Angst voor bloed overwinnen
Angst voor bloed overwinnen
31 augustus 2019 
in Angst
5 min. leestijd

Angst voor bloed overwinnen

In het leven is de kans groot dat je wel eens met bloed in aanraking komt. Je kunt jezelf per ongeluk snijden als je bezig bent met het klaarmaken van eten. Kinderen kunnen met geschaafde en bloedende handen of knieën thuiskomen als ze van hun fiets zijn gevallen en voor je gezondheid kan het nodig zijn om je bloed te laten testen. Dan krijg je dus te maken met bloedprikken. Als je bang voor bloed bent zijn dit nogal wat momenten die impact op je leven hebben en kun je zorg zelfs mijden. Daarom is angst voor bloed overwinnen zo ontzettend belangrijk.

Er zijn verschillende seintjes, of symptomen, waaraan je kunt herkennen dat je angst voor bloed hebt. De angst voor bloed hangt vaak samen met de angst voor naalden of de angst om injecties te krijgen.

Meestal vermijd je om naar een ziekenhuis te gaan en de tandarts is ook een plaats waar je liever niet heen gaat vanwege je angst voor bloed[1].

De symptomen die gerelateerd zijn van angst voor bloed zijn:

  • Vermijden van plaatsen waar je bloed kunt zien
  • Bang om gewond te raken
  • Bang om flauw te vallen als je bloed ziet
  • Als je bloed ziet kun je…
  • Duizelig worden
  • trillen
  • extra zweten
  • Sneller ademhalen
  • Gespannen spieren krijgen
  • Flauwvallen

Dit zijn allemaal fysieke symptomen van angst.

Flauwvallen wanneer je bloed ziet

Flauwvallen wanneer je bloed ziet is ontzettend onhandig, want de vloer is niet overal even zacht en je kunt ongelukkig terecht komen. De angst voor bloed kan daardoor voor grotere verwondingen zorgen, zoals botbreuken en kneuzingen (of zelfs nog meer bloed als je op iets scherps valt).

Wanneer het om bloed gaat is vooral het nemen van bloed tijdens bloedprikken iets waardoor mensen flauwvallen in plaats van wanneer ze iets geïnjecteerd krijgen[2].

Onderzoekers denken al een tijdje dat afschuw een reden kan zijn voor het flauwvallen, maar elke keer wint toch de angst het wanneer het om flauwvallen gaat door bloed. Wel is het zo dat afschuw van bijvoorbeeld het bloed wat je kunt zien bij dieren die bijvoorbeeld dood zijn gegaan door een aanrijding op de weg ook kan zorgen voor flauwvallen, wanneer je angst voor bloed hebt[3].

Angst voor bloed erfelijk?

Of de angst voor bloed erfelijk is, is voor onderzoekers niet met 100% zekerheid te zeggen. Wel geven ze aan dat de angst voor bloed door omgevingsfactoren in dezelfde familie kan voorkomen. Dit wil zeggen dat ouders de angst voor bloed (onbewust) kunnen doorgeven aan hun kinderen.

Wel is het zo dat als je angst voor bloed hebt en je hiervan kunt flauwvallen dit flauwvallen wel kan samenhangen met genetische factoren[4]. Misschien kom je dan gewoon uit een familie die wat sneller flauwvalt dan gemiddeld en zorgt de (onbewust aangeleerde) angstreactie bij bloed ervoor dat je flauwvalt.

Angst voor bloed overwinnen

Dus al valt je moeder flauw van bloed, dit betekent niet dat jij dat per sé ook hoeft te doen. Dat onderzoekers niet met zekerheid kunnen aangeven dat de angst in je genen zit laat zien dat er hoop is en dat jij je angst voor bloed naar hele grote waarschijnlijkheid kunt overwinnen.

Hoe doe je dat dan?

Er zijn verschillende manieren om je angst voor bloed te overwinnen. Omdat bloed iets is wat je kunt zien en aanraken is deze fobie heel erg geschikt voor een confrontatie. De bedoeling van die confrontatie is dat je zo vaak met bloed wordt geconfronteerd dat dit je op gegeven moment gaat vervelen. Als jij verveeld raakt door (een beetje) bloed, betekent dit dat het geen angst meer oproept.  Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je denkt dat er niets aan de hand is terwijl je een slagaderlijke bloeding hebt en je in levensgevaar komt.

Voor deze confrontatie is het niet de bedoeling dat je in jezelf gaat snijden of iets dergelijks. Stapsgewijs ga je steeds meer jezelf confronteren met bloed. Dit doe je onder begeleiding, van bijvoorbeeld een hypnose-expert[5].

In je maakt eerst een soort top 10 van je angst voor bloed, zoals:

  1. Een tekening van bloed.
  2. Een foto van bloed.
  3. Een video van bloed.
  4. Een substantie die erg op bloed lijkt.
  5. Bloed van een dier.
  6. Bloed van een ander.
  7. Bij iemand zijn wiens bloed geprikt wordt om te testen.
  8. Jezelf prikken voor een drupje bloed (zoals bij het testen van bloedsuikerspiegels).
  9. Bloed laten afnemen voor een bloedtest.
  10. Bloed doneren aan de bloedbank.

Deze angst kun je stap voor stap overwinnen totdat je zo weinig angst hebt voor bloed dat je bij een wondje gewoon even een pleister pakt in plaats van probeert de bank te halen omdat je voelt dat je gaat flauwvallen.

Het overwinnen van elke stap is iets waar een hypnose-expert je mee helpt. Elke stap kan bijvoorbeeld eerst uitvoerig gevisualiseerd worden. Tijdens die visualisatie leer je ook wat je moet doen om kalm te blijven. Om geen last te hebben van de fysieke seintjes dat je last hebt van angst en om die signalen zelfs onder controle te houden waardoor je ze nauwelijks tot niet krijgt. Hierdoor wordt de mentale angst voor bloed ook niet versterkt wat het overwinnen van de angst een stuk eenvoudiger kan maken.

Vervolgens ga je de “echte” confrontatie aan. Doordat je die confrontatie al gevisualiseerd hebt weet je wat je gaat doen. Je weet wat je moet doen als je last krijgt van fysieke angstsymptomen en doet dit vervolgens als je er last van hebt.

Dit doe je net zo vaak, totdat je dus verveeld raakt van het bloed en je er misschien wel een gewoonte van maakt om je bloed te doneren voor mensen die het nodig hebben.

Regressie

Een andere manier om je angst voor bloed te overwinnen is door na te gaan waar de angst is ontstaan en het ritueel van al het angstgedrag wat je doet als je bloed ziet. Dit is iets wat je kunt doen met regressie.

Met regressie ga je van het laatste moment waarop je bang was voor bloed naar het eerste moment dat je bang was voor bloed. Dit eerste moment is vaak een moment in je kindertijd, omdat dat de periode was waarin jouw overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin functioneert gevormd zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeurd zijn doordat je zag hoe je moeder reageerde op bloed.

Vooral als (klein) kind is wat je moeder doet belangrijk om te bepalen of je nu veilig of niet veilig bent. Als je moeder in paniek raakt van bloed, is dit voor jou als (klein) kind een duidelijk signaal dat bloed zien niet veilig is en dat je dan bang mag worden.

Als je in regressie naar een dergelijk moment gaat, wat voor jou compleet anders kan zijn dan in dit voorbeeld, helpt de hypnose expert je om dit moment op een andere manier te beleven. Dit kan met allerlei dingen gaan, zoals je inleven in de persoon die angstig was of iets anders waardoor je de angst voor bloed niet logisch gaat vinden.

Hypnotische suggesties voor de overwinning

Naast regressie en de confrontatie stap voor stap aangaan voor gewenning kan je ook gebruikmaken van hypnotische suggesties die je kunt herhalen tijdens zelf-hypnose. Deze suggesties hangen af van je overtuigingen over bloed waar je zo angstig van wordt. Het is bijvoorbeeld een manier om onhandige overtuigingen om te denken naar helpende overtuigingen, zoals:

“Als ik bloed heb ik geen controle.”

“Ik zal nooit bij bewustzijn blijven bij een bloedcontrole, want ik ben een keer flauwgevallen.”

Deze twee gedachten kun je omdenken, naar:

“Ik kan bloed controleren met een pleister.”

“Bloed stolt snel.”

“Een klein beetje bloed verliezen zorgt niet voor flauwvallen.”

De omdenk-gedachten kun je als hypnotische suggesties herhalen terwijl je onder hypnose bent. Doordat je onder hypnose bent neem je deze suggesties sneller over als de nieuwe waarheid en overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin functioneert.

Angst voor bloed overwinnen is dus zeker mogelijk. Dit kan door jezelf te confronteren met de angst, de oorzaak van de angst te achterhalen en om je gedachten die de angst voor bloed versterken om te denken of er een feit tegenover te zetten.

Met hypnose kun je de angst sneller overwinnen omdat veel angsten uit je onderbewuste komen. Regressie is ook een techniek die juist onder hypnose wordt uitgevoerd.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en of jij mensen kunt hypnotiseren? Kom dan eens naar de hypnose playshop in Wormerveer of Zwolle.

Wil je juist direct meer technieken leren waarmee je jezelf en/of andere mensen kan helpen? Kom dan naar een van onze evenementen of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

[1] https://care.diabetesjournals.org/content/20/2/176.short

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005796797800022

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0887618504001343

[4] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1096-8628(19980907)81:5%3C377::AID-AJMG5%3E3.0.CO;2-Q

[5] https://www.magonlinelibrary.com/doi/abs/10.12968/denu.2002.29.2.70

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen