaam en ademhaling. Dit zijn ook handige oefeningen die je gedurende de dag kunt uitvoeren om minder last te hebben van stress.
Uiteindelijk helpt hypnose het beste, vooral in combinatie met cognitieve gedragstherapie, maar mindfulness is een goede tweede methode om minder last te hebben van de angst voor atoombommen.
Wil je meer weten over mentale technieken om angst te verminderen of om andere mensen te helpen met problemen? Kom dan eens naar een playshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
https://www.volkskrant.nl/buitenland/minder-geld-naar-kim-jong-un-eu-weert-arbeiders-uit-noord-korea~a4516627/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165178115304807