Beroerte behandeling ondersteunen met hypnose
25 maart 2016 
5 min. leestijd

Beroerte behandeling ondersteunen met hypnose

Een beroerte is eng. Opeens werken je hersenen niet meer zoals eerst. Dit kan invloed hebben op je manier van praten en bewegen. Het herstel is lastig en duurt vaak lang. Je moet naar een fysiotherapeut of naar een orthopedagoog om basale dingen weer overnieuw te leren. Dit kan ontzettend frustrerend en deprimerend zijn. Natuurlijk wil je het herstel op alle mogelijke manieren versnellen.

Daarom ga ik in dit artikel in op hoe hypnose het herstel van een burnout kan ondersteunen.

Een bloedprop of een plaque die is losgeschoten kan ervoor zorgen dat er tijdelijk geen bloed in bepaalde delen van je hersenen terechtkomt. Als een deel van je hersenen te weinig bloed krijgt kun je een beroerte krijgen. Afhankelijk van de zwaarte van de beroerte heb je alleen motorische problemen, problemen met de spraak en in sommige gevallen ook een verandering van de persoonlijkheid.

Als je heel praktisch naar het probleem kijkt is het uitvallen van spraak en sommige ledematen het meest onhandig omdat je de meest basale dingen niet meer kunt doen. Daarbij kun je na een tijdje de arm of voet die niet meer doet wat je wilt totaal gaan negeren.

Als je een beroerte hebt gehad en daardoor bijvoorbeeld een deel van je lichaam niet meer gebruikt is de kans groot dat je jezelf hebt aangeleerd om dat deel dan ook maar niet eens meer proberen te gebruiken. Je hebt jezelf niet-gebruik aangeleerd in plaats van gebruik. Dit is een hele normale reactie want anders wordt je er telkens aan herinnerd dat je die arm niet kunt bewegen en dat is weer erg frustrerend.

Helaas hoort frustratie bij het herstelproces want uiteindelijk is het toch de bedoeling dat je weer leert hoe je die arm, hand of voet weer kunt bewegen. Vallen en opstaan krijgt dan opeens weer een nieuwe betekenis.

Voor het herstel na een beroerte is altijd begeleiding van een arts nodig, hypnose kan het herstel ondersteunen en versnellen.

Hypnose voor het verbeteren van de motoriek

Al sinds de jaren 50 wordt er onderzoek gedaan naar het effect van hypnose op het herstel na een beroerte. In de meeste gevallen wordt er een hypnotische suggestie gegeven om beweging in je hand of ander deel van je lichaam die je niet meer goed kunt bewegen te visualiseren. Een casestudy waaraan zes proefpersonen hebben meegedaan die allemaal hoogstens een half jaar van te voren een beroerte hadden gehad laat zien dat hypnose een goed effect heeft op het verbeteren van de motoriek en kracht in de hand.

Daarbij werd de motivatie van de proefpersonen ook verhoogd en kregen ze meer bewustwording over het lichaamsdeel dat ze eerst niet meer goed konden bewegen. Vervolgens konden ze de verbeterde bewegingen ook met minder moeite uitvoeren.

Dat klinkt super toch? Dat dit kan met hypnose?

In het onderzoek bestond de hypnotische interventie uit drie fases.

In de eerste fase werd er een beweging gekozen die de proefpersonen goed konden uitvoeren voordat ze een beroerte kregen, maar wat nu na de beroerte niet meer lukte. Vervolgens werden de proefpersonen in hypnose gebracht. Daarna moesten de proefpersonen met de ogen dicht visualiseren hoe hun hand of arm weer sterk werd, weer tot leven werd gewekt en zich weer kon bewegen als voordat ze een beroerte hadden. Vervolgens moesten ze visualiseren hoe de beweging was zoals die op het moment na de beroerte ging. Dit had als doel dat de beweging zijn plaats kreeg in de hypnotische strance.

Die visualisatie hoeft niet plaats te vinden in een soort witte ruimte waarin alleen je ledematen te zien zijn. Een van de proefpersonen was bijvoorbeeld een kapitein van een schip. Tijdens de inductie van de hypnose werd er eerst gevisualiseerd hoe hij op een rustige zonnige dag op zijn schip werkte en vervolgens naar zijn kajuit te gaan om daar vervolgens de visualisatie uit te voeren. Daar werden ook wat regels vastgesteld, zoals dat hij positief moest blijven, afleidingen mochten langskomen zonder de concentratie te beïnvloeden.

Vervolgens begon de visualisatie van de oefening, zoals met de duim alle vingers aanraken eerst bij de rechterhand die niet getroffen was door de beroerte en vervolgens bij de linkerhand die wel getroffen was door de beroerte. Pas als dit bij beide handen goed ging bij de visualisatie met gesloten ogen ging men verder naar de tweede fase.

In de tweede fase moesten de proefpersonen deze visualisaties uitvoeren met geopende ogen en afwisselend met gesloten ogen. Het doel was om de succesvolle visualisatie te transporteren naar een meer alerte hypnotische staat. Dus de hypnose werd iets minder diep met de ogen geopend dan wanneer ze dicht waren. Als het vertrouwen in het succesvol visualiseren met de ogen gestegen was ging men door naar de derde fase.

In de derde fase wordt naast het visualiseren ook geprobeerd om de daadwerkelijke beweging uit te voeren. In het geval van de kapitein resulteerde dit in het eerste keer aanraken van de duim met de ringvinger sinds de beroerte.

Na de vierde sessie was het voor hem zelfs mogelijk om zelf zijn schoenveters te strikken.

De betrokkenheid met de behandeling moest ook versterkt worden. Dit werd gedaan door hypnotische suggesties te geven over het belang van de beweging. Bijvoorbeeld door de beweging te verbinden met positieve associaties uit het verleden.

Door de betrokkenheid en het belang van de behandeling te vergroten werd de persoonlijke investering in de behandeling, zoals thuis oefenen, versterkt. In het geval van de kapitein begon hij na de derde sessie dagelijks thuis de oefeningen te herhalen. Hij gaf ook aan dat als het spontaan gebeurt het perfect ging dat het een ontspannen beweging was die veel vloeiender is dan als hij er bewust mee bezig was en dat is precies de bedoeling van hypnose. Je onderbewuste te beïnvloeden zodat je niet meer hoeft na te denken over normale bewegingen waar je al sinds je zesde niet meer echt over heb hoeven na te denken.

Door de hypnose was het ook mogelijk om neerslachtigheid na het falen van een bepaalde oefening te verminderen door de proefpersoon eraan te herinneren dat eerdere oefeningen al wel verbeterd waren.

Tijdens de studie bleek dus dat de beweging die de proefpersonen konden maken groter werd evenals de kracht in de arm die getroffen was door de beroerte. Ook was er een vermindering van het aantal spastische bewegingen. De 2e proefpersoon had soms last van spasmen bij de elleboog en die verdwenen al na de eerste hypnosesessie.

Door de verbeteringen waren de proefpersonen ook positiever over de mogelijkheden en hoopvoller over de toekomst, dit kan dus ook voor jou gebeuren met hypnose.

Helaas zijn er nog geen onderzoeken die specifiek over het herstel van het spraakvermogen gaan na een beroerte.

Hypnose tegen spierverkramping na een beroerte

Een veelvoorkomende klacht na een beroerte is spierverkramping. In Indonesië is onderzocht of hypnotherapie ervoor kan zorgen dat de spierverkramping afneemt. In dit onderzoek brachten ze de klachten van de patiënten in kaart waaronder ook hun mentale gesteldheid. Met de klachten en overtuigingen die de patiënten hadden over hun aandoening gingen ze vervolgens gestructureerd aan de slag.

Als iemand bijvoorbeeld weinig vertrouwen had in het kunnen overwinnen van bepaalde problemen werden er hypnotische suggesties gegeven om dit vertrouwen te vergroten voordat ze begonnen met progressieve ontspanningstechnieken die zich focusten op de ontspanning van de spieren.

Deze oefeningen hielpen tegen de spierspanning die beroertepatiënten hadden.

Kortom:

Een beroerte is een moment waarop je hersenen te weinig bloed krijgen. Dit is soms te herkennen als je raar begint te praten. Het is belangrijk om direct contact op te nemen met een arts of hulplijn voor medische hulp.

Na een beroerte is er vaak sprake van een hersenbeschadiging door afgestorven hersencellen. Het herstel vindt altijd plaats onder begeleiding van een arts, maar kan ondersteund worden met hypnose. Uit onderzoek blijkt dat hypnotische visualisaties ervoor kunnen zorgen dat je sneller controle krijgt over lichaamsdelen waar je niets meer mee doet. Armen waarmee je geen verbinding meer hebt kunnen door hypnose weer bewust worden gemaakt en weer in gebruik worden genomen.

Helaas zijn er nog geen onderzoeken die laten zien dat hypnotherapie ook een toegevoegde waarde heeft voor het herstel van het spraakvermogen.

Wel is duidelijk dat hypnose kan helpen om de spierspanning te verminderen bij mensen die daar na de beroerte last van hebben.

Daarbij kan hypnose ook helpen om de stress en spanning die bij het herstelproces horen te verminderen en de motivatie om thuis iets te doen aan de problematiek te verhogen.

Wil jij meer weten over de voordelen van hypnose? Bekijk dan de evenementen en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ch.319/abstract;jsessionid=62F1B0B0CB5697BB72D145AF75DAB956.f03t03

http://www.kemalapublisher.com/index.php/ppi-ukm/article/view/35

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Marion Neumann
Door

Marion Neumann

op 10 Jan 2019

Bij mijn beroerte nu 15 jaar geleden zijn 70% van mijn rechterhersenen afgestorven zodat mijn linker arm totaal verlamd is ziet u hiervoor nog herstelmogelijkheden?

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 11 Jan 2019

Ik denk altijd in mogelijkheden dus ja.

Reactie plaatsen