Duizelig? Hypnose kan helpen
Duizelig? Hypnose kan helpen
22 oktober 2018 
5 min. leestijd

Duizelig? Hypnose kan helpen

Duizeligheid is iets wat iedereen kan overkomen. Je staat een keer te snel op en je begint al te wankelen. Heb je echter elke dag last van duizeligheid dan kan er een probleem zijn. In sommige gevallen kan hypnose je helpen tegen duizeligheid. Lees hier hoe.

Duizelig, wat te doen?

Voordat je naar een hypnose-expert gaat wanneer je vaak duizelig bent is het belangrijk om een afspraak met je arts te maken. Langdurige duizeligheid of duizeligheid die telkens terugkomt kan namelijk ook een symptoom zijn van een neurologische ziekte of iets anders.

Ga daarom altijd eerst naar een arts om fysieke oorzaken voor duizeligheid weg te kunnen strepen voordat je naar een hypnose-expert gaat om het op te lossen.

Duizeligheid oorzaken

Als je dan naar een hypnose-expert gaat is het handig om te weten waarom je duizelig bent. Soms kun je dit eenvoudig aanwijzen en soms ga je samen met de hypnose-expert op onderzoek uit naar de oorzaak van je duizeligheid.

Bekende oorzaken van duizeligheid zijn:

Zoals je ziet zijn er veel oorzaken met een medische oplossing en oorzaken met een oplossing waarbij hypnose een rol kan spelen.

Duizelig door je dieet

Je dieet kan een rol spelen bij duizeligheid omdat bijvoorbeeld veganisten of vegetariërs relatief minder ijzer in hun dieet hebben als er niet extra op wordt gelet. Of als je anorexia hebt en totaal geen voedingsmiddelen meer tot je neemt kan hypnose helpen om je overtuigingen over voeding te veranderen.

Er zijn eenvoudige en minder eenvoudige manieren om overtuigingen over voeding te veranderen. Als je bijvoorbeeld gewoon tegen het nemen van pillen of zelfs supplementen bent kan je met het herhalen van hypnotische suggesties al vrij ver komen door met ijzersupplementen je ijzertekort kleiner te maken en zo minder last van duizeligheid te hebben.

Of afhankelijk van waarom je geen vlees eet kun je vlees gaan eten van dieren waarvan je weet dat die tijdens hun leven vertroeteld zijn en zo diervriendelijk mogelijk geslacht zijn. Meestal haal je dan het vlees direct bij de boer zelf op.

In dit soort gevallen herhaal je dagelijks suggesties aan jezelf tijdens zelfhypnose om het acceptabeler te maken om vlees of supplementen te eten. Eerst ga je op een ontspannen en rustige plek zitten of liggen. Je focust je op je ademhaling, ontspant je spieren en sluit je ogen. Dan herhaal je hardop de suggesties die je van je hypnose-expert hebt meegekregen.

Dit kunnen bijvoorbeeld suggesties zijn zoals:

“Supplementen zijn een toevoeging aan een gezond dieet.”

“Voeding is de benzine van mijn lichaam.”

“Ik moet minimaal functioneel eten.”

“Ik mag genieten van eten.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen over voeding kun je andere suggesties krijgen van je hypnose-expert. Bij anorexia is die kans helemaal aanwezig omdat die ziekte vaak niet eens zo heel veel met voeding te maken heeft, dat is dan meer een symptoom van het probleem.

Duizelig door stress

Over het algemeen spelen angst en stress een belangrijke rol bij duizeligheid. Stress kan allerlei oorzaken hebben zoals een trauma of overtuigingen die voor stress zorgen terwijl dat helemaal niet logisch is.

In het geval van een trauma is het belangrijk dat deze verwerkt wordt zodat je er zo min mogelijk last van hebt.

In het geval van stress door overtuigingen is het belangrijk om te weten waar je stress van krijgt. Zo vinden veel mensen het lastig om op hun werk “nee” te zeggen

In het geval dat je juist heel veel stress hebt kan hypnose ook helpen doordat hypnose vaak gecombineerd wordt met ontspanningstechnieken en prettige visualisaties die helpen om stress te verminderen.

Om te weten welke visualisaties voor jou werken zal de hypnose-expert je vragen naar een plek waar jij helemaal tot rust komt. Dit kan een plek zijn waar je wel eens bent geweest in je leven, zoals aan het strand of in het bos bij een kabbelend beekje of een plek die vooral in je fantasie bestaat, zoals zwevend op een wolk.

Die plek wordt dan gebruikt voor een geleide visualisatie waar je helemaal tot rust komt om te ontspannen. Hierbij kan ook gebruik worden gemaakt van andere symbolen die bij jou voor rust zorgen.

Een geleide visualisatie kan als volgt gaan:

“Je ligt te badderen in het heerlijke warme zoute water van de dode zee. Je drijft op het water en hoeft hier totaal geen moeite voor te doen. Je voelt hoe het zout je huid helemaal schoonmaakt en hoe de warmte van de zon je helpt om je spieren te ontspannen. Omdat je zo lekker wegdrijft en niet naar de bodem zinkt sluit je je ogen en ontspan je je spieren. Een kleine stroming in het water zorgt voor een extra massage op alle gespannen plekjes in het lichaam waardoor jij je weer kunt ontspannen. Het is fijn en rustgevend. Al je duizelige gevoelens en spanningen stromen van je af en worden door het zout in de dode zee tenietgedaan. Je voelt je schoon en verfrist. Vrij van zorgen en negatieve prikkels.”

Dit soort visualisaties kun je ook op een mp3 meekrijgen zodat je thuis ook van deze ontspanning gebruik kunt maken om je stressniveau te verlagen en zo minder last te hebben van duizeligheid.

Afhankelijk van wat jij ontspannen vindt kun je een andere vorm van een geleide visualisatie krijgen.

Daarnaast kun je ook net als bij duizeligheid door gebrek aan voeding hypnotische suggesties krijgen die je stress verminderen wanneer je deze dagelijks herhaalt tijdens zelfhypnose. Hiervoor worden eerst stressverhogende overtuigingen die je hebt achterhaald. Dit kan gedaan worden met een Socratisch gesprek. In zo’n gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald om bij je diepste overtuigingen te komen. Met die informatie kan de hypnose-expert je suggesties geven die stress verlagend werken en dat effect kan versterkt worden wanneer je de suggesties weer kunt terugluisteren tijdens zelfhypnose thuis.

Suggesties kunnen dan bijvoorbeeld zijn:

“Mensen waarderen het meer als je toegeeft dat je fout zit, dan wanneer je het snel probeert te verbloemen.”

“Ik word gewaardeerd op mijn werk.”

“Ik mag nee zeggen en alternatieven geven als ik ergens geen tijd voor heb.”

“Ik mag de tijd nemen om ergens over na te denken voordat ik iets doe.”

Afhankelijk van je overtuigingen kun je andere suggesties meekrijgen van je hypnose-expert om minder last te hebben van duizeligheid door stress.

Wat als de trigger voor duizelig zijn onbekend is?

Misschien heb je nog geen antwoord op de vraag gevonden waarom je duizelig wordt. De oorzaak kan dan in je onderbewuste liggen. Als een normaal voorwerp of een normale situatie ervoor zorgt dat je duizelig wordt kan dit voelen alsof het uit het niets komt. Dan kan een regressie je helpen om te achterhalen of iets “normaals” onderbewust toch veel stress oplevert.

Soms kan een gebeurtenis uit je kindertijd op een veel later moment in je leven zorgen voor stress omdat iets je herinnert aan wat je toen als kind ontzettend stressvol vond. Met regressie ga je terug naar een moment wat veel invloed heeft gehad op je onderbewuste en wat voor niet helpende overtuigingen heeft gezorgd die nu voor stress zorgt.

Doordat je de oorzaak achterhaalt kun je al veel doen om de stress weg te nemen. Je kunt dan eenvoudiger de trigger voor stress die voor duizeligheid zorgt wegnemen en ontkoppelen.

Er zijn dus ontzettend veel oorzaken aan te wijzen voor duizeligheid. Daarom is het belangrijk om eerst naar een arts te gaan als je langdurig duizelig bent of die duizeligheid telkens terugkomt om een fysieke of neurologische oorzaak van de duizeligheid uit te sluiten.

Ligt het niet aan je lichaam of neurologische problemen? Dan kan je contact opnemen met een hypnose-expert omdat stress dan vaak de veroorzaker is. Een hypnose-expert kan je dan helpen om de oorzaak van de stress te vinden en om dit te verwerken zodat de duizeligheid weggaat.

Wil je meer weten over hoe hypnose kan helpen of zelfs hoe je er andere mensen mee kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/000992288702601105

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen