Bekkenpijn: Hypnose voor als er geen oplossing is
Pijn in de onderrug of pijn in het bekken? Hoe lager de pijn, hoe groter de kans dat je ook last hebt van bekkenpijn. Het bekken is eigenlijk het grote bot waarin je rug en benen met elkaar verbonden zijn. Daarbij draagt dit bot eigenlijk al je organen.
Wat is er nu aan de hand als je last hebt van bekkenpijn en als de dokters niets kunnen vinden? In dit blogartikel kom je erachter.
Waar zitten je bekken?
Je bekken is eigenlijk het bot van je heupen. Vooral vrouwen kunnen last krijgen van bekkenpijn. Dit kan meerdere oorzaken hebben, namelijk:
- Pijn in de geslachtsdelen
- Pijn in de lage darmen
- Pijn in de blaas
- Pijn in het bekkenbot
Als je last hebt van pijn rondom je bekken is het belangrijk om naar een arts te gaan om uit te zoeken waar die pijn aan ligt. Onderzoekers geven ook aan dat als een vrouw zich meldt met chronische bekkenpijn het belangrijk is om naar alle mogelijke oorzaken te kijken en niet alleen naar onderdelen van het geslacht, zoals de eierstokken, baarmoeder en vagina.
Helaas is er ook een verband tussen mishandeling, seksueel misbruik en emotioneel trauma bij mensen die last krijgen van chronische bekkenpijn[1]. Ontevredenheid over een relatie moet daarom ook onderzocht worden.
Daarbij kan de pijn ook erger zijn als een vrouw ook last heeft van een depressie.
Zelfs operaties aan de galblaas kunnen invloed hebben op de ontwikkeling vak bekkenpijn.
Andere oorzaken zijn:
- Blaasontsteking
- Endometriose
- Prikkelbare darm syndroom[2]
- Prostatitis (bron 1)
Genoeg redenen dus om eerst naar een arts te gaan, voordat je hulp inschakelt van een hypnotherapeut.
Als de dokters geen duidelijke oorzaak kunnen vinden en je toch al meer dan 6 maanden last hebt van bekkenpijn krijg je het label dat je lijdt aan chronisch bekkenpijnsyndroom[3].
Behandeling bekkenpijn
Als er dus iets vindbaars is zal er waarschijnlijk een medische oplossing zijn, zoals het weghalen van endometriose weefsel of het geven van medicijnen tegen een blaasontsteking.
Maar heb je niet iets wat de artsen kunnen oplossen? Dan wordt een psychische behandeling van belang.
Daarbij hebben mensen die last hebben van bekkenpijn ook vaker last van psychische klachten dan mensen die geen bekkenpijn hebben[4].
Dit is ook niet gek, want als je chronisch last hebt van pijn bij de bekken zorgt dit voor stress en kan het je dagelijks functioneren negatief beïnvloeden[5].
Als je bijvoorbeeld lang moet zitten kan dit het gevoel geven dat je “gevangen” bent in die situatie, zoals wanneer je lang moet zitten op je werk. Of er kan angst zijn voor naar het toilet moeten gaan als je in een openbare ruimte bent.
Daarbij kunnen deze klachten er ook voor zorgen dat er angst is om dus op zoek te gaan naar bepaald werk, of kan dit je belemmeren in het gevoel hebben dat je lekker kunt “ daten”[6].
Meestal worden dit soort problemen getackeld met cognitieve gedragstherapie, maar hypnose kan ook een rol spelen. Dit kan de effecten van cognitieve gedragstherapie zelfs versnellen en versterken.
Hypnose tegen bekkenpijn
Hypnose wordt al vaker ingezet tegen chronische pijn en kan daarom ook een rol spelen bij bekkenpijn. In een meta-onderzoek kwam naar voren dat hypnotherapie over het algemeen net zo goed werkt als de standaard behandeling en zelfs heel soms beter werkt[7].
Ideaal als je niet goed tegen bijwerkingen van de standaard behandeling kunt.
Soms kan hypnotherapie ook helpen bij bekkenpijnklachten waar wel een oorzaak voor wordt gevonden, zoals wanneer je blaas overactief is. Dit kan dan naast de standaard behandeling gegeven worden. Mensen die dit doen geven aan dat het met name goed is voor hun zelfvertrouwen over hun gevoelens van controle. Het verbetert de ontspanning, vermindert angst, en verbetert het zelfbeeld wat mensen hebben wat betreft hun vaardigheden om met de problemen om te gaan[8].
Wil je vooral af van depressieve gevoelens en angsten die ontstaan door de bekkenpijn? Dan kan zelfs het gebruiken van online hypnotherapie in de vorm van zelfhypnose voldoende zijn om die klachten te verminderen[9].
Hypnose oefeningen tegen bekkenpijn
Onverklaarbare bekkenpijn kan komen door allerlei spanning die zich hebben vastgezet in het “heup gedeelte” van het lichaam. Wie wel eens aan yoga doet, heeft waarschijnlijk wel eens gehoord dat we veel emoties vasthouden in ons bekken en dat het belangrijk is om dat allemaal te openen om het los te laten.
Met hypnotherapie kan je geholpen worden om diepe ontspanning te bereiken. Dit is in het algemeen een belangrijke stap voor hypnotherapie.
Vervolgens kunnen er allerlei technieken gebruikt worden om de pijn te verminderen/ weg te nemen.
Dit kan bijvoorbeeld een visualisatie zijn van de pijn. De persoon met pijn krijgt dan de suggestie om de pijn een kleur te geven en misschien zelfs een textuur. Vervolgens kan je de suggestie krijgen om de kleur te veranderen en de textuur, naar bijvoorbeeld iets zachts en verfrissend.
Dit soort visualisaties kunnen helpen om de pijn te transformeren, zodat je er geen last meer van hebt.
Ook kan er een gesprek met het lichaam worden aangegaan. Veel mensen zien een ziekte of pijn als een signaal dat er wat moet veranderen in hun leven, of in hoe ze voor zichzelf zorgen. Zeker als de pijn onverklaarbaar is kan het handig zijn om de verbinding met je onderbewuste aan te gaan.
Dit is iets wat kan met een soort gesprek wat je voert met jezelf en je lichaam. Op die manier kun je duidelijk krijgen wat je lichaam nodig heeft, zoals:
- Meer rust
- Betere relaties
- Beter grenzen bewaken
En dat soort zaken. Dit is allemaal iets wat naar boven kan komen tijdens hypnotherapie.
Daarnaast kan het hardop herhalen van suggesties om bijvoorbeeld ontspanning te bevorderen en focus op andere zaken helpen om minder last te hebben van de bekkenpijn.
Dit kunnen suggesties zijn zoals:
“Ik ben ontspannen.”
“Ik zie de mooie dingen op de dag.”
“Ik voel me kalm en goed.”
Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van iemands overtuigingen en problemen met de bekkenpijn kan een hypnotherapeut andere suggesties geven.
Trauma verwerken
Soms helpen alle ontspanningsoefeningen en visualisaties niet, en dan kan er meer aan de hand zijn. Een traumatisch verleden kan ook zorgen voor bekkenpijn.
Bij veel mensen (vrouwen) met bekkenpijn is er een verleden is van mishandeling en misbruik, dan is het belangrijk om te controleren of dit trauma verwerkt is.
Een trauma verwerken wordt vaak gedaan met regressietherapie. Wat vaak gebeurt, is dat mensen niet een goede “afsluiting” hebben gehad van de traumatische gebeurtenis waardoor er altijd enige spanning in het onderbewuste is, omdat het nog niet “voorbij” is.
Er zijn allerlei manieren waarop zo’n trauma verwerkt kan worden. Een van mijn favoriete oefeningen is om in gedachten “wraak” te nemen op iemand die je wat heeft aangedaan. Dit werkt voor de ene persoon beter dan voor de andere persoon.
Je kunt iemand dan in gedachten in de fik steken, pletten met je auto, van een berg afgooien, door de honden in stukken laten scheuren, het maakt niet uit wat. En op gegeven moment is het genoeg en voelt het trauma anders.
Een andere manier is om in gedachten het gesprek aan te gaan met de dader en te vertellen welke invloed zijn of haar gedrag op je heeft gehad. Dit kan net zo werken als het spreekrecht voor slachtoffers.
Voor je brein maakt het namelijk niet heel veel uit of iets echt is gebeurd of niet en dat helpt je om een trauma te verwerken.
Soms is het ook nodig om juist het gesprek met je innerlijke kind aan te gaan. Om jouw innerlijke kind de liefde te geven die het gemist heeft tijdens het opgroeien. Daarnaast kun je je innerlijke kind vertellen dat alles nu goed is en dat verdedigingsmechanismen en de alertheid die het kind heeft vastgehouden nu niet meer nodig zijn.
Je kunt je innerlijke kind laten zien dat je leven nu veel beter is dan je ooit had verwacht en dat kan ook voor je onderbewuste goed duidelijk maken dat de traumatische tijd uit je leven voorbij is.
Hypnose leren
Wil jij mensen helpen die last hebben van chronische pijn, of wil je jezelf helpen? Dan is kennis van hypnose onmisbaar. Kom naar onze gratis masterclass voor een kennismaking.
Vraag de gratis MP3 aan om zelfhypnose met een audio-opname te ervaren.
Meer weten? Je kunt je ook direct inschrijven voor een van onze evenementen en opleidingen. Daar krijg je ook demonstraties van hypnose en de verschillende technieken. Je ziet dan direct hoe snel een transformatie kan plaatsvinden.
Klik hier voor onze opleidingen.
Heb je een vraag over onze opleiding? Plan hier een gratis 1-op-1 gesprek.
PS: Steun ook onze petitie voor hypnose in de GGZ.
Bronnen:
[4] https://journals.lww.com/clinicalobgyn/abstract/2019/03000/psychology_of_chronic_pelvic_pain__prevalence,.5.aspx