Makkelijker daten met hulp van hypnose
Makkelijker daten met hulp van hypnose
12 juli 2019 
6 min. leestijd

Makkelijker daten met hulp van hypnose

Happy single zijn is allemaal wel leuk en aardig, maar je wilt ook wel graag onderdeel uitmaken van een happy stelletje. In dat geval duik je meestal in de wereld van het daten. Of je nu online datet of een vriend je koppelt voor een leuke date maakt niet uit. Een date kan altijd een beetje raar voelen. Je kunt dichtslaan wanneer de perfecte partner opeens voor je zit of je door de spanning net even anders gedragen dan je zelf bent. Hypnose kan je helpen om jouw dateleven zo ontspannen en relaxed mogelijk te maken.

Wat heb je nodig voor een goede date?

Voor een leuke date is het handig dat je ontspannen bent en jezelf kunt zijn. Om jezelf te zijn tijdens een date heb je het volgende nodig:

 • Zelfvertrouwen
 • Eigenwaarde
 • Ontspanning
 • Kalmte

Dit zijn eigenlijk 2 aparte zaken. De eerste twee zaken gaan over je gevoel over jezelf en of je goed genoeg bent. Als dit voldoende aanwezig is voorkomt dit dat je je gaat uitsloven of anders voordoet dan je bent. Hierdoor krijg je niet per ongeluk de verkeerde partner die op je afgeknapt raakt op het moment dat je eindelijk ontspannen genoeg bent om jezelf te zijn.

Angst voor de date overwinnen

Misschien heb je niet totale angst waarbij je een paniekaanval krijgt, maar bijna iedereen heeft wel onzekerheden waarom een date net even wat ongemakkelijk voelt. Waar die kleine angst hem dan inzit is het probleem dat overwonnen moet worden om je date zo relaxed mogelijk te maken.

De hoogte van je angst voor daten kan aan allerlei factoren liggen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met weinig vrienden van het andere geslacht en die slechte momenten hebben met hun beste vriend(in) meer last hebben van date-angst dan mensen die meer vrienden van het andere geslacht hebben en een betere relatie hebben met hun beste vriend(in)[1].

In hetzelfde onderzoek wordt ook benoemd dat als je nog nooit verkering hebt gehad of slechtere relaties achter de rug hebt dit je angst voor daten groter maakt.

Je angst kan dus afgeleid zijn van eerdere relaties of van hoe je vriendschappen met je vrienden zijn. Wellicht zijn je vrienden negatief over daten en maakt dit je dan angstig.

Hypnose kan je op meerdere manieren helpen om die oorzaak van de angst te achterhalen. Meestal zit dit in de overtuigingen die je hebt over hoe de wereld werkt en hoe jij hierin functioneert. In het geval van daten gaat het om je overtuigingen hoe het andere geslacht werkt, hoe jij een relatie kunt hebben of opbouwen met het andere geslacht en hoe het daten werkt.

Dit is bijvoorbeeld te achterhalen met regressie. Met regressie bepaal je eerst het ongemakkelijke gevoel van daten en wanneer je dit voor het laatst hebt gehad. Vervolgens ga je terug naar het allereerste moment waarop je dit hebt gehad[2]. Dit is vaak een moment op de basisschool. Vervolgens doe je iets met dat moment waardoor je op een andere manier over je angst of dat vervelende gevoel kunt nadenken. Hierdoor kan het gevoel in een vergelijkbare situatie in de toekomst zelfs volledig verdwijnen. Omdat je met de regressie de situatie hebt aangepast[3].

Dan heb je ook nog een andere manier om de angst voor daten te overwinnen. Dit kan zijn door je angst te benoemen en jezelf er dan mee te confronteren.

Je maakt bijvoorbeeld een top 10 van je date-angsten, zoals:

 1. Het gesprek aangaan op een datingsite.
 2. Geen leuke kleding hebben voor de date.
 3. Niets te vertellen hebben.
 4. De perfecte partner tegenover je hebben.
 5. Afgewezen worden.
 6. De activiteit die de ander gekozen heeft niet leuk vinden.
 7. Een date met een heel vervelend persoon.
 8. Eten tussen je tanden krijgen tijdens de date.
 9. Te veel zweten tijdens de date.
 10. (Eentje die je zelf hebt maar die er niet tussen staat)

Vervolgens ga je met hypnose deze angsten overwinnen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar het programma first dates met gesprekken die verschrikkelijk verlopen om je angst voor een dergelijk gesprek te verminderen.

Je kunt ook de situaties visualiseren tijdens een geleide visualisatie. Tijdens die visualisatie krijg je dan ook last van angstgevoelens. Je leert dan tijdens de visualisatie van de hypnose-expert hoe je omgaat met die angst. Hoe je kalm blijft ondanks de zenuwen en hoe je vervolgens met die kalmte de show steelt met de kleding die je in je kledingkast hebt hangen. Hoe je de show steelt en juist de ander op een leuke manier laat praten als je zelf niets te vertellen hebt.

Je zet de lijst met angsten ook in een top-10-vorm. Je begint dan met het overwinnen van je kleinste angst en gaat verder totdat jij je grootste angst kunt overwinnen.

Zelfvertrouwen versterken

Om de date goed te laten verlopen is het belangrijk dat je voldoende zelfvertrouwen hebt om jezelf te zijn. Het versterken van het zelfvertrouwen kan met hypnotische suggesties en met visualisaties[4].

Dit kan bijvoorbeeld een suggestie zijn zoals:

“Alles wat je je herinnert geeft je een goed gevoel over jezelf, je veiligheid en je vertrouwen.”

Je hebt ook een suggestie met een boom erin, zoals:

“Je bent beter dan de boom. Denk er maar eens aan, je bent beter dan de boom. Je kunt bewegen, voorzichtig zijn en keuzes maken. Je kunt liefhebben en geliefd zijn. Je kunt veel dingen die de boom niet kan. Je voelt je kracht en wat je kunt. Je kunt denken over alles wat je bent.”

Wanneer je tijdens de hypnose in een positieve staat wordt gebracht kan daar dan ook de volgende suggestie aan gekoppeld worden:

“In deze comfortabele staat voel je je krachtiger en kundiger met waar je mee bezig bent. Je voelt je energieker. Elk moment ben je blijer, sterker en meer geneigd tot verbetering en heling. Elk moment heb je meer wilskracht, effect, blijdschap en gezondheid. Dag voor dag raak je meer geïnteresseerd en gemotiveerd om in een bepaald gebied betere focus en efficiëntie te hebben.”

Dit soort suggesties kunnen je zelfvertrouwen versterken en het kan ervoor zorgen dat je op momenten waarop je het lastig hebt je dit positieve gevoel kunt terughalen. Dus ook tijdens je date.

Eigenwaarde verbeteren

Om ervoor te zorgen dat je tijdens het daten een partner vindt met wie je een fijne relatie kunt opbouwen is het belangrijk om voldoende eigenwaarde te hebben om voor iemand te gaan die echt goed voor je is, in plaats van iemand waarvan je denkt dat die goed genoeg is.

Goed genoeg is namelijk gekoppeld aan de overtuiging van wat jij vindt dat je verdient. Dat hoeft geen goede persoon te zijn.

Iemand die goed voor je is, die steunt je juist in je persoonlijke doelen en is er voor je. Iemand die goed genoeg is heeft misschien wel een baan, maar als hij/zij je verder niet steunt is dat niet het recept voor een lange gelukkige relatie.

Voor het verbeteren van je eigenwaarde kun je bijvoorbeeld de volgende suggesties herhalen. Nadat je hypnose-expert ze aan je heeft voorgezegd terwijl je in hypnose bent.

“Ik verdien een partner die me steunt.”

“Ik steun mijn partner ook.”

“Ik ben goed genoeg zoals ik ben.”

“Ik hoef me niet uit te sloven.”

“Ik mag ontspannen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je overtuigingen kan jouw hypnose-expert je andere suggesties geven.

Hypnose voor ontspanning

Als je voldoende zelfvertrouwen en eigenwaarde hebt opgebouwd kan dit al voldoende zijn voor ontspanning tijdens de date. Anders helpen hypnosetechnieken je ook om bewust te ontspannen.

Door bijvoorbeeld op je ademhaling te letten en je spieren bewust te ontspannen doe je al veel om spanning door onzekerheid of andere datingstress te verminderen.

Met de visualisaties voor het overwinnen van datingangst kun je al veel doen om het ontspannen ook te visualiseren zodat je dit ook daadwerkelijk doet tijdens een date. Hierdoor zal je je meer als jezelf gedragen en wordt alles minder geforceerd.

Kalmte bewaren tijdens een date

Ook het bewaren van je kalmte tijdens de date kun je visualiseren. Bijvoorbeeld met hoe je omgaat als je date echt helemaal verschrikkelijk gaat. Een andere manier is om je gedachten in het hier en nu te houden. Door je niet druk te maken over eerdere dates of toekomstige situaties met deze persoon luister je beter en kun je een betere gesprekspartner zijn.

Dit doe je met mindfulness. Op het moment dat je merkt dat je minder kalm wordt focus je je aandacht op het hier en nu. Je voelt waar je mee bezig bent. Je luistert naar je date. Je ruikt de geuren om je heen. Alles om met je aandacht weer in het hier en nu te zijn.

Een post-hypnotische suggestie kan ervoor zorgen dat je tijdens de date op momenten dat het lastig wordt, je dit als automatisch doet waardoor je kalmer blijft.

Hypnose helpt dus tijdens het daten doordat het je helpt met je zelfvertrouwen, eigenwaarde, ontspanning en kalmte. Hierdoor kun je helemaal jezelf zijn waardoor je iemand vindt die echt bij je past (vooral als die ook zichzelf is).

Wil je weten hoe hypnose precies werkt? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in bij de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15374410701662097

[2] https://www.ocf.berkeley.edu/~jfkihlstrom/PDFs/2010s/2018/Kihlstrom_HypnosisApplications_ERM_2018.pdf

[3] https://www.taylorfrancis.com/books/e/9780203789384/chapters/10.4324/9780203789384-23

[4] http://www.sleepandhypnosis.org/ing/Pdf/a4560706842847baade1ceff1b3543e8.pdf

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen