Angst voor honden overwinnen met hypnose
Angst voor honden overwinnen met hypnose
12 mei 2016 
in Angst
6 min. leestijd

Angst voor honden overwinnen met hypnose

Met mooi weer ga je natuurlijk naar buiten. Je gaat naar het park of het bos, maar helaas voor jou komen de mensen met de honden er ook en als je angst hebt voor honden kan dit de reden zijn om niet te genieten van het prachtige weer in de zomer. Dat is eigenlijk zonde want angst voor honden is niet altijd nodig en vaak ook irreëel. Wat kan een mopshond je immers aandoen?

Om ervoor te zorgen dat jij van het buitenleven kunt genieten zonder angst voor honden ga ik in dit artikel in op alles wat je kunt doen om angst voor honden te overwinnen.

Angst voor honden is iets waar veel mensen in een bepaalde mate last van hebben, uit onderzoek blijkt zelfs dat de helft van de mensen in enige mate angst voor honden heeft. Angst om aangevallen te worden door een hond was wel lager dan “algemene” angst voor een hond. Vrouwen en oudere mensen hadden er ook meer last van dan mannen en jongeren. Ouderen zijn vaak ook banger om daadwerkelijk aangevallen te worden door honden. Angst voor honden is dus niet iets om je voor te schamen.

Vooral als je nooit een hond hebt gehad kun je last hebben van angst voor honden. Je vindt het misschien lastig om hun gedrag in te schatten en bent bang dat je aangevallen kunt worden.

Dit kan grote gevolgen hebben voor je leven omdat in Nederland 1 op de 5 huishoudens een hond heeft. Die hond moet uitgelaten worden en beweging krijgen waardoor ze vaak buiten zijn. Als jij honden ten koste van alles wilt vermijden kan dit ervoor zorgen dat je juist binnen blijft of nog erger, gif gaat verspreiden om de honden in jouw buurt dood te krijgen. Dat is een heel slecht plan. Het is beter om te bepalen wanneer je angst nu terecht is en wanneer niet.

Het is veel beter om iets aan je angst te doen. Want jouw angst voor de hond beïnvloed het gedrag van de hond, waardoor je angst eerder uitkomt dan als je niet bang bent.

Angst voor honden

Angst voor grote honden komt vaker voor dan angst voor kleine honden. Dit komt waarschijnlijk door de gedachte dat je je tegen grote honden minder goed kunt verdedigen dan tegen kleine honden. Als een kleine hond je aanvalt kun je hem gewoon “wegschoppen” terwijl dat met een grote hond juist wat lastiger gaat.

Het stomme is dat grote honden vaak betere manieren hebben dan kleine hondjes. Baasjes van grote honden weten dat ze “gevaarlijker” kunnen zijn en daarom worden ze vaak beter afgericht dan kleine hondjes.

Een tijd terug was een kennis van mij bij iemand op bezoek die een wolfshond had, zo’n hond die de direwolf speelt in Game of Thrones, je moet je voorstellen dat je dan een herdershond hebt van het formaat Deense dog. De eigenaar had de hond al in de tuin gezet, maar de hond kon even naar binnen komen. Direct verstijfde de kennis van mij, maar wel met het idee dat als jij niets doet, de hond ook niets doet. Gelukkig liep de hond alleen maar een rondje om haar heen en ging die daarna weer naar buiten. De hond blafte niet eens, maar toch bij zo’n grote hond kunnen de rillingen wel even over je rug gaan.

Bij een andere hond, die veel kleiner was, was de dreiging juist veel groter. Want die begon tegen haar te grommen en als blaffende honden niet bijten, doen grommende honden dat dan wel? Dit laat al zien dat het formaat van de hond an sich niets uitmaakt voor het gedrag van de hond.

Ontstaan van angst voor honden

Uit onderzoek dat is uitgevoerd bij 100 volwassenen en 30 kinderen blijkt dat angst voor honden meerdere oorzaken kan hebben. Kinderen worden bijvoorbeeld vaak gewaarschuwd voor honden waardoor ze de angst krijgen. Volwassenen die angst hebben voor honden zijn ook vaak door hun ouders gewaarschuwd voor honden en eigenlijk is die angst voor honden dus geconditioneerd. Het frappante is dat volwassenen die angst hadden voor honden veel minder vaak in contact waren geweest met honden dan volwassenen zonder angst voor honden. De conditionering dat honden gevaarlijk zijn belet ze dus ook om in contact te komen met lieve honden die juist een verrijking aan je leven kunnen zijn. Ook bleek dat mensen die angst hebben voor honden ook vaker last hadden van andere angsten dan mensen die niet bang waren voor honden.

Door ervaring kun je natuurlijk ook angst krijgen voor honden. Als je ooit door een hond gebeten bent of als er een hond tegen je aan blijft springen en je daardoor krabt of als het baasje hem maar niet onder controle krijgt heb je er natuurlijk niet altijd meer vertrouwen in dat alle baasjes hun honden onder controle houden. Er zijn twee soorten ervaringen namelijk je hebt iets meegemaakt met een hond, maar daardoor kreeg je geen pijn of je hebt iets meegemaakt met een hond en dat zorgde ook voor pijn.

Angstgrens bepalen

Omdat het nog weleens voorkomt dat een hond in het nieuws komt die een kind heeft aangevallen is het niet erg om een beetje angst te hebben voor honden, maar het moet je leven niet te erg beïnvloeden. Daarom kun je met deze test je angstgrens bepalen

  1. Ik ga alleen de straat op als het echt nodig is, zoals naar de winkel gaan of naar mijn werk, maar vermijd het vanwege honden in de buurt.
  2. Als ik een hond op straat zie lopen draai ik me snel om en loop de andere kant op.
  3. Ik raak in paniek als een hond blaft.
  4. Ik raak in paniek of van streek als een hond gromt.
  5. Ik vind het eng als een hond tegen me aan springt.
  6. Ik vind het eng als een hond me (speels) bijt.

Vooral bij de eerste twee angsten heb je last van een problematische angst voor honden. Op zich hoef je ook niet bang te zijn voor blaffende honden, maar de andere angsten zijn begrijpelijk en minder irrationeel.

Hoe herken je een echt gevaarlijke hond?

Er is een verschil tussen een spelende hond en een gevaarlijke hond. Een gevaarlijke hond wordt bijvoorbeeld agressief als je zijn speeltje wilt oppakken, als je daar überhaupt al aan denkt. Of die springt op iedereen af op een vrij snelle en onverwachte manier.  Een grommende hond is ook een waarschuwing dat hij je eigenlijk wat aan wil doen.

Maar als een hond gewoon netjes naast zijn baasje loopt of met andere honden speelt is er niets aan de hand en kun je er gewoon voorbij lopen. Dit hoeft je leven echt niet negatief te beïnvloeden.

Angst verminderen en rationaliseren

Om ervoor te zorgen dat jij net zo goed van de openbare ruimte kunt genieten als mensen met een hond is het belangrijk om je angst te verminderen en rationaliseren. Als een hond geen gevaarlijk gedrag vertoont, is er geen reden om bang te zijn.

Hypnotherapie kan je helpen om je angst voor honden te overwinnen. Bij angsten is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen, omdat dat in sommige gevallen ervoor kan zorgen dat de angst eenvoudig weggehaald kan worden. Door een gebeurtenis te achterhalen waar de angst is ontstaan kan ook achterhaald worden welke gedachtegang er destijds voor gezorgd hebt dan je bang bent geworden voor honden.

Door die gedachtegang en overtuigingen te achterhalen is het mogelijk om die te veranderen.

Een andere manier om de angst te verminderen is door desensibilisatie. Door jezelf te confronteren met honden kan de angst voor honden minder groot worden. Het feit dat mensen die niet vaak te maken hebben gehad met honden meer angst hebben voor honden dan mensen die wel veel met honden in aanraking komen is hiervoor al bewijs genoeg.

Als je het eng vindt om jezelf direct te confronteren met honden kan een hypnotherapie je ook daarbij helpen. Eerst leer je technieken om kalm te blijven als de angst toeslaat. Het gevoel van angst wordt namelijk versterkt door de fysieke reactie die je krijgt bij angst. Een snellere ademhaling, spanning in de spieren en duizeligheid zorgen weer voor extra paniek. Hypnose kan je helpen om je ademhaling te normaliseren en de spanning in de spieren te verminderen. Hierdoor voorkom je dat je duizelig wordt en dat je angst reactie omslaat in paniek.

Daarnaast kan je tijdens hypnose visualiseren hoe je omgaat met een confrontatie met een hond. In eerste instantie wordt er een hond gevisualiseerd, maar ook jouw gewenste reactie en hoe jij je voelt als je niet bang bent voor honden. Is de hond dan opeens je beste vriend of gewoon een dier dat ook in je straat loopt. Hoe reageer je als een hond niet doet wat jij wilt? Kun je kalm bij het baasje aangeven dat je de hond alsnog eng vindt?

Vervolgens onderneem je samen met de hypnotherapeut stappen om dit doel ook echt te behalen.

Wil je meer weten over hoe hypnose de kwaliteit van je leven kan verbeteren? Kom eens naar een seminar of bekijk de hypnose opleidingen.

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/000579679290050Q

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2752/089279304786991800

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen