Angst voor succes stoppen met hypnose
Angst voor succes stoppen met hypnose
31 december 2018 
in Angst
6 min. leestijd

Angst voor succes stoppen met hypnose

De tijd van goede voornemens is weer aangebroken. Iedereen begint er weer hoopvol aan en sommige mensen lukt het om hun goede voornemen te behalen. Succes, het is iets wat iedereen lijkt te willen, maar soms zit er gewoon iets in je dat ervoor zorgt dat je het wel heel eng vindt als succes zou lukken. Heb jij vaak je goede voornemen binnen bereik, maar doe je dan iets waardoor het toch niet lukt. Krijg je angst op het moment dat je denkt dat jouw goede voornemen dit jaar toch echt lukt? Dan kun je last hebben van angst voor succes.

In dit blog ga ik in op die angst en wat je hiertegen kunt doen.

Wat is angst voor succes?

Wanneer je angst voor succes hebt ben je dus bang om je doelen daadwerkelijk te halen. Wat als je opeens wél die promotie maakt? Wat als je opeens wel je droomfiguur hebt? Wat als je opeens wel de loterij wint? Wat als er niets over is om voor te strijden?

Het meest bekende verhaal van iemand die angst voor succes had, gaat over Hannibal die in 218 voor Christus het romeinse rijk binnenviel. Hij had meerdere mogelijkheden om zelfs Rome te veroveren, maar deed dit nooit[1]. Angst voor succes is iets wat de besten van ons kan overkomen.

Bij angst voor succes word je dus angstig voor de gevolgen die succes kunnen hebben. Die gevolgen zijn iets wat je zelf inschat. Daarom is deze angst afhankelijk van jouw overtuigingen over de gevolgen van succes. Wellicht ben je bang dat wanneer je meer geld verdient, mensen geld aan je gaan vragen en wil je ze eigenlijk geen geld geven. In plaats van succes hebben en “nee” moeten verkopen ga je dan liever die promotie saboteren zodat je hem niet krijgt en op hetzelfde niveau blijft functioneren.

Hoe ontstaat angst voor succes?

Angst voor succes kan door allerlei factoren ontstaan. Je ouders hebben bijvoorbeeld een grote invloed. De cultuur waarin je leeft en welk geslacht je dan hebt, je leeftijd en je overtuigingen over hoe de wereld werkt.

Angst voor succes en je ouders

Angst voor succes kan ontstaan wanneer je eigenlijk een ongezonde relatie met je ouders hebt. Als je opgroeit krijg je namelijk steeds meer onafhankelijkheid. Je kunt op gegeven moment zelf je veters strikken en voordat je ouders het weten verdien jij je eigen kost.

Sommige ouders vinden dit eigenlijk helemaal niet leuk. Ze maken zich zorgen over hun eigen succes en dat hun kind dit niveau voorbijstreeft.

Een andere reden waarom ouders soms angst voor succes veroorzaken, is doordat ze willen dat hun kind afhankelijk van ze blijft zodat het dichtbij blijft leven.

In beide gevallen kunnen ouders heel raar reageren wanneer hun kind een succesje behaalt, zoals je eerste bijbaan bemachtigen. Hierdoor word je als het ware gestraft voor succes en omdat dit gebeurt terwijl je opgroeit in de periode waarin jij je overtuigingen creëert, kan dit ervoor zorgen dat je succes koppelt aan een negatief gevolg, zoals dat je familie dan niet meer van je houdt.

Angst voor succes en je leeftijd

Uit onderzoek blijkt dat angst voor succes op jongere leeftijd nog niet echt bestaat en als het er al wel is dat jongens en meiden hier gemiddeld evenveel last van hebben[2]. Het is gebruikelijker dat je angst voor succes ontwikkeld naarmate je ouder wordt dan dat je dit op jonge leeftijd al hebt.

Dit komt onder andere door de ervaringen die je kunt krijgen wanneer je succes behaalt, zoals het verlies van vrienden en/of familie die het je niet gunnen. Een andere verklaring is de cultuur waarin je leeft omdat die ook belangrijk is voor de overtuigingen die je hebt over succes en wat dit voor jou betekent.

Angst voor succes en je cultuur/geslacht

Vrouwen hebben over het algemeen meer last van angst voor succes dan mannen. Dit komt omdat in de meeste culturen vrouwen wordt geleerd om bescheiden te zijn en om niet op te scheppen over je prestaties. Je hebt een zorgende rol en het zijn van een power bitch (de term alleen al zegt genoeg) is niet iets dat wordt gewaardeerd. De angst voor succes, zoals een bitch genoemd worden, is iets dat vrouwen tegenhoudt om ook succes te behalen in ieder geval op zakelijk niveau.

Deze angst is niet geheel ongegrond, want uit onderzoek blijkt dat vrouwen die zich niet naar hun geslachtstereotype gedragen minder kans maken op een promotie of zelfs loonsverhoging, daarbij worden ze ook nog eens minder aardig gevonden. Dat vrouwen zich meer als mannen moeten gedragen voor meer loon helpt dus juist helemaal niet. Het laten zien en mensen herinneren aan hun sterke kanten helpt juist wel voor het krijgen van die loonsverhoging of promotie.

Wat volgens jezelf acceptabel gedrag is voor een vrouw kan ervoor zorgen dat je angst krijgt voor succes. Bijvoorbeeld wanneer je denkt dat je man meer hoort te verdienen dan jij. Of als je denkt dat het slecht is om fulltime te werken, terwijl dat stiekem wel iets is wat je wilt doen. In Nederland kan door de schoolpleinmoeders het gevoel gegeven worden dat je fout bezig bent wanneer je als moeder fulltime werkt en dus geen tijd hebt om een handje bij te springen op de basisschool.

Angst voor succes stoppen met hypnose

Nu denk je misschien, hoe kan hypnose nu helpen met deze problemen als die zo groot zijn? Hypnose is een techniek waarmee jij je onderbewuste kunt beïnvloeden. In je onderbewuste zitten alle overtuigingen die je blokkeren om iets te doen waardoor je succes krijgt. Daar zitten de overtuigingen die voor de angst voor succes zorgen. Het maakt niet uit of die zijn ontstaan door je ouders, door bepaalde levenservaring of door de cultuur waarin je leeft.

Onbekende oorzaak achterhalen

Heb je geen idee waarom je eigenlijk bang bent om succesvol te zijn? Dan kan een hypnose-expert je helpen door middel van regressie. Met deze techniek ga je terug naar het moment waarop je onbewust hebt bepaald dat succes iets is om bang voor te zijn.

Dit zijn vaak momenten uit de kindertijd, omdat je dan jouw overtuigingen over het leven vormt. Hierdoor kun je hele onlogische overtuigingen hebben. Met je volwassen kennis kun je heel anders tegen de situatie aankijken die voor de angst gezorgd heeft dan je als kind deed. Hierdoor kan de angst alleen al door de regressie overwonnen worden.

Oefenen met gedrag waardoor je succes krijgt

Zoals gezegd, je hoeft je bijvoorbeeld als vrouw niet als man te gedragen om succes te krijgen. Toch kan het krijgen van een promotie an sich al iets zijn waardoor je angstig wordt terwijl je het extra geld best wel kunt gebruiken. In dat geval moet je jouw baas of manager dus even herinneren aan de goede kwaliteit van je werk en wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen. Dit doen kan iets heel engst zijn.

Hypnose kan je van de angst afhelpen door je te leren hoe je kalm blijft op dit soort momenten. Dit wordt gedaan met een geleide visualisatie.

Tijdens zo’n visualisatie beeld je je in dat je doet wat je moet doen om succes te krijgen. Door je dit in te beelden krijg je al last van de angstgevoelens, zoals de spanning in je lichaam en het versnellen van je ademhaling.

Terwijl je bezig bent met de geleide visualisatie oefen je dan hoe je jouw lichaam en angst weer onder controle krijgt om toch het succes te behalen waarvoor je zo bang bent. Door je met begeleiding in te beelden hoe je iets succesvol doet, wordt de kans groter dat je dit ook daadwerkelijk doet.

Hypnotische suggesties tegen angst voor succes

Hypnotische suggesties zijn ook een populaire techniek om angst voor succes mee te overwinnen. Omdat overtuigingen veel invloed hebben op deze angst worden hypnotische suggesties ingezet om die ongezonde overtuigingen te verdringen. Vooral omdat je deze suggesties ook thuis kunt herhalen of beluisteren tijdens zelfhypnose kan dit heel effectief zijn. De suggesties die je krijgt zijn afhankelijk van de overtuigingen die je hebt over de gevolgen van succes. Je kunt bijvoorbeeld de volgende suggesties krijgen:

“Je echte vrienden gunnen jou je succes.”

“Succes zegt niets over jou als vrouw/man.”

“Succes zorgt voor meer zekerheid.”

“Mensen raken geïnspireerd door succesvolle mensen.”

Dit zijn slechts suggesties als voorbeeld. Afhankelijk van jouw overtuigingen over succes en de gevolgen daarvan kan een hypnose expert je andere suggesties meegeven.

Angst voor succes kan dus allerlei oorzaken hebben, maar het overwinnen ervan kan vrij eenvoudig met hypnose. Angsten worden soms zelfs in 1 hypnosesessie overwonnen en soms heb je er iets meer voor nodig. In die sessies wordt onder andere gebruikgemaakt van de bovengenoemde technieken.

Wil je meer weten over hoe hypnose je kan helpen om angsten te overwinnen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.             

 

[1] https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-45162-6_23

[2] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01884/full

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen