Behandeling MS ondersteunen met hypnose
MS, de afkorting voor Multiple Sclerose, is een ziekte die invloed heeft op je hersenen en zenuwstelsel. Het is een chronische ziekte die uiteindelijk fataal kan worden. Deze auto-immuunziekte heeft deze chronische werking omdat de witte bloedcellen de zogenaamde myeline cellen aanvalt. Deze cellen omvatten de zenuwen en beschermen die juist. Doordat je immuunsysteem die aanvalt krijg je op den duur last van uitval van bepaalde lichaamsfuncties.
Om te zien hoe deze ziekte behandeld wordt en welke rol hypnose kan spelen in deze behandeling ga ik in dit blog in op wat MS is en welke behandelingen er zijn.
MS Ziekte
Zoals gezegd is multiple sclerose een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de myeline cellen aanvalt en vernietigt. Toch willen de myeline cellen zich weer herstellen waardoor er littekenweefsel kan ontstaan.
Je brein kan hierdoor maar lastig signalen naar je lichaam zenden en andersom. Hierdoor kun je problemen krijgen met tastvermogen en met je evenwicht.
Oorzaak van MS
Artsen weten nog niet was MS precies veroorzaakt. Genen kunnen ermee te maken hebben en roken lijkt de kans op MS te verhogen.
Ook infecties die invloed hebben op het immuunsysteem kunnen MS triggeren, zoals het Epstein-Barvirus en het humane herpesvirus van de 6e soort.
Een tekort aan vitamine D kan ook iets bijdragen aan MS. Mensen in zonnigere gebieden hebben vaak minder last van MS dan mensen uit gebieden waar de zon minder vitamine D oplevert.
Symptomen MS
Over het algemeen krijgen mensen de eerste kenmerken van deze ziekte tussen hun 20ste en 40ste levensjaar.
Symptomen van MS kunnen komen en gaan, maar soms blijven ze op gegeven moment hangen. Ook kun je jarenlang nergens last van hebben en dan opeens is het er weer.
De symptomen van MS verschillen per patiënt, maar over het algemeen hebben patiënten dezelfde eerste symptomen, namelijk:
- Dubbelzien.
- Problemen met nadenken.
- Klungeligheid.
- Evenwichtsverlies.
- Gevoelloosheid.
- Tintelingen.
- Zwakheid in de arm(en) of benen.
Als je MS al wat langer hebt kun je ook last krijgen van de volgende symptomen.
- Onverklaarbare gevoelens, zoals het gevoel dat je geprikt wordt.
- Pijn.
- Problemen met de blaas.
- Moeite met lopen.
- Duizeligheid.
- Vermoeidheid.
- Spastische spieren.
- Seksuele problemen.
- Spraakgebrek.
- Concentratieproblemen.
- Trillingen.
- Problemen met het gezichtsvermogen.
Secundaire symptomen
Deze eerste symptomen kunnen weer andere symptomen geven. Dit worden ook wel secundaire symptomen genoemd. Problemen met de blaas kunnen bijvoorbeeld leiden tot een blaasinfectie.
Tertiaire symptomen
Dan heb je ook nog de tertiaire symptomen. Dit zijn symptomen die meer op de psyche werken van de persoon die MS heeft. Je kunt bijvoorbeeld erg onzeker worden over de toekomst of depressief raken doordat je je bewegingsvrijheid kwijtraakt.
Als bijvoorbeeld autorijden gevaarlijk wordt kan dit een ontzettend grote invloed hebben op hoe jij je voelt doordat je afhankelijker wordt van andere mensen die je een ritje willen geven of van het openbaar vervoer. Je vrijheid wordt als het ware van je afgenomen.
MS behandeling
Voordat je een MS behandeling krijgt is het belangrijk dat de juiste diagnose gesteld wordt. Dit is erg lastig omdat MS in de beginfase nog ontzettend veel lijkt op andere neurologische aandoeningen. Daarbij is er ook geen eenduidige test die duidelijk laat zien of iemand nu last heeft van MS of niet.
Hierdoor worden andere ziektes vooral uitgesloten. Een bloedtest sluit bijvoorbeeld de ziekte van Lyme uit.
Met bepaalde oefeningen wordt gecontroleerd hoe goed de zenuwen nog werken. Ook kan de elektriciteit in je hersenen worden gemeten.
MS laat bepaalde eiwitten achter in het hersenvocht, maar dit hersenvocht onderzoeken is niet altijd een prettig onderzoek om te ondergaan.
Als je dan de juiste diagnose hebt gekregen krijg je een behandeling. In eerste plaats krijg je medicijnen die de schade aan je zenuwen vertragen en de MS vertragen.
Daarnaast kun je spierontspanners krijgen tegen spastische spieren. In sommige gevallen zelfs botox.
Een fysiotherapeut kan je helpen met oefeningen om je evenwicht te houden en om sterker te zijn en om minder snel last te hebben van vermoeidheid. Ook therapie over lichaamshouding op het werk of hoe je bepaalde huishoudelijke taken eenvoudiger kunt uitvoeren kan onderdeel zijn van de behandeling van MS.
Daarnaast blijft beweging belangrijk, maar je moet weer voorkomen dat je te heet wordt om vermoeidheid tegen te gaan. Daarom kun je kijken naar rustige bewegingsvormen, zoals wandelen, dansen en yoga.
Op het moment wordt er ook veel onderzoek uitgevoerd naar stamceltherapie om MS helemaal te stoppen. Dus wellicht is het over een aantal jaar niet eens meer een chronische ziekte, maar een waarvan je kunt genezen.
Tot die tijd moet je nog sterk blijven en daar heb je ook een sterke geest voor nodig.
Mentale behandeling
De tertiaire symptomen, de meer mentale klachten, die je kunt krijgen van MS, zijn ook belangrijk om te behandelen. MS is geen lichte ziekte en kan je ontzettend zwaar vallen. Daarom is het belangrijk om ook je emotionele gezondheid op peil te houden als je last hebt van MS.
Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het af en toe met familie en vrienden over MS te hebben. Daarnaast kun je praten met mensen die ook last hebben van MS, zodat je weet dat je er niet alleen voorstaat. Daarbij kunnen ervaringsdeskundigen je advies geven waar artsen wellicht niet eens op komen.
Hulp vragen van een psycholoog kan ook erg handig zijn. Cognitieve gedragstherapie kan je helpen om lastige situaties te verwerken. Daarbij zijn er ook veelbelovende ontwikkelingen wat betreft de invloed die hypnose kan hebben op de klachten van MS.
Dus een hypnotherapeut kan ook al veel voor je doen.
Hypnose en pijn vermindering
Hypnose kan de pijnklachten van mensen met MS verminderen. In 2008 zijn patiënten met MS onderzocht op het effect van zelfhypnose tegen pijn en progressieve spierontspanning, zoals een mindfulness bodyscan, uit dit onderzoek bleek dat de proefpersonen die zelfhypnose toepasten het grootste verschil in pijnvermindering ervaarden en dat dit verschil standhield tot in ieder geval 3 maanden na de hypnosebehandelingen.
De mate van hypnotiseerbaarheid had geen invloed op de uitkomst, maar wel de progressie die was geboekt tijdens de behandeling. Hoe meer er tijdens de behandeling bereikt was, des te beter het resultaat op de lange termijn.
Hypnotische visualisaties tegen pijn
Hypnotische visualisaties helpen ook bij personen met MS om de pijnklachten te verminderen en zelfs om verergering van de symptomen te vertragen. In het onderzoek waarbij visualisaties en posthypnotische suggesties werden gecombineerd hadden patiënten meer controle over pijn, een beter evenwichtsvermogen en minder last van dubbelzien.
Visualisaties met hypnose kunnen uit meerdere typen bestaan, zoals:
- De veilige haven
- De volumeknop
De veilige haven
In een visualisatie van de veilige haven stimuleer je ontspanning. In deze visualisatie ga je naar een fijne plek, misschien een plaats waar je eens op vakantie bent geweest, misschien een plaats die alleen in je fantasie bestaat en waar je heerlijk kunt ontspannen.
Het is bijna als dagdromen.
De volumeknop
Een volumeknop visualisatie is eigenlijk meer functioneel. Bij deze visualisatie visualiseer je dus een soort volumeknop waarmee je de pijn harder of zachter kunt zetten. Deze visualisatie oefen je eerst met een hypnotherapeut, daarna kun je hem gebruiken in andere situaties met zelfhypnose.
Posthypnotische suggesties
Posthypnotische suggesties hebben juist invloed op hoe jij je voelt nadat je een hypnotherapeutische sessie hebt gehad. Deze helpen je bijvoorbeeld om gezond gedrag te beïnvloeden.
Als je bijvoorbeeld last hebt van spanningen in de avond helpen de posthypnotische suggesties je om te ontspannen. Dit kan dan bijvoorbeeld zijn:
“’s Avonds na het eten voel je de warmte van het warme eten in je lichaam verspreiden wat je een fijn en warm gevoel geeft. Het lekker ontspannen bankhangen is dan een totaal moment van rust en plezier met je familie.”
Posthypnotische suggesties hangen af van de klachten die je hebt, dit voorbeeld hoeft dus niet op jouw situatie van toepassing te zijn. Jouw hypnotherapeut geeft je suggesties die bij jouw triggers voor MS klachten passen.
Hypnose tegen catastrofe denken
Iets anders waar je last van kunt hebben bij ziektes zoals MS en ALS is catastrofaal denken. Dit betekent dat je jouw situatie op dat moment veel slechter inschat dan dat hij is. Eigenlijk ben je dan een beetje paniekerig omdat je telkens doorgaat denken aan de consequenties van bepaalde gebeurtenissen.
Dit is erg vervelend omdat je bij dit soort gedachtenpatronen meestal aanneemt dat een toekomstige gebeurtenis totaal misgaat. Je kunt bijvoorbeeld denken dat je jezelf totaal voor schut zet als je niet meer kunt lopen.
Een therapeut kan dan vragen wat zou er dan gebeuren als je in een rolstoel aankomt?
Meestal valt het antwoord dan heel erg mee. De vraag haalt je uit de catastrofale gedachtegang.
Dat is gewoon een prettigere mindset. Hypnose kan je onder andere op deze manier helpen om die gedachten te herstructureren zodat je niet zoveel last hebt van catastrofale gedachten.
Wil je meer weten over hoe hypnose jou of andere mensen kan helpen? Kom dan eens naar een playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140802665476
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207144.2011.522892
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207149608416084
https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/guide/multiple-sclerosis-symptoms
https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/guide/what-is-multiple-sclerosis