Angst om te dansen: tips voor een goede openingsdans
Angst om te dansen: tips voor een goede openingsdans
08 februari 2017 
in Angst
6 min. leestijd

Angst om te dansen: tips voor een goede openingsdans

Dansen is iets dat hoort bij bijna alle culturen ter wereld. Dansen speelt in veel belangrijke levensgebeurtenissen een rol, zoals op de bruiloft. Dansen kan ook leuk zijn tijdens het uitgaan om meer plezier te hebben en dansen is ook nog eens gezond. Toch zijn er mensen die angst voor dansen hebben. Mensen die bang zijn om te dansen hebben chorofobie.

Om je te helpen om van je angst voor dansen af te komen ga ik in dit blog in op wat dansen is, waarvoor dansen goed is en wat je kunt doen tegen je angst om te dansen.

Wat is dansen?

Dansen is bewegen op muziek. Als je danst is het ritme van de muziek over het algemeen van belang voor de passen die je zet.

Je kunt in je eentje dansen, met zijn tweeën of met een hele groep. Dat maakt niet uit.

Verschillende soorten stijlen van dansen

Er zijn veel manieren om te dansen. De hiphop of streetstyle van dansen is erg bekend door shows zoals X-factor. Dit is een dansvorm die vaak in groepen gedanst wordt en op hiphopmuziek. Deze vorm van dansen is erg breed, want bijvoorbeeld breakdancing hoort er ook bij. Dat is een dansvorm die je meestal in je eentje doet of als “solo-stukje” tijdens een dans met de groep.

Jazzballet is een andere dansvorm die ook erg populair is. Het lijkt erg op klassiek ballet, maar er wordt op modernere muziek gedanst, zoals hiphop of rockmuziek. Het is ook wat vrijer dan ballet in de beweging.

Jazzballet kun je ook met een groep doen of in je eentje.

Dan is er nog het stijldansen. Deze dansvorm speelt vaak een belangrijke rol tijdens bruiloften voor de openingsdans. Daarnaast kan stijldansen ook erg leuk zijn om met je partner te doen.

Stijldansen wordt opgedeeld in twee stijlen namelijk ballroom of latin. Onder ballroom vallen dansen zoals de wals en bij latin ga je leren hoe je de salsa, samba of rumba leert te dansen.

Ballroom heeft zijn origine van de Europese bodem en latin laat al duidelijk merken dat dit om Zuid-Amerikaanse of Mediterrane dansen gaat.

Daarnaast heb je ook nog andere vormen van dansen, zoals line-dancing.

Waar is dansen goed voor?

Dansen is een vorm van lichaamsbeweging. Hierdoor is dansen alleen al goed om je conditie te verbeteren en om aan je dagelijkse hoeveelheid beweging te komen.

Uit onderzoek blijkt ook dat dansen gezond is voor oudere mensen. Door het plezier wat je uit dansen haalt, en bijvoorbeeld niet altijd uit fietsen of hardlopen, is het de manier voor oudere mensen met ouderdomskwalen om toch te blijven bewegen.

Een groep vrouwen van tussen de 60 en 80 jaar oud gaven aan dat het dansen ervoor zorgt dat ze vergeten dat ze last hebben van pijntjes en problemen. In het onderzoek werd er ook gekeken naar het behoud van creativiteit en coördinatievermogen op hogere leeftijd(1).

Daarnaast blijkt uit onderzoek naar volwassenen die voor hun plezier dansen dat dansen ook positief is op het emotionele vlak. Positieve kanten van dansen zijn bijvoorbeeld het verhoogde zelfvertrouwen en het beter omgaan met stress door het dansen(2).

Uit onderzoek blijkt ook dat danstherapie die 12 weken duurt voor jongeren met een milde depressie ervoor kan zorgen dat neurohormonen, zoals serotonine en dopamine beter verwerkt worden waardoor ze minder last hebben van depressieve klachten(3).

Er is ook nog een ander interessant onderzoek naar Latijnse dansen en de voordelen daarvan voor je cognitieve vaardigheden, hoe goed je kunt denken. Het viel Amerikaanse wetenschappers op dat er een verschil is in cognitieve vaardigheden van blanke mensen met en zonder Latijnse achtergrond. De latino’s konden mentale taken beter uitvoeren dan de mensen met een meer Europese achtergrond.

Omdat dansen in de Mediterrane cultuur, of Latijnse cultuur, een belangrijke plaats heeft is onderzocht of het regelmatig Latijns dansen dit verschil maakte. Uit het onderzoek bleek inderdaad dat als mensen Latijns gingen dansen dit hielp om het lange termijn geheugen te verbeteren en het verbeterde ook de uitvoering van mentale taken en het werkgeheugen(4).

Dus iedereen mag op salsa of chachacha les.

Angst voor dansen

Als je bang bent om te dansen is dat erg zonde. Dansen kan ervoor zorgen dat je fysiek en mentaal gezonder wordt. Niet alleen je lichaam wordt sterker, je kunt ook beter met stress en negatieve emoties omgaan en je hersenen kunnen problemen beter oplossen.

Angst om te dansen kan op meerdere dingen slaan, zoals:

  • Onzekerheid over het lichaam.
  • Bang om uitgelachen te worden.
  • Bang om te vallen.
  • Bang om in de aandacht te staan van andere mensen.

Vooral bij de laatste angst kan dit het geval zijn als je bijvoorbeeld nerveus of angstig bent voor een openingsdans op je bruiloft.

Een goed voorbeeld van angst om te dansen om uitgelachen te worden is iets dat een vriendin van me vertelde. Ze was eens aan het uitgaan in een discotheek toen haar oog viel op een jongeman die best wel leuk aan het bewegen was. Hij stond op een danspodium, maar helemaal achteraan.

Zij en haar vriendin begonnen aan hem te gebaren dat hij best wel vooraan mocht komen dansen. Dus dat deed hij…. En hoe… Voor ze het wist begon hij te breakdancen, kwam er iemand anders die ook ging breakdancen en volgde de ene talentvolle danser na de andere elkaar op.

Vervolgens kwam hij naar ze toe met de opmerking of ze niet ook wilden dansen. Aangezien haar talent niet echt verder ging dan heen en weer stappen is ze samen met haar vriendin weggerend. Na zulke dansmoves op dat podium wilde ze echt niet uitgelachen worden met haar minimale danstalent.

Tips om wel te kunnen dansen

Als je juist wel alle voordelen van het dansen wilt hebben en jezelf een leuke openingsdans wilt geven (of je wilt uitsloven in de disco) is het belangrijk om te achterhalen waardoor je angst eigenlijk is ontstaan.

Tip 1: Achterhaal je overtuigingen

In eerste instantie is het handig om te achterhalen welke gedachten je hebt over dansen en welke overtuigingen ervoor zorgen dat je liever niet danst. Je kunt bijvoorbeeld denken dat je niet kunt dansen omdat jij er niet zo uitziet als die breakdancers op televisie.

Je kunt ook angst voor het dansen hebben omdat je bang bent dat je valt als je een enigszins ingewikkelde pas maakt.

Als je weet welke overtuigingen je tegenhouden kun je hier andere overtuigingen tegenover zetten.

Stel dat je onzeker bent over jezelf, dan is dat eigenlijk juist een reden om te gaan dansen omdat dit je zelfvertrouwen juist kan verbeteren.

Je kunt bijvoorbeeld andere overtuigingen tegenover jezelf herhalen tijdens zelfhypnose.

“Door te dansen word ik zelfverzekerder”

“Door te dansen word ik mooier”

“Het maakt niet uit wat anderen van mijn dans vinden”

Daarnaast kun je met zelfhypnose visualiseren hoe het eruitziet als je danst. Door het te visualiseren wordt het al een stuk minder eng.

Een hypnotherapeut kan je met behulp van technieken uit cognitieve gedragstherapie helpen om je overtuigingen die voor de angst voor dansen zorgen te verminderen.

Tip 2: Zoek in je herinneringen

Als het lastig is om te achterhalen waarom je bang bent om te dansen kun je zoeken in je herinneringen of de oorzaak daar ligt. Wellicht was je ooit dol op dansen, maar ben je gevallen en ben je bang dat dat weer gebeurt.

Misschien heeft iemand eens een rottige opmerking gemaakt over dansende mensen en ben je bang dat je aan die opmerking voldoet als je gaat dansen.

Een hypnotherapeut kan je helpen met regressietherapie om herinneringen te vinden die ervoor hebben gezorgd dat je niet (meer) wilt dansen.

Tip 3: Dans eerst eens in je eentje

Gelukkig leven we in de tijd van het internet waardoor je stapsgewijs je eigen angst kunt verminderen. Je kunt bijvoorbeeld eerst in je eentje gaan dansen.

Als je op YouTube zoekt naar “Leren dansen” kom je al leuke instructiefilmpjes tegen. In die video’s staan bijvoorbeeld stijldansen, voor op een bruiloft, maar ook pasjes die je kunt uitvoeren op de dansvloer tijdens het uitgaan.

Je begint gewoon met thuis oefenen en als je er meer vertrouwen in hebt probeer je het op een bruiloft of tijdens het uitgaan.

Tip 4: Ga op dansles (dit kan ook privé)

Een andere manier om je angst voor dansen te verminderen is door op dansles te gaan. Door lessen te volgen, zoals in Latijns dansen, leer je hoe je het op de juiste manier doet zonder jezelf te bezeren.

Daarbij leer je door dansles de ingewikkeldere bewegingen dan die van het internet. Hierdoor ontwikkel je ook meer van de mentale voordelen die bij dansen horen.

Dansles kun je vaak in groepen van je eigen leeftijd volgen of je volgt een privéles. Dan kun je daarna iedereen verrassen op de dansvloer tijdens een feestje.

Wil je meer weten over het overwinnen van angsten om je dagelijks leven een stuk makkelijker te maken? Kom dan eens naar de gratis online masterclass of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic:

Omgaan met de angststoornis van je partner

Bronnen:

  1. http://www.emeraldinsight.com/doi/pdfplus/10.1108/14717794200700016
  2. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17533010903488582
  3. http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00207450590958574?src=recsys
  4. http://journals.humankinetics.com/doi/abs/10.1123/japa.2016-0049

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen