Angst voor vuur: Hoe toch genieten van de vuurkorf
03 juli 2024 
in Angst
5 min. leestijd

Angst voor vuur: Hoe toch genieten van de vuurkorf

Vuur is een ontzettend belangrijke ontdekking voor de mensheid geweest, maar het heeft ook veel leed veroorzaakt. Het is dus niet zo gek dat er veel mensen zijn die angst voor vuur hebben.

Onlangs hielp ik een vrouw die ook bang was voor vuur omdat ze helaas binnen een maand twee keer te maken had gekregen met een brand. Helemaal niet zo gek als je dan bang voor brand of vuur bent geworden.

Maar wat als die angst ervoor zorgt dat je je leven niet meer normaal kunt leven? Wat als je op feestjes niet te genieten bent als er wat kaarsjes aanstaan? Of wat als je jouw kind niet eens een kaarsje op de verjaardagstaart laat uitblazen, omdat je bang bent dat dat leuke kaarsje een brand van jewelste kan veroorzaken?

Wat als je partner zo’n leuke vuurkorf in de tuin wil hebben, maar jij moet er niet aan denken. Die marshmallows die je ermee kunt maken zijn voor jou niet een argument om toch overstag te gaan. Ook al beleeft je gezin er waarschijnlijk veel plezier aan.

Dan is het tijd om iets aan je angst voor vuur te doen.

Oorzaken van angst voor vuur

Er kunnen allerlei oorzaken zijn van angsten. Je kunt iets hebben meegemaakt zoals de vrouw die ik in het begin van dit artikel noemde of je kunt de angst hebben overgenomen van andere mensen om je heen.

Als een van je ouders bijvoorbeeld bang was voor vuur en altijd super voorzichtig was. Misschien werd die zelfs kwaad als je een aansteker op je slaapkamer had. Dan bestaat de kans dat je die angst van je ouders hebt overgenomen.

Aan de andere kant kun je dus iets met vuur hebben meegemaakt, waardoor je nu goed oppast als er ergens een vuurtje brand.

Daarnaast kun je ook iets gezien hebben waar je ontzettend van bent geschrokken, zoals brand in uitgaansgelegenheden of in tunnels waarbij mensen op een verschrikkelijke manier om het leven zijn gekomen.

En dan zit je ermee.

Symptomen angst voor vuur

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt controleren of je een fobie voor vuur hebt gekregen.

Je merkt dit bijvoorbeeld aan:

  1. Paniek bij het zien van vuur of zelfs het denken aan vuur.
  2. Je vermijdt situaties waarin vuur een rol kan spelen.
  3. Als je in de buurt bent van vuur ga je zweten, trillen, sneller ademhalen en verhoogt je hartslag zich.
  4. Je hebt last van nachtmerries over vuur.
  5. Je denkt veel over vuur.

In een forum over angst voor vuur kwam naar voren dat mensen gedachten kunnen krijgen dat het vuur hen zal aanvallen als ze te dichtbij komen. De angst zorgt ervoor dat ze niet lekker kunnen ontspannen thuis en als ze iets op het nieuws zien dat gaat over brand zijn ze vervolgens helemaal van slag. Ook wordt het huis obsessief gecontroleerd op brand risico´s. Stekkers gaan er altijd uit als iets niet gebruikt wordt en de rookmelders worden elke avond voor het slapengaan gecontroleerd[1].

Angst voor vuur kan er dus voor zorgen dat ontspannen lastig is en je kunt er dagelijks heel druk mee bezig zijn. Deelnemers op het forum gaven ook aan dat de angst vroeg in het leven is begonnen (op 5 jarige leeftijd) en dat nu ze 50 zijn ze er nog steeds last van hebben. Het gaat dus niet altijd vanzelf weer over.

Reden genoeg dus om er iets aan te doen.

Behandeling van angst voor vuur

Als je dan toch eens naar een bruiloft wilt, maar je bent bang voor die mooie sterretjes op de taart, dan is het tijd om de angst voor vuur te overwinnen.

Er zijn ontzettend veel manieren om angst voor vuur te overwinnen. Veel angsten worden behandeld met cognitieve gedragstherapie[2], omdat gedachten ontzettend veel invloed hebben op je fysieke reacties bij angst.

Daarbij kan hypnose gebruikt worden. De combinatie van hypnose en CGT werkt namelijk beter dan CGT op zich om mensen die last hebben van trauma’s, zoals door een brand, te helpen hun angsten te overwinnen en om hun trauma’s te verwerken[3].

Bij angsten is het ook goed om jezelf geleidelijk met je angst te confronteren en daar steeds een stapje verder in te gaan. Het kan dus beginnen met het zien van een foto van vuur en het kan eindigen met het aansteken van het paasvuur bij jou in de buurt.

Dit is ook iets wat eerst onder hypnose geoefend kan worden met hulp van een geleide visualisatie.

Ook helpt mindfulness je om minder te denken aan vuur als dit iets is wat je gedachten helemaal in beslag neemt. Dit helpt je niet direct op de angst te overwinnen, maar wel om je obsessie voor de angst te overwinnen als je daar last van hebt.

Mindfulness helpt je namelijk om met je aandacht in het hier-en-nu te zijn. Dus als er geen brand of ander vuur is, dan hoef je er ook niet aan te denken en dat leeft gewoon een stuk prettiger.

Hoe hypnose helpt

Zoals gezegd kan hypnose gecombineerd worden met cognitieve gedragstherapie om angst voor vuur te overwinnen. Het leukste is dat hypnose en cognitieve gedragstherapie geen bijwerkingen hebben. Het is volledig veilig.

Hypnose kan op meerdere manieren helpen om angsten te overwinnen.

Als niet duidelijk is waar de angst door is ontstaan kan hypnose je helpen met een regressie om die oorzaak te achterhalen. Wanneer je overtuiging helemaal niet logisch is, helpt deze techniek je om het moment waarop de angst is ontstaan opnieuw te interpreteren, waardoor de angstige overtuiging gerepareerd wordt[4].

Weet je wel wanneer de angst voor vuur is ontstaan? Dan wordt vaak de Fast Fobia techniek gebruikt.

De kans bestaat namelijk dat voor je onderbewuste het moment niet “voorbij” is waardoor je maar blijft denken aan die enge gebeurtenis.

Met deze techniek helpt een hypnotherapeut mensen juist om het onderbewuste heel duidelijk te maken dat het moment “voorbij” is en dat de angst helemaal nergens meer voor nodig is.

In de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland komt deze techniek en de regressie techniek ook uitgebreid aan bod.

Onlogische overtuigingen veranderen

De gedachte dat een vlammetje of vuur je aanvalt, is eigenlijk onlogisch. Die overtuiging veranderen kan dan de sleutel zijn om angst voor vuur te overwinnen. Want waarom denk je dat vuur je aanvalt? Hoe is die associatie ooit ontstaan?

Dat is iets wat dan achterhaald wordt met regressie. Je gaat dan terug naar het eerste moment in je leven waarop je het gevoel kreeg dat je aangevallen werd door vuur. Wat gebeurde er toen? Zoals gezegd kan angst al vroeg in het leven ontstaan en met de regressietechniek kom je ook vaak uit in momenten uit de vroege jeugd, zoals toen iemand vijf jaar was.

Misschien was er een jongetje met een fakkel aan het spelen en zwaaide de fakkel net te dicht langs je heen, waardoor de associatie is ontstaan dat vuur je “aanvalt”. Het kan van alles zijn geweest.

Soms kun je tijdens een regressie merken dat je als kind eigenlijk hele aparte connecties hebt gelegd, die nu als volwassene niet meer logisch zijn.

Dus daar komt iets uit. Afhankelijk van wat eruit komt, zoals een jongetje dat met een fakkel speelt, kan de fast fobia techniek uitgevoerd worden om te zien dat dit moment voorbij is.

Of er kan een gesprek met het innerlijke kind worden gevoerd. Stel dat de angst voor vuur bijvoorbeeld is overgenomen omdat een van de ouders angst voor vuur heeft, dan kan een gesprek met een van die ouders een helende werking hebben op zo’n onlogische overtuiging.

Het maakt dan ook niet uit of je ouders nog leven of niet, omdat je in gedachten teruggaat in de tijd. Je hebt dat gesprek dan in je fantasie, terwijl je dat kind bent met je ouders die je op dat moment had.

Hoe dat precies werkt, wordt uitgelegd tijdens de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland.

Mensen helpen die bang zijn voor vuur

Wil jij graag mensen helpen die last hebben van angsten, zoals de angst voor vuur, met de bovengenoemde technieken? Dan is het leuk om de gratis masterclass over hypnose te volgen.

Ook kun je je inschrijven voor een van onze evenementen of opleidingen. De opleiding kun je zowel klassikaal als live online volgen. Ideaal als je niet altijd naar de locatie kunt komen, of niet eens in de buurt van Nederland woont 😉.

Klik hier voor onze agenda.

Bronnen: 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen